Är det dags för Boman igen?

Inför torsdagens match är det tolv HBK-spelare som gjort mål på Mjällby AIF i Allsvenskan. Tre stycken av dessa har gjort två mål och det är Sigge Johansson, Kristinn Steindórsson och Mikael Boman.

Om man lägger till målet i Superettan och div. 1 så har även Niklas Gudmundsson svarat för två mål, då han 1992 gjorde två mål när HBK säkrade seriesegern i div. 1 och HBK blev klara för Kvalsvenskan. I dagens trupp har, förutom Mikael Boman, även Sadat Karim gjorde ett seriemål mot Mjällby AIF.


På bilden ovan har Mikael Boman gjort mål på Mjällby 2014 på Örjans vall. Han gratuleras av Antonio Rojas och Johan Blomberg.


Tidigare har lagen mötts tio gånger på Örjans vall. HBK har vunnit sex av matcherna, en har slutat lika och tre gånger har Mjällby tagit med alla poängen hem till Listerlandet.


Lagen har i seriesammanhang mötts tjugo gånger och i samtliga matcher har det blivit mål. En varsin gång har lagen gjort fler än två mål i en match mellan varandra. 1992 blev det 3-1 på Örjans vall när HBK säkrade seriesegern medan det i juni 2013 blev 1-5 nere på Strandvallen i en match som gjorde att HBK åkte ner på sista plats i serien. I denna match fick HBK:s vänsterback Christian Järdler syna det röda kortet och kom sen aldrig tillbaka till allsvensk fotboll, då han fick ge upp p.g.a. skada. I dag är Järdler tillbaka som tränare för Mjällby…



Här tog Christian Järdlers allsvenska spelarkarriär i slut när han på Strandsvallen mot Mjällby AIF 2013 fick rött kort. En skada gjorde att han senare samma höst bestämde sig för att sluta spela. I år är han tillbaka i Allsvenskan som tränare för Mjällby AIF.

Senast HBK spelade hemma i Allsvenskans sjätte omgång var 2009 när Djurgårdens IF var på besök. HBK vann med klara 3-0 efter mål av Emir Kujovic 2 och Andreas Johansson. Båda två spelar fortfarande allsvensk fotboll då Emir numera spelar just med Djurgården medan ”Ante” är hemma igen.


Fem år tidigare, 2004, hade HBK en minnesvärd match hemma i sjätte omgången när Landskrona BoIS besegrades med 5-3. BoIS-tränaren Mats Jingblad minns säkert hellre hemmamatchen tjugofem år tidigare i sjätte omgången, för en majdag 1979 tog HBK emot IS Halmia, vann med 3-2 och ”Jingan” gjorde ett mål.


På 2000-talet har HBK spelat två seriematcher den 13 maj. 2001 blev det 2-2 hemma mot Helsingborgs IF medan det 2018 blev 1-0 hemma mot GAIS efter att isländske Höskuldur Gunnlaugsson avgjort med matchens enda mål.


En gammal HBK-spelare fyller 67 år på matchdagen (13 maj). Det är Morgan Johansson som spelade i HBK 1974-75. Det blev 31 allsvenska matcher och 1 mål för mittbacken från Smögens IF, som också hann spela med i U23-landslaget. En tidigare spelare har avlidit detta datum. Det är Karl Erlandsson som 1981 avled i en ålder av 68 år.