HBK-seger i derbyt

Det blev en målrik match mellan Falkenbergs FF och Halmstads BK i Vinberg. Hela sex mål blev det till slut och fyra av dessa var HBK:s. Målskyttar: Mikael Boman, Erik Ahlstrand, Alexander Berntsson och Samuel Kroon. 4-2 till HBK alltså.

Snön låg vit på fälten runt Vinåvallens konstgräs när det var dags för årets andra träningsmatch, denna gång derby mot Falkenbergs FF. Ett FFF som har bytt plats med HBK i seriesystemet, nu återfinns i Superettan och får förmodas bli ett topplag där. I HBK saknades Joel Allansson och Viktor Ljung medan ghananen Phil Ofuso-Ayeh som har tränat med laget i veckan väntades få en halvlek.

Assisterande tränare Pelle Olssons tankar inför matchen:

”Truppen är bra och arbetsvillig med en härlig attityd, så det är goda förutsättningar. Vi har några unga spelare som är i utveckling och det blir intressant att se vilka steg de kan ta i Allsvenskan. Om utvecklingen fortsätter kan det dra med övriga laget. Utöver de unga finns också spelare med viktig erfarenhet och rutin från Allsvenskan sedan tidigare.”

”Men trots att truppen är bra redan så är säsongen lång och vi kommer behöva ta in någon eller några ytterligare, inte minst på grund av Svedbergs skada. Det finns möjligheter under sommaren men det är en fördel att ha nya spelare på plats så tidigt som möjligt.”

”Idag testar vi till exempel Phil som är hos oss för att köra rehab med Simon. Han spelade med Baffo i Braunschweig och var duktig där. Senare värvad av Wolverhampton, vilket säger något men han har varit väldigt skadedrabbad och inte spelat på ett tag nu. Idag får vi möjlighet att titta lite mer på honom.”

Matchen blåstes igång och redan i tredje minuten låg bollen i nätet bakom Falkenbergs målvakt Viktor Noring. Samuel Kroon drev upp bollen längs högerkanten och hittade Mikael Boman i djupet. Noring klev ut för att avstyra men fick se sig lobbad av Boman. Efter att ha tagit i såväl ribba som stolpe gick bollen också över mållinjen. 1-0 till HBK.

Strax därefter borde det blivit ytterligare ett Halmstadmål då Emil Tot Wikström fick ett helt fritt nickläge, ensam några meter från mål, efter inlägg från Kroon – men utanför.

En kvart in i matchen var det utjämnat i målprotokollet. Falkenberg ställde om och hittade Sylisufaj som hamnade i friläge mot Malkolm Nilsson Säfqvist. Inget misstag – 1-1 i matchen.

Efter HBK:s rivstart hade Falkenberg nu tagit över mycket av spelet. Men efter dryga 20 minuter ökade HBK tempot och tryckte tillbaka Falkenberg. Ett långt anfall avslutades genom ett fint vänsterskott utifrån från Erik Ahlstrand. Bollen for in högt nära Norings vänstra stolpe. 2-1 till HBK (24).

Något senare var Sylisufaj på språng igen. Även nu friläge och mål, men denna gång avvinkad för offside. Men HBK hade kommandot nu och nästa mål skulle bli blåsvart.

Hörna från höger genom Dusan Djuric. Bollen damp ned vid en oväntat fristående Alexander Berntsson som nickade kraftfullt ner i mattan och vidare in i mål till höger om en chanslös Noring. 3-1 till HBK (35).

HBK trummade på och redan ett par minuter senare fälldes Ahlstrand i straffområdet – straff. Samuel Kroon slog den otagbart högt till höger. 4-1 till HBK (38).

Detta blev också halvtidsresultat.

HBK startade andra halvlek med tre nya spelare i backlinjen. Edvin Kurtulus och Joseph Baffo tog Andreas Johanssons och Alexander Berntssons mittbackspositioner och Phil Ofuso- Ayeh ersatte Thomas Boakye som högerback.

Halvlekens första möjlighet var Falkenbergs. Sylisufaj hittade ut till Oliver Hintsa på högerkanten. Skottet kom och det var bra. Men denna gång räddades Nilsson Säfqvist av ribban.

Det var mycket Falkenberg en period nu men HBK fick en gyllene möjlighet att utöka ledningen efter knappa kvarten spelad. Vid en omställning nådde Kroons inlägg Boman i öppet läge i straffområdet. Boman försökte vinkla in bollen på volley men dessvärre precis utanför den vänstra stolpen.

I matchminut 68 blixtrade matchen till. Först ett mycket vackert HBK-anfall som startade med en svepande långboll från Baffo och ett par fina sekvenser senare närapå ledde till mål. Istället kontrade Falkenberg med avslutsläge för djurgårdslånet Bergmark Wiberg från straffområdets högra del. Mycket hårt upp i nättaket. 2-4 nu.

HBK genomförde två byten: Simon Lundevall ersatte Emil Tot Wikström (72) och Melvin Sjöland ersatte Dusan Djuric (74).

Spelet böljade nu fram och tillbaka. Nästa möjlighet var också den Bergmark Wibergs, men denna gång avvärjde Nilsson Säfqvist med en benparad.

Ytterligare HBK-byten: Alexander Johansson ersatte Mikael Boman (78) och Johan Gudmundsson ersatte Samuel Kroon (82).

Matchens avslutande minuter präglades av alla byten med ett något ryckigt spel. Det blev inga fler mål, matchen slutade 4-2 till HBK.

Magnus Haglund efter slutsignalen:

”- Jag tycker vi gör en godkänd match med plus i kanten idag. Vi gör fyra mål och har flera stora chanser utöver dem så jag får vara nöjd. Vi kom in bra från start och fick träff i pressen. Sen har vi en period där vi är slarviga med bollen, får korta anfall och Falkenberg får bygga upp några anfall och kvitterar i matchen. Så fort vi fick i gång vårt eget passningsspel så vänder matchen till vår fördel igen och vi gör mål och skapar än fler chanser. Därav 4-1 i halvlek. Vi ser farliga ut när vi kommer in i sista tredjedelen både i omställningar och etablerat spel.

- Andra halvlek präglas dels av resultatet och en del byten på plan. Samtidigt har vi ett otroligt fint anfall och ska göra 5-1 och så blir det kontring med 4-2 som följd och det gör att matchen lever lite längre. Som helhet möter vi Falkenberg på bortaplan och gör fyra mål. Vi fortsätter göra väldigt många mål och skapar mycket målchanser. Vi ser farliga ut och det medför en god känsla.

- Vi har utvecklat vårt spel mot etablerat försvar och även kontringsspelet och det gör oss farliga i sista tredjedelen. Halmstads Bollklubb vill väldigt gärna vinna fotbollsmatcher. Det gör vi idag så vi är glada.

Falkenbergs FF - Halmstads BK 2-4 (1-4)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist – Thomas Boakye (Phil Ofuso-Ayeh, 46), Andreas Johansson (Edvin Kurtulus, 46), Alexander Berntsson (Joseph Baffo, 46), Andreas Bengtsson – Samuel Kroon (Johan Gudmundsson, 82), Dusan Djuric (Melvin Sjöland, 74), Erik Ahlstrand, Emil Tot Wikström (Simon Lundevall, 72) – Mikael Boman (Alexander Johansson, 78), Sadat Karim

Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Isac Larsson, Jonathan Wadensten

Mål: 0-1 (3) Mikael Boman, 1-1 (15) Edi Sylisufaj, 1-2 (24) Erik Ahlstrand, 1-3 (35) Alexander Berntsson, 1-4 (38) Samuel Kroon (straff), 2-4 (69) Adam Bergmark Wiberg

Domare: Oscar Johnson, Lund

Publik: 0 (Vinåvallen, Vinberg)