Haglund: - Vi har blivit bättre i alla delar

De inledande åtta omgångarna av Allsvenskan har spelats. Nu väntar ledighet för spelarna med anledning av att EM-slutspelet närmar sig. HBK-managern Magnus Haglund är nöjd med vad laget har presterat hittills i Allsvenskan.

Ni har spelat åtta matcher hittills och tagit nio poäng. Hur ser du på dessa matcher?

- Vi har spelat åtta jämna, täta och tuffa matcher och där vi har gjort rejäla prestationer i alla matcher. Våra prestationer har gett oss möjlighet att kunna vinna alla åtta matcherna, så totalt sett har vi prestationsmässigt gjort en bra start i Allsvenskan.


Ni avslutade förra året med sex raka segrar på Örjans vall och är efter fyra matcher i år fortfarande obesegrade på Örjans vall.

- Otroligt viktigt, för ryggraden av poängplockandet är hemma, över tid så är det ändå där man har störst chans att plocka flest poäng, så det är bra att det fungerar. Det är viktigt att man bygger upp hemmaplan som en fästning som är svår att inta. Att man gillar att spela hemma är otroligt viktigt.


Hur ser du på nyförvärvens insatser i år?
- Det var en riktig otur med Phil såklart, men succé för de andra nyförvärven. Amir har gått in i laget och varit en bärande spelare och tillsammans med Joel gjort det otroligt bra centralt på mitten och han har egentligen bara blivit bättre och bättre.  


- Antonsson har gjort det han har kommit hit för; nämligen att göra mål för oss och ge oss ett naturligt djupledsspel där framme, och dessutom har han jobbat hårt, så han har också motsvarat förväntningarna vi hade.



Magnus Haglund diskuterar spelet tillsammans med analytikern Pelle Olsson.


Hur tycker du att ni har anpassat er till Allsvenskan?

- Vi inledde med att se till att vi var tajta bakåt, sen har vi låtit vårt egna spel växa utifrån den tryggheten som försvarsspelet har gett, så det är enligt plan.


Vad har ni utvecklat från förra året i Superettan?

- Jag tycker att vi är bättre i alla delar av spelet. Vi har visat i de senaste matcherna att vi klarar av att göra de grejerna som vi klarade av att göra mot Superettan-motstånd, det klarar vi nu göra mot fullfjädrat allsvenskt motstånd och det är en resa att göra. Jag tycker att man kan se det tydligt mot Degerfors. Förra året mötte vi dem två gånger och gjorde en bra halvlek och hade det tufft i tre. Nu mötte vi dem och är klart bättre i bägge halvlekarna, så där kan vi se att vi har gjort en tydlig resa.


Vilket är det mest positiva under våren?

- Att vi har stått upp så bra i alla matcherna och presterat jämnt och bra utan några djupdykningar i prestation.


Vad kunde ni ha gjort bättre?

- Vi kunde varit effektivare, vi kunde skapat ytterligare målchanser och mål på bra lägen.


Hittills har samtliga bortamatcher spelats på konstgräs. När Allsvenskan kör i gång så har vi fyra matcher på konstgräs och arton på naturgräs på de resterande omgångarna. Hur ser du på det?

- Det gynnar oss. Vi klarar att spela på konstgräs, det visade vi mot Elfsborg och i Superettan, men vi är framför allt ett gräslag, vi föredrar gräs.



Magnus Haglund under matchen tillsammans med Torbjörn Arvidsson (ass.tränare), Dennis Nilsson (målvaktstränare) och en skymd Simon Bakkioui (sjukgymnast).


Om inte det blir förändrade publikrestriktioner så kommer man att få ta in 500 åskådare på matcherna efter återstarten.

- Det ska bli roligt och det kommer bli stämning av det. De kommer säkert bli entusiastiska och skapa mycket stämning runt om, så det blir en injektion för alla inblandade.


Nu är det uppehåll i Allsvenskan och nästa match är den 4 juli. Hur spenderar ni tiden fram till dess?

- Vi tar ledigt nu i tretton dagar och spelarna har fått egna träningsprogram. Vi kommer börja om med en ny försäsong den 7 juni där vi kör hårt i några veckor för att sen lätta lite på träningen för att toppa formen de kommande två veckorna därefter. Vi kommer spela två A-lagsmatcher, 19 juni mot Mjällby och 28 juni mot Häcken, båda borta. Sen möter vi även HIF och Kalmar med U21, det är också matcher som vi kan använda till att matcha igång en del A-lagsspelare som behöver komma igång ordentligt. Så vi kommer använda de fyra matcherna fullt ut.


- Vi ser fram mot att få lite ledighet och att sen få komma tillbaka med ytterligare kraft och jobba vidare i processen att bli ett stabilt allsvenskt lag.