- Vi har en stark tro på att vi ska vinna

Thomas Boakye har startat de flesta matcherna i årets serie och ser fram emot matchen mot Degerfors, som han har stor respekt för och tycker att de varit starka i inledningen av Allsvenskan. Men han tycker också att HBK är starka och har en stark tro på att det ska gå bra i söndagens hemmamatch.

Efter en stark vändning mot Elfsborg kom äntligen säsongens andra seger. Det måste ha betytt mycket för truppen.

- Ja absolut, det var viktigt och kändes väldigt skönt. Inför säsongen visste vi att det inte skulle bli enkelt. Känslan inför Elfsborgsmatchen var att vi verkligen behövde vinna. Vi var medvetna om tabelläget men också om vår egen kapacitet. Vi visade attityd och mod, vi gjorde precis allt, och det gav oss segern. En fantastisk känsla!



Jubel efter årets första seriemål mot Häcken där Mikael Boman sköt in 1-0 efter en pass från Thomas Boakye.


Trots att laget har haft en del otur står ni nu på åtta poäng efter sju omgångar. Inte så illa, väl?

- Det är helt okej. Men om turen hade varit på vår sida hade vi kunnat vara högre i tabellen. Samtidigt måste vi komma ihåg att vi är i Allsvenskan nu. Vi spelar mot Sveriges bästa lag. För oss är det viktigt att förbereda oss noggrant inför varje match, bygga en stark grund och följa vår matchplan. Och fortsätta utveckla vårt spel varje dag.

Du har haft en bra säsong med mycket speltid, mestadels som högermittfältare. Men genom åren har du spelat på många andra positioner. Vilken föredrar du själv?

- Bra fråga! För mig handlar det om att förbereda mig själv fysiskt och mentalt för att möta alla utmaningar och göra allt jag kan för laget. Om tränaren har förtroende för mig som spelare på många olika positioner är det bara positivt. Både för mig och för laget. Det betyder att jag kan hjälpa laget på många olika sätt och i många olika situationer. Jag föredrar den position där jag bäst kan hjälpa laget att utvecklas.

2020 spelade oftast Samuel Kroon högermittfältare. Han är skadad nu. Vilka styrkor bidrar du med på positionen?

- Samuel hade en fantastisk säsong förra året och vi alla hoppas att han är tillbaka snart. Nu när han har varit skadad har jag haft möjlighet att hjälpa laget på den positionen. Magnus känner mig och alla spelare i truppen utan och innan, han vet vad alla kan och hur vi kan hjälpa laget på olika sätt. Mina styrkor är främst min snabbhet som hjälper mig både offensivt och defensivt och Magnus vet hur det ska utnyttjas på bästa sätt. Jag vill hjälpa klubben och laget och hoppas få chansen att göra det länge till.

 

Under 2018 var Marcus Mathisen och Thomas Boakye lagkamrater i HBK. Här möts de i en duell på Studenternas när HBK mötte Sirius.


Vilka delar i ditt spel jobbar du på att förbättra?

- Min slutprodukt. Egna avslut, assists, crossbollar och så vidare. Det handlar om att befinna sig på rätt plats, att ha bra kommunikation med sina medspelare, att förstå varandra. Det är ett samarbete.

Vid sidan av fotbollen ägnar du dig mycket åt målning. Berätta.

- Det stämmer, jag ägnar större delen av min fritid åt att måla. Jag känner att det är en möjlighet för mig att ge tillbaka. Livet i mitt hemland Ghana är svårt för många. Jag vill göra deras liv lite bättre genom att måla tavlor, sälja dem och skänka pengarna till verksamheter som barnhem för föräldralösa och liknande. Jag gör detta via Thomas Boakye Foundation. Det handlar inte om några jättestora summor men det gör skillnad. Att ge tillbaka är viktigt för mig.

Vilken typ av motiv målar du?

- Ända sedan jag var liten har jag tyckt om djur. Jag hade en egen hund som barn och sedan dess har djur varit speciella för mig, så jag föredrar att måla djur. Alla slags djur.

Hur kan man se din konst, lära sig mer om Thomas Boakye Foundation och kanske också köpa en tavla?

- Via min Facebooksida Thomas Boakye Art och Instagramkontot thomas_boakye_art. Där finns all information om välgörenheten och om hur de insamlade pengarna används. Jag lägger upp bilder och filmer så att alla kan se att pengarna verkligen kommer till nytta och leder till många positiva saker för människor. Jag önskar att jag kunde göra mer, men jag gör mitt bästa.

 

Senast mot IF Elfsborg blev det seger efter att HBK (och Thomas Boakye) tryckt ner boråsarna.


Tillbaka till fotbollen. Härnäst väntar Degerfors. Hur går tankarna inför denna match?

- Vi respekterar Degerfors. Precis som vi avancerade de från Superettan förra året. Det är ett starkt lag som har varit bra i Allsvenskan i år. Men vi är också starka. Vi tror på oss själva och på vår spelplan. Vi känner i våra hjärtan att vi har kapacitet att vinna vilken match som helst.

- I Allsvenskan finns inget utrymme för misstag. Men vi är redo. När domaren blåser i pipan ska vi ge allt, 100 %, hela vägen. Vi har en stark tro på att vi ska vinna mot Degerfors.

Att avsluta vårsäsongen med två raka segrar vore fantastiskt. Och du har väl inget emot att göra mål mot Degerfors igen, precis som du gjorde 2020?

- Haha, nej det gör jag gärna! Jag är förberedd och ska som alltid göra mitt bästa för att hjälpa mig själv och mina lagkamrater. Och förhoppningsvis får vi fira en seger tillsammans efteråt.