Grattis "Lillis" Karlsson!

Vi höjer på hatten i dag för Claes-Göran "Lillis" Karlsson som kom till HBK 1974 och var med om båda SM-gulden på 1970-talet. I dag fyller han sjuttio år!

Under nio säsonger spelade Claes-Göran Karlsson i HBK och blev dubbel svensk mästare. Med Roy Hodgson som tränare fick han stort förtroende och missade bara en match under de dubbla guldåren.


”Lillis” lämnade Alets IK inför HBK:s comeback i Allsvenskan 1974 och debuten kom i bortamatchen mot IFK Norrköping på bortaplan när han fick hoppa in i stället för Jan Ryding. Det blev ytterligare ett handfull matcher från start under debutsäsongen. Även säsongen efter blev det sporadiskt spel för ”Lillis” men i den sista avgörande matchen mot Malmö FF fick han chansen. HBK slogs för sin allsvenska existens och tränaren Sven-Agne Larsson gav honom chansen trots att han inte spelat på nio matcher.


Under hans två första år under Sven-Agne var det som mittfältare han fick chansen, med undantag av två matcher som mittback. Med Roy Hodgson som tränare blev han omskolad till högerback och var ordinarie under hela första guldåret 1976. Året därpå missade han halva hösten och när han var tillbaka i laget blev det som yttermittfältare då Jan Ryding och Peder Amberntsson hade spelat förtjänstfullt på ytterbacksplatserna.


1978 fick han spelade två första matcherna som högermittfältare då Roy använde Kurt-Arne ”Nanne” Bergstrand som högerback men sen var ”Lillis” tillbaka på sin vanliga högerbacksplats. Där spelade han även hela 1979 när det blev nytt guld för HBK.


Det blev endast sex matcher på sommaren året därpå och när Jan Mak kom som tränare till HBK blev det sporadiskt med matcher. Under de två säsongerna blev det bara fem matcher från start och hans sista allsvenska match var mot Öster i augusti 1982. Det var hans 120:e allsvenska match och han är den utespelare som spelat flest matcher i HBK utan att ha gjort mål.


Han fick göra ett inhopp i slutspelsmatchen mot IFK Göteborg men sen var den allsvenska karriären över och han gick tillbaka till Alets IK 1983.


CLAES-GÖRAN ”LILLIS”KARLSSON

Född 17 juli 1951.

Från Alets IK 1974, till Alets IK 1983.

UEFA-matcher/mål2/0.

Allsvenska  matcher/mål120/0. 

Slutspelsmatcher/mål1/0.

Guld 1976, 1979.