Grattis Rune Petersson, 75 år!

I dag lyfter vi på hatten och gratulerar Rune Petersson som fyller 75 år. Rune var med den långa vägen från div. 3 till Allsvenskan för drygt femtio år sedan.
Rune startade sin fotbollskarriär i HBK:s ungdomsverksamhet. 1964 var han med och spelade vänsterytter i det juniorlag som förlorade finalen i JSM mot Degerfors IF med 0-3. Från detta lag var det ytterligare två spelare som blev allsvenska fotbollsspelare; Lennart Ljung och Tommy Södergren.

Rune fick under 1965, som 19-åring, göra debut i HBK:s div.2-lag. Under våren hade HBK testat fyra olika spelare på vänsteryttern och vid omstarten inför hösten fick Rune chansen och tog den. Det blev elva matcher och två mål för Rune, som dock fick vara med om den sorgliga nerflyttningen till div. 3.


Under första året i trean alternerade han mellan de olika ytterplatserna, medan han året därpå spelade ungefär hälften av matcherna. Med Gerhard Andersson som ny tränare vann HBK serien 1968 och Rune spelade samtliga matcher som vänsterytter och svarade för sju mål.Faksimil ur Hallandsposten 13 juni 1968. Roland Fransson och Rune Petersson är glada efter div. 3-derbyt mot Nyhems BK som HBK vann med 2-1 inför 4 416 åskådare på Sannarp. Rune gjorde 2-1 målet in matchens 73:e minut.

Tillbaka i tvåan 1970 spelade han de flesta matcherna som ytter, medan han året därpå, även om han var ordinarie, även fick spela lite på andra positioner. Hösten 1971 drabbades han av ett virus som gjorde att han missade hösten och kvalspelet till Allsvenskan.


Den allsvenska debuten kom hemma mot Öster, i maj 1972, när han ersatte Erling Persson. Annars blev det bara drygt ett handfull matcher i allsvenskan för Rune som endast fick en chans som startspelare i högsta serien.


Inför 1973 lämnade Rune HBK och blev spelande tränare i Ljungby IF. Han var sedan under många år tränare på distriktsnivå.RUNE PETERSSON

Född 31 maj 1946

Egen produkt, till Ljungby IF 1973

Allsvenska matcher/mål 7/0

Div. 2-matcher/mål 59/9

Div. 3-matcher/mål 50/11