- Vi har haft bra dagar med januariväder

Manager Magnus Haglund ger sin syn på träningsstarten i januariväder och tycker att laget är bättre i dag än för ett år sedan. Han ser fram emot matchstarten nästa helg och tränar sitt lag tuffare nu än han gjort tidigare.
Hur ser du på inledningen på årets säsong efter tre dagar?
- Det har varit bra dagar med januariväder men det har inte bekommit spelarna nämnvärt utan vi har fått göra de saker som vi gjort. Vi har hittills haft mest defensiv fokus, andra halvan av resten av veckan kommer vi lägga mer tid på vårt anfallsspel. 

- I dag var samtliga spelare på plan utom Viktor Ljung. Vi har också fått en del unga spelare från P19-truppen som varit med och tränat med oss. Vi har haft inslag av P19-spelare samtliga tre dagar, vilket är positivt för dem att få möjlighet att förkovra sig under någon träning med A-truppen.

Om du jämför med tiden för ett år sedan?
- Vi gör allt med högre hastighet och intensitet, vilket gör att tempot drivs upp av de förbättrade kvalitéerna. Det märks att vi är bättre lag, vi ser starkare ut 13 januari 2021 än 13 januari 2020. Sen var uppehållet mycket kortare också, det var faktiskt bara fem veckor sedan vi spelade fotboll, normalt sett är det kanske några veckor till. Det antalet veckor mindre tror jag också spelar in att man snabbare kommer igång.

Hur mycket påverkar att det i stort sett är samma trupp?
- Vi kan gå fortare fram för att många bitar sitter redan. Det behövs alltid repeteras, som alltid efter ett uppehåll, men vi kan ändå kliva på ganska raskt framåt både i vårt anfallsspel och försvarsspel. Vi kan fortsätta förfina, gnugga och skruva på det vi gjort.

Du har fått en ny analytiker i Pelle Olsson. Hur mycket är han med i träningarna?
- Han är med på plan varje dag och leder moment han också, precis som "Tobbe" (Arvidsson) gör och jag. Vi jobbar tillsammans där ute på plan alla vi tränare och det fungerar väldigt bra. 

Hur viktigt är det för spelarna att det är match om tio dagar?
- Det betyder mycket och är även inspirerande för oss i tränargruppen. Det blir något att se fram emot och så fort vi får matcher får vi referenspunkter var man står någonstans, som man sen kan utvärdera och ha som instrument också när man ska planera träningar framåt. Det betyder mycket och ska bli roligt att spela mot Värnamo.

Det väntar elva träningsmatcher där hälften är mot allsvenska lag och resten är mot Superettanlag. Hur viktigt är det att få den balansen i matcherna?
- Olika typer av motståndare kommer kräva olika typer av matchbilder och det behöver man träna på. I vissa matcher kan man bli väldigt spelförande och få gnugga på att skapa målchanser mot samlat försvar och hindra en motståndare att kontra, medans man i andra matcher får försvara sig klart mer, har du Malmö och Elfsborg ligger det kanske mer i farans riktning att man kanske får försvara sig mer än att spela anfallsspel, och då får vi träna på det. Man vill ju få gjort så många moment som möjligt i matchsituationer fram till Allsvenskan, så att man hinner upptäcka fel och brister på den här nivån, så att vi kan jobba bort och försöka lyfta våra brister i så stor utsträckning som möjligt och att vi förhoppningsvis är så klara som man vara när det börjar.

Simon Lundevall nämnde här på hbk.se att han tyckte du kör tuffare nu än när han hade dig som tränare i Elfsborg. Tycker du att du förändrat dina träningsupplägg?
- Jag har insett att det finns mer att plocka ut. Under mitt uppehåll, när jag inte jobbade, gick jag med känslan att det finns mer att plocka ut av varje spelare. Sen när jag kom hit kände jag att jag ville applicera det och fick väldigt respons på det, både att spelarna gillar det och att det fungerar. Vi har blivit mycket starkare och väldigt mycket bättre på ett och ett halvt år, det fyller ju mig med energi att fortsätta driva den riktningen. 
- Simon (Bakkioui) är också otroligt viktig med tanke på hans förmåga att jobba med det fysiska och skadebiten.