"Pära" ingick i OS-truppen 1948

En av de första svenska spelarna att ta steget till proffslivet var den förre HBK:aren Per "Pära" Bengtsson som 1949 blev proffs i italienska Torino. Senare gjorde han succé i franska Nice där han vann ligan två gånger och även cupen.

---

Fotot överst är från Rekordmagasinet 1945. Stående fr v Åke Olsson, "Pära" Bengtsson, Henry Nilsson, Åke Höög, Gösta Persson, Bo Leonardsson. Knästående fr v Sune Peterson, Gösta Carlsson, Lars Gunnarsson, Sture Roslund, Åke Svenland.
---

Det var dock i Halmstads BK som han började sin fotbollskarriär när han 1936 var 14 år. Trots att pappan höll på Halmia så valde han HBK, för där fanns hans idoler Emil Carlsson och Ernst Svensson. Till en början spelade han som allt från centerhalv, inner till center, men det stod sen klart att han var mest effektiv som forward.

Debuten kom i A-laget som center i augusti 1941 när det blev förlust mot Nybro IF. I bortamatchen mot BK Landora två veckor senare gjorde han sina första mål för HBK och till slut blev det åtta mål på elva matcher. Laget vann serien och vann kvalet till allsvenskan mot Lundby IF.


Ur Rekordmagasinet 1943.

Det blev fyra allsvenska säsonger i HBK innan laget åkte ur högsta serien. Efter att därefter spelat i en västsvensk kombination mot Austria Wien i Borås blev han värvad av IF Elfsborg.

I Boråsklubben gick det bra och han kom först med i B-landslaget och senare ingick han även i OS-truppen 1948. Han fick dock uppleva OS-guldet vid sidan om plan för det var inte lätt att peta Gunnar Nordahl.

OS-guldet ledde till intresse ute i Europa för svenska fotbollsspelare och 1949 blev han den sjätte svensken som tog steget över till proffsfotbollen. I övergångssumma fick "Pära" 85 000 kronor i ersättning av Torino. Italienarna var på väg att bygga upp ett helt nytt lag efter att tidigare på säsongen mist hela sitt lag efter en flygkatastrof.


Här ses bild på "Pära" efter att han i Nice-tröjan kvitterat till 2-2 mot Real Madrid.
Faksimil ur Hallandsposten 1983-02-19.

Det blev dock bara en säsong i Torino innan han tog steget över till franska Nice. "Pära" trivdes bättre i Frankrike där fotbollen var mer lekfull och teknisk än den defensiva fotbollen i Italien. I Nice hade han två gamla kompisar från Elfsborg, Åke Hjalmarsson och Lennart Samuelsson, med i laget. Det blev dubbla titlar i ligan och en i cupen för honom, innan han flyttade hem 1955. Då hade det även blivit två säsonger i Toulouse och en säsong i Reims.

Något spel blev det inte i Sverige då bestämmelserna var att inga hemvändande proffs fick tillstånd att spela i Sverige. Efter fotbollskarriären ägnade han mycket av sin tid som föreståndare i först Sporthallen och senare i Rejmes bowlingscenter.


Per "Pära" Bengtsson

Född 21 juli 1922, avled 23 oktober 2007
Egen produkt, till IF Elfsborg 1947

Allsvenska matcher/mål 64/18

Kvalmatcher/mål 2/1

Div 2-matcher/mål 11/8

OS-deltagare 1948 (0/0)

Allsvensk i IF Elfsborg 1946-49 (59/37)

Landskamper 2 B