Grattis Mats-Ola!

I dag höjer vi på hatten för vår förre detta spelar Mats-Ola Carlsson som har sin 60:e födelsedag. Mats-Ola spelade för föreningen i två säsonger i mitten på 1980-talet.

Under två säsonger (1982-82) i HBK blev Peter Larsson landslagsman och gick till IFK Göteborg, där han var med om att vinna UEFA-cupen 1987. Hans ersättare i HBK blev Mats-Ola Carlsson och han var så småningom med i samma lag som vann UEFA-cupen.


Mats-Olas karriär började hemma i Burseryds IF som var ett duktigt div. 3-lag. Inför 1984 värvade HBK honom och det blev en annorlunda start då tränaren Jan Mak innan seriestarten fick lämna och Stefan Lundin tog över.


Hans allsvenska debut skedde på Råsunda mot AIK (förlust 0-1). Tillsammans med Ulf ”Puh” Jönsson spelade han mittback både i denna match och resten av säsongen. Båda missade bara varsin match.


Något mål blev det inte i Allsvenskan men väl i SM-slutspelet. HBK ställdes mot IFK Göteborg och efter 0-0 hemma, blev det 1-2 på bortaplan i returen. I denna match kvitterade Mats-Ola till 1-1 i 40:e minuten och då var HBK vidare på fler bortamål, men med halvtimman kvar avgjorde Torbjörn Nilsson.


1985 blev det tre allsvenska mål för Mats-Ola men på lite fler olika positioner. Han började som mittback (nu med Ola Svensson) innan det blev ytterbacksspel för att senare återigen spela tillsammans med ”Puh” i mittförsvaret. I slutet av säsongen blev han innermittfältare tillsammans med Tommy Frejdh.


Då han tillsammans med sin bror skulle ta över ett företag valde han att återgå till Burseryds IF inför 1986. Det dröjde bara några månader innan han skrev på för IFK Göteborg och i media diskuterades det om en skenövergång. 


I blåvitt vann han under 1987 både SM-guld och UEFA-cupen. Under 1988 blev han skadad och karriären var över.


Än i dag är han verksam i familjeföretaget Burseryds Mekaniska AB.Mats-Ola Carlsson

Född 28 januari 1961
Från Burseryds IF 1984, till Burseryds IF 1986

Allsvenska matcher/mål 41/3

Slutspelsmatcher/mål 2/1

Allsvensk i IFK Göteborg 1986-88 (40/1)

Svensk mästare 1987 med IFK Göteborg

UEFA-cupmästare 1987 med IFK Göteborg

Landskamper 10 U