Ernst föreslog namnet HBK

Ernst Andersson har för evigt satt sitt namn i Halmstads Bollklubbs historia. Förutom att han var med och bildade föreningen så var han dess första kapten, men framför allt var det han som föreslog namnet Halmstads Bollklubb.
Föreningens förste ordförande Axel Winberg skriver i jubileumsskriften från 1954 att han själv föreslog namnet Halmstads Fotbollsförening, men där Ernsts förslag om Halmstads Bollklubb vann omröstningen.

Läs om fler gamla HBK-profiler här.


Han är en av fotbollshistoriens pionjärer i Halmstad och började som back i Kamraternas tredje lag, och där han redan som 17-åring blev uppflyttad i sammaförenings A-lag. Ernst kände sig aldrig tillrätta i Kamraterna och lade ner ett energiskt arbete för bildandet av en ny förening. Hans gamla förening försökte med alla medel att få honom att stanna, men han hade fått nog.

Strax innan han 21-årsdag bildades HBK och han blev den första kaptenen. Hanspelade både höger- och vänsterback samt centerforward. Ernst gjorde bl.a. åtta mål i en match mot Falkenbergs IK när HBK vann med 12-0.

I Jubileumsskriften 1924 går det att läsa att han var en bollbehandlare av ”Guds nåde”. Briljant teknik, en sällsynt intuition, en djärvhet gränsande till dödsförakt, präglande hans spel och gjorde honom till en fruktad motspelare. Han var vid flertalet tillfällen med i både Halmstad- som Hallandslaget.

Han var med och vann HBK:s första DM-tecken 1920 och ingick i laget som kvalade till Allsvenskan 1926 men där Elfsborg blev för svåra. Ernst var suppleant i styrelsen 1922. Han var även med i Hallands Fotbollförbundsstyrelse under två år.

Ernst Andersson avled 1958 på sin 65-årsdag.


ERNST ANDERSSON

Född 17 mars 1893, avled 17 mars 1958. 
Från Kamraterna 1914. 
Kvalmatcher/mål: 3/0.
Stiftare av föreningen