Bertilsson sänkte Degerfors 1993

Matchen vi minns mot Degerfors IF är från 1993. HBK tog emot det klassiska laget på Örjans vall och Henrik Bertilsson hade en gyllene dag. Tre mål och landslagsplats blev det för "Bomba-Berra".

Inför Allsvenskans 16:e omgång 1993 låg nykomlingen HBK på femte plats i tabellen. Ett poäng efter Östers IF och ytterligare ett poäng efter AIK. För Degerfors var det tuffare då brukslaget låg på 13:e plats, vilket var nerflyttningsplats, med Örgryte IS tre poäng före.

Nu skulle lagen mötas på Örjans vall och det tog 31 minuter innan årets skyttekung Henrik Bertilsson svarade för 1-0. Och precis innan paus gjorde samme man 2-0.

Första målet var av mycket hög klass menade tränaren Mats Jingblad. Peter Lennartsson slog en passning där "Bomba-Berra" vände bort en DIF-försvarare innan han la bollen till rätta vid stolpen.

Faksimil ur Hallandsposten dagen efter match.

Och på övertid, klockan stod på 47 minuter, nickade han in tvåan på ett inlägg från Niclas Alexandersson.

Degerfors reducerade efter paus men så till slut fick Vetle Andersen göra sitt första mål i HBK-tröjan på en perfekt frispark från tjugo minuter.

Därefter rann det i väg och till slut gjorde Henrik Bertilsson i slutminuterna och fastställde slutresultatet till hela 6-1.

Direkt efter matchen blev Bertilsson uttagen i landslaget för första gången.

- Skall bli kul, jag är i mitt livs form i alla fall, sa Henrik Bertilsson till Hallandsposten efter matchen.

Tränare Mats Jingblad njöt över skyttekungen.

- Målskyttar växer inte på trä´n och jag är säker på att Henrik inte gör bort sig i landslaget, så bra är han, menade "Jingan" när han pratade med HP efter matchen.

Henrik Bertilsson blev direkt efter matchen kallad till landslagets match mot Schweiz i Borås. Det blev "Bomba-Berras" enda A-landskamp för Sverige.

Med sex omgångar kvar blev Henrik Bertilsson knäskadad och kunde inte spela mer denna säsong. Ändå vann han skytteligan med sina 18 mål tillsammans med Trelleborgs FF:s Mats Lilienberg.

Omgång 16 - Söndag 8 augusti 1993

Halmstads BK – Degerfors IF 6 – 1

Håkan Svensson – Fredrik Andersson, Rasmus Svensson, Tommy Andersson, Vetle Andersen – Niclas Alexandersson, Anders Johansson (Robert Andersson, 69), Peter Lennartsson, Mattias Karlsson – Henrik Bertilsson, Niklas Gudmundsson.

Avbytare utan spel: Jonas Nilsson, Mats Lundgren.

Mål: 1-0 (31) Henrik Bertilsson, 2-0 (45) Henrik Bertilsson, 2-1 (70) Milenko Vukcevic, 3-1 (75) Vetle Andersen, 4-1 (84) Robert Andersson, 5-1 (86) Niclas Alexandersson, 6-1 (89) Henrik Bertilsson

Domare: Bo Karlsson, Jönköping

Publik: 5 338 (Örjans vall)