Motståndarkollen: Varbergs BoIS

På måndag, 19 juli, är det dags för årets första Hallandsderby när HBK:s herrlag möter Varbergs BoIS hemma på Örjans Vall.

HBK mötte i måndags topplaget Djurgårdens IF på ett somrigt Örjans Vall inför en publik på 1 322 åskådare. Många av åskådarna uttryckte sin glädje över att återigen få gå till Örjan och se HBK spela match. Med ett bra publikstöd i ryggen gjorde HBK en mycket bra match mot Djurgården. Matchen slutade 0 – 0, men det var med mersmak. Efter matchen mot Djurgården kom två HBK-spelare, Malkolm Nilsson Säfqvist och Andreas Johansson, med i Discovery+ Sports ”Omgångens lag”.

Joel Allansson fick sin tredje varning i år under matchen och är avstängd mot Varbergs BoIS.

Varberg spelade i lördags mot AIK på Friends Arena inför 12 342 åskådare. Den assisterande tränaren i BoIS Fredrik Danielsson ledde laget eftersom huvudtränaren Joakim Persson var sjuk. BoIS tog ledningen med 1 – 0 i mitten av första halvlek genom Tashreeq Matthews. Varberg pressade AIK högt upp och Tashreeq kunde ta bollen från AIK:s målvakt och skjuta bollen enkelt in i mål.

I slutet av halvleken stämplades Varbergs André Boman hårt och fick utgå. Under tiden som han fick behandling utanför plan, så kvitterade AIK genom Bojan Radulovic. Han nickskarvade ett inlägg från Erick Otieno in i mål.

I andra halvlek fortsatte AIK:s tryck mot Varbergs mål och i den 77:e minuten hittade inbytte Henok Goitom också inbytte Filip Rogic på bortre stolpen. Rogic nickade in bollen i mål och fastställde slutresultatet till 2 - 1.

BoIS-arna Albin Winbo och Robin Simovic fick i AIK-matchen sina tredje varningar och är avstängda mot HBK men BoIS får till derbyt mot HBK tillbaka Luke Le Roux och Robin Tranberg, som var avstängda mot AIK.

Sedan Varbergs debutsäsong förra året i Allsvenskan har det varit ett antal spelare som har lämnat BoIS och flera nya spelare har värvats. Bland annat såldes Astrit, Selmani till Hammarby IF, Gustaf Norlin till IFK Göteborg och Erion Sadiku till Genoa CFC.

Som ersättare till förra årets vinnare av poängligan, Astrit Selmani, värvade man den förre HIF-spelaren Robin Simovic från Odds BK. Andra nya spelare inför den här säsongen är Albin Mörfelt från IK Frej Täby, Jakob Lindahl från IF Sylvia, Ryan Moon från Stellenbosch FC, Dean Solomons från Jong Ajax, Jean Carlos de Brito från Hammarby IF, Oliver Stanisic från Örgryte IS, Viktor Karlsson från Onsala BK, Philip Mårtensson från Trelleborgs FF, Simon Karlsson Adjei från Assyriska Turabin IK och Montade Madjed från Östers IF.

Nu i sommar har Varberg sålt Albin Mörfelt till den norska klubben Vålerenga Fotball, Jakob Lindahl har sålts till Västerås SK och de har värvat anfallaren Des Kunst från AZ Alkmaars ungdomslag. Alexander Johansson är tillbaka i Varberg efter att ha varit utlånad till IK Brage under våren.

Den tidigare HBK-målvakten Stojan Lukic, som spelade i HBK 2013 – 2016, avslutade karriären i december 2020 men började träna med BoIS igen i juni och har stått i Varbergs två senaste matcher.

Varbergs tränare Joakim Persson satsar ofta på unga spelare. I matchen mot Kalmar debuterade nyförvärvet från Östers IF, Montader Madjed. Han var då, med åldern 16 år och 88 dagar, den tionde yngste spelaren i Allsvenskan genom tiderna. I Kalmar-matchen debuterade också Joakim Perssons 18-årige son Oliver Alfonsi och så här sa en nöjd och skrattande Joakim Persson om de unga spelarna till Hallands Nyheter efter matchen:
- Vi kastade in en 12-åring och en 14-åring. Jättebra prestation av grabbarna.

I HBK är det Thomas Boakye, som har anknytning till Varbergs BoIS. Han spelade i BoIS under tre säsonger, 2015 – 2017.