Utan bortaseger åkte HBK ur

Det blev inte mer än tre säsonger under den första allsvenska sejouren för HBK. Trots en svag inledning och ett uselt bortafacit fanns HBK fram till sista matchen, men då resultaten inte gick HBK:s väg fick laget lämna finrummet för den här gången.
Under den tredje allsvenska säsongen fick HBK återigen en dålig inledning på serien. På de inledande sju matcherna blev det fyra oavgjorda och tre förluster. Den första vinsten kom först i slutet på september när AIK besegrades på Örjans vall med 2-1.

När HBK i sista höstmatchen spelade 3-3 borta mot AIK innebar det att HBK låg på tionde plats med nio poäng, och endast med bättre målskillnad än GAIS som låg under strecket. Klart sist låg IFK Eskilstuna med blott tre poäng.

Under hösten hade både Emil Carlsson och Torsten Karlsson spelat för Sverige B mot Norge (3-2) på Örjans vall.

Med ännu en svag inledning på våren som resulterade i två poäng på fem matcher var HBK i mitten på maj på nedflyttningsplats och fyra poäng efter IFK Norrköping, HBK hade dock en match mindre spelad än kamraterna från Östergötland.

Två hemmasegrar i följd mot Sandvikens IF och Landskrona BoIS gav hopp. Dock blev det förlust i näst sista omgången mot Örgryte IS på bortaplan, 0-4. HBK hade allmänt svårt på bortaplan och blev utan bortaseger under säsongen.

Inför sista matchen, hemma mot IK Sleipner, fanns hoppet kvar, då det skilde bara en poäng upp till GAIS och IFK Norrköping. HBK gjorde sitt, trots att Emil Carlsson blev skadad efter en kvart, och vann med 4-2 men det hjälpte inte när GAIS slog IFK Eskilstuna med 3-1 och IFK Norrköping slog IFK Göteborg med 5-1. Efter tre allsvenska säsonger var den första sejouren över för HBK.

För flera spelare från "33:orna" var det sista allsvenska säsongen. Henry Holmsten försvann redan på hösten och på våren gjorde Pelle Ericsson, som bara spelade sporadiskt, sin sista match i HBK-tröjan. Några av de andra följde med ner i tvåan, som t ex Torre Karlsson och Emil Carlsson, men några fler allsvenska matcher blev det inte.


1935/36

Placering 11:a
Största seger HBK - IK Sleipner  4 - 2 
Största förlust Örgryte IS - HBK 4-0
Antal spelare 21
Flest matcher Thure Svensson, 22
Bäste målskytt Allan Mellberg, 6
Tränare Harry "Dicko" Magnusson (höst), Filip Bengtsson (vår)

Tabellrader
Hemma        11   5   3   3    18 - 16   13
Borta            11   0   4   7   13 - 30    4
Totalt           22  5   7  10   31 - 46   17

Nya spelare
Sture Elmberg
John Gustafsson (Alets IK)
Lämnat
Henry Holmsten (Nyhems BK)

Tabell 1935/36

Bilden ovan är en faksimil på en rubrik tagen ur Hallandsposten 8 juni 1936.