1-1 i mål och utvisningar

Hallandsderbyt mellan HBK och Varbergs BoIS slutade 1-1. Efter att Varberg tagit ledningen i andra halvlek kvitterade HBK genom Samuel Kroon. I slutet blev det tufft med varsin utvisning till båda lagen.

HBK anförde spelet i början och skaffade redan i första minuterna ett par resultatlösa hörnor. När BoIS hade sin första hörna i 13:e minuten blev det farligt då Malkolm Nilsson Säfqvist boxade bollen i ryggen på Andreas Bengtsson men till slut redde det upp sig. Annars var inledningen av matchen utan farligheter fram till den 22:a minuten.

HBK:s Simon Lundevall i kamp med en BoIS:are.

Då förde Edvin Kurtulus upp bollen och spelade ut till Simon Lundevall på vänsterkanten. Han tog sig ner och förbi sin back och slog ett inlägg där Samuel Kroon nickade på uppstudsen och där bollen gick i Stojan Lukic’s översida av ribban.

Så mycket mer hände inte chansmässigt förrän klockan passerade precis 40 minuter. Kurtulus vann en boll innan han slog en djupledsboll till Sadat Karim. Denne lämnade över bollen till en springande Samuel Kroon som tog sig igenom och ur snäv vinkel var han fri med Stojan Lukic men BoIS-målvakten kunde rädda med högernäven.

På stopptiden i första halvlek fick bortalaget första chansen när bollen via en skarv dök upp i bortre delen av straffområdet där de Brito sköt tätt över. Så 0-0 blev halvtidsresultatet.

- Jag tycker att vi börjat ganska starkt men de är HBK som har haft bästa chanserna, menade Joakim Lindner i pausen till Discovery+.

HBK:s Samuel Kroon var inte riktigt nöjd i sin kommentar till samma kanal.

-Tycker inte riktigt vi kommer upp i nivå, de håller bollen för enkelt och vi får inte till den pressen vi vill.

Yttermittfältaren hade två fina chanser före halvtidssignalen.

- Framför allt på nicken ska jag göra mål. På den andra har jag fint samspel med Sadat, vi har tränat mycket på det, jag smiter i genom men deras målvakt gör en jätteräddning, sa Samuel i pausen.

Marcus Antonsson i kamp med BoIS:are.

Andra halvlek började liknade första med någon hörna åt båda lagen men utan några direkta målchanser för något av lagen. För att bli vassare framåt valde Magnus Haglund att byta in Mikael Boman i stället för Sadat Karim när strax efter en timmes spel hade gått.

Minuten efter kom halvlekens första halvchans när de Brito snodde bollen av HBK-försvaret och snett från vänster drog han på ett skott som Malkolm styrde till hörna utan några större problem. Varberg passade på att byta in Ryan Moon och direkt på hörnan skallade han in 0-1.

Tre minuter efter målet kom Dusan Djuric in för första gången i år när han ersatte Erik Ahlstrand.

Nästa målchans kom när Varberg (71) kom runt på vänsterkanten och spelade in till Ryan Moon igen men denna gång gick nicken en bit utanför stolpen.

Två minuter senare fick HBK frispark metern utanför straffområdet när inbytte Mikael Boman blev nerdragen efter ett inspel av Simon Lundevall. Många bollklubbare ville skjuta men till slut blev det Lundevall men han fick inte frisparken över den hoppande muren.

Samuel Kroon är numera även poängspelare i Allsvenskan. Detta efter att han kvitterat till 1-1 på nick.

I 80:e minuten kom kvitteringen. Simon Lundevall stannade upp ute på kanten innan han sökte sig nedåt linjen och slog ett vänsterinlägg som Samuel Kroon mötte med huvudet vid bortre stolpen. 1-1 var ett faktum inför ett jublande Örjans vall. Målet var Kroons första någonsin i Allsvenskan.

Ett par minuter senare gjordes ett dubbelbyte när Kurtulus och Lundevall byttes ut mot Thomas Boakye och Emil Tot Wikström. För Boakye blev inte matchen lång för i 91:a minuten blev han utvisad efter en misslyckad brytning.

Senare i matchens 96:e minut blev Emil Tot Wikström nersparkad i något som såg värre ut än Boakyes frispark men där Le Roux fick sin andra varning och således rött kort.

Till slut efter att matchuret stod på 100 minuter blåste domaren av matchen och HBK är fortfarande obesegrade på hemmaplan sedan i september 2020. Det var samtidigt HBK:s femte raka oavgjorda hemma och därmed tangerades klubbrekordet från 2006.

Samuel Kroon fick göra sitt första allsvenska mål och HBK:s kvittering.

- Det blev tredje gången gillt. Jag fick ett perfekt inlägg av Simon Lundevall, ett flackt inlägg precis så som man vill ha det. Simon är en fantastisk spelare som kan ta sig förbi både till höger och vänster.

Thomas Boakye fick syna det röda kortet i matchen mot sitt gamla lag Varbergs BoIS och missar därmed matchen mot Östersunds FK som han tidigare också tillhört.

Det blev lite tufft på slutet med varsin utvisning.

- Det hör till lite i sådana här matcher, det är derby och ibland går det överstyr. Överlag tycker jag att vi har fler målsituationer än dem. De får en på en hörna och det ska inte få hända, menade Samuel Kroon till Discovery+ efter matchen.

Hallandsderbyt slutade till slut 1-1 och det var HBK:s 11:e raka match hemma utan förlust. Nästa hemmamatch är mot regerande mästarna Malmö FF.

Halmstads BK–Varbergs BOIS 1 – 1

Malkolm Nilsson Säfqvist – Edvin Kurtulus (Thomas Boakye, 83), Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson – Samuel Kroon, Erik Ahlstrand (Dusan Djuric, 67), Amir Al-Ammari, Simon Lundevall (Emil Tot Wikström, 83) – Sadat Karim (Mikael Boman, 61), Marcus Antonsson