Mållöst mot Degerfors

En tät tillställning på ett kylslaget, blåsigt och regnigt Örjans vall slutade mållöst. Halmstad var mestadels spelförande och var även det lag som skapade flest målchanser – Degerfors stannade på noll avslut på mål – men idag ville bollen inte hitta in i maskorna. Slutresultat: 0-0.

Marcus Antonsson inför matchen:

”Vinsten mot Elfsborg senast var väldigt viktig. Dels för tabelläget men också för självförtroendet i gruppen. Att komma tillbaka på det sättet i en så svår match som Elfsborg borta ger energi. Vår form är bra, vi har varit med väldigt bra i många matcher och förtjänar nog fler poäng än vad vi har. Idag ska vi gå ut, släppa handbromsen och bara köra från början och visa att detta är vår hemmaplan.”

Magnus Haglund:

”Idag vill jag se en bra prestation och tre poäng, det är målsättningen, sen får vi se när matchen startar om vi klarar av det. Vi förlorade hemma mot Degerfors förra året men vi är mognare som lag nu och har även fått in ett par kvalitetsspelare, vi är på annan plats nu än då. Det som krävs idag är en bra aggressivitet i försvarsspelet för att få tag i Degerfors och kunna starta egna anfall. Gärna lite längre anfall som vi fick till i stora delar av Elfsborgsmatchen senast.”

Efter tio inledande minuter där Degerfors haft snäppet mer boll men utan att skapa mer än en hörna, hade HBK en fin offensiv sekvens (11) då först Amir Al-Ammari tog dubbla skottavslut från distans och Sadat Karim något senare trängde in i straffområdet, drog på sig bevakning och fick vidare bollen till Simon Lundevall som dock täcktes undan utan att komma till avslut.

Detta markerade inledningen på en något bättre HBK-period där den av Magnus Haglund efterlysta aggressiviteten syntes tydligare. Halmstad skapade inlägg och enstaka avslut, men hölls borta från ”heta ytor” och de stora chanserna lät vänta på sig. Med något snabbare beslutsfattande, löpningar och bollförflyttningar hade möjligen någon omställningsmöjlighet kunnat resultera. Defensivt hade de blåsvarta god kontroll.

Matchens dittills kanske bästa möjlighet uppstod (42) efter väggspel mellan Karim och Lundevall, men Lundevalls avslut blockerades ut till hörna från vänster. Direkt efter hörnan hamnade Joel Allansson i ett fint skottläge och fick gott om tid att sikta in sig, men skottet täcktes av försvarare. Anfallet fortsatte och Halmstad skapade oreda i Degerfors straffområde, men värmlänningarna redde ut stormen.

HBK fortsatte på samma sätt i halvlekens sista minuter, gick framåt och satte tryck men när halvtidsvisslan ljöd var ställningen fortfarande 0-0.

Simon Lundevall i paus:

”Förhållandena är ganska svåra idag. Vinden ställer till det, bollen nästan stannar i luften. Vi får en del möjligheter att ställa om som vi bör ta vara på lite bättre. Jag har själv ett par bra lägen där jag måste göra det bra mycket bättre. Jag kom till bra ytor men det sista lyckades inte. Men en helt okej halvlek av oss ändå. I andra ska vi fortsätta skapa lägen och möjligheter och också ta vara på dem.”

Andra halvlek inleddes på samma sätt som den första avslutades, men med ännu mer påtaglig Halmstaddominans med närmast konstant bollinnehav de första tio minuterna. Halmstad skapade ett par fina möjligheter. Farligast var Karims skott från nära håll som på ett märkligt sätt träffade målvaktens häl och ut till hörna. HBK trummade på efter hörnan och skapade stort tryck. Men inget mål och med timmen spelad hade anstormningen bedarrat och matchen jämnats ut.

Byten i båda lagen (70). Degerfors genomförde ett trippelbyte och för Halmstad ersattes Simon Lundevall av Emil Tot Wikström.

Matchbilden var nu ombytt. Stort bollinnehav för Degerfors som rullade runt inom laget mot ett mestadels lågt HBK, men utan att skapa något av särskilt värde.

Med tio minuter kvar stod matchen och vägde med två lag som inte ville ta onödiga risker. Spelet var avvaktande, statiskt och långsamt. Men så plötsligt en HBK-möjlighet (81) då ett inlägg från höger träffade Tot Wikströms panna i fin position i straffområdet. Men den riktiga kraften saknades och Degerfors Diawara kunde greppa bollen vid höger stolpe.

Med bara minuten kvar av stopptiden avlossade Al-Ammari ett tungt skott med sin vänsterfot. Diawara lyckades med besvär avstyra till hörna. Marcus Antonsson kom upp fint på hörnan men fick ingen kraft i nickavslutet som fångades enkelt. Och strax därpå blåstes matchen av.

Halmstad var det bättre laget idag, såväl spel- som chansmässigt, och Degerfors stannade på noll avslut på mål. Men den rätta kvaliteten saknades i de avgörande lägena denna dag. 0-0 på Örjans vall.

Andreas Johanson efter slutsignalen:

”Det är alltid kul att spela fotboll men det är ännu roligare att vinna. Synd vi inte lyckades med det idag, jag tycker vi skapade tillräckligt för att göra både ett och kanske två mål. Totalt sett gör vi det bra idag men i perioder hade de mycket boll och fick in något inlägg, men vi vet precis hur de spelar. De är bollskickliga men idag kom de inte till några farligheter och det är för att vi också är där ute och gör det svårt för dem. På det stora hela en ganska bra insats av oss men utan det där sista.”

HALMSTADS BK – DEGERFORS IF 0 – 0

Malkolm Nilsson Säfqvist – Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson – Thomas Boakye, Joel Allansson, Amir Al-Ammari, Simon Lundevall (Emil Tot Wikström, 70) – Sadat Karim, Marcus Antonsson

Avbytare utan spel: Malte Påhlsson, Alexander Berntsson, Dusan Djuric, Alexander Johansson, Erik Ahlstrand, Mikael Boman

Domare: Victor Wolf, Stockholm

Publik: 8 (Örjans vall, Halmstad)