Så här jobbar HBK med talangutveckling

Halmstads BK har som tidigare redovisats en mycket framgångsrik akademi. I certifieringen för 2020 fick HBK fem stjärnor och hamnade på en imponerande åttondeplats i Sverige. Det övergripande målet för akademins arbete är att utveckla spelare till HBK:s A-lag. 

I dagens A-lagstrupp kommer hela tolv st. spelare från HBK:s akademi. I Superettan var det i snitt 6,0 akademifostrade spelare i startelvan och i årets första träningsmatch mot IFK Värnamo debuterade två P19-spelare, Johan Gudmundsson och Melvin Sjöland, i A-laget. De kom även in i matchen mot Falkenbergs FF.



Melvin Sjöland (bilden) och Johan Gudmundsson är två P19-spelare som fått debutera och delta i herrlagets två första matcher i år.


I dagens ekonomiska situation är det ytterst viktigt för HBK att fostra egna A-lagsspelare. Det diskuteras ofta bland supportrar och klubbar vad som är bäst för unga talanger. Ska de spela i klubbens U21-lag eller lånas ut till en klubb i en lägre serie?


Vi har pratat med huvudtränare Magnus Haglund om hur HBK tänker kring talangutveckling.


Varför har HBK nu under flera år fått fem stjärnor i akademicertifieringen?

- Det beror på att HBK har kompetenta och skickliga tränare och ledare som är duktiga på att ta tillvara egna spelare och spelare från klubbar i närområdet. Våra tränare är duktiga på att med små medel lyckas. Vi har inte de bästa faciliteterna och den bästa ekonomin men vi är duktiga på att arbeta hårt och använda tiden på ett bra sätt, menar Magnus. Han fortsätter:

- Vi har också ett bra samarbete med de mindre klubbarna i vårt närområde och de är duktiga på att entusiasmera spelare att komma till HBK. 



Erik Ahlstrand debuterade i A-laget som 17-åring våren 2018. Han har gått hela vägen igenom HBK:s Akademi och ungdomsverksamhet upp till A-laget.

Vad är bäst för en ung talang: Spela i HBK:s U21-lag eller att bli utlånad till en klubb i en lägre serie och få spela A-lagsfotboll?

- Det är från fall till fall. Vi har stor tilltro till vår egen verksamhet och att i den får talangerna den bästa träningen. De får också möjlighet att ibland delta i A-lagets träningar. Det bästa sättet för talangerna att komma in i A-laget är att vara en del av U21-truppen, träna med A-laget, visa framfötterna i U21-matcherna och på träningarna. Förra året var det olyckligt att U21-serien ställdes in men i år blir det en serie med 16 matcher + slutspel. Det är bra, säger Magnus.

Här finns spelschemat för U21-serien, som startar den 21/4 med Kalmar FF borta.

Många supportrar tyckte att några av HBK:s unga talanger kunde fått lite speltid i slutet av matcherna i Superettan när HBK ledde klart. Det hände inte så ofta. Hur resonerade du där?

- Vi hade ett lag som fungerade väldigt bra och de var tränade för att spela 90 minuter. A-lagets matcher är tävlingsmatcher och då är resultatet det viktigaste och det finns andra tillfällen när unga talanger kan få erfarenheter, förklarar Magnus.


Edvin Kurtulus är en av tolv spelare i årets A-trupp som spelat i HBK:s Akademiverksamhet. 


Kommer HBK i år att ha ett samarbetsavtal med någon klubb?
- Vi kommer 2021 inte att ha något samarbetsavtal med någon klubb. Avtalen med FC Köpenhamn och Tvååkers IF är avslutade. Vi vill inte låsa oss vid en klubb utan kunna var flexibla och med kirurgisk precision välja en klubb som passar någon av våra talanger. Vi vill ha full handlingsfrihet, både för klubbens och spelarens bästa.

Vilka är de främsta egenskaperna som gör att en talang utvecklas till en A-lagsspelare, tycker du?

- Jag skulle säga att det är att ha talang mellan öronen och det egna drivet. Man driver sin egen karriär och det gäller att maximera sina egenskaper. Det är också viktigt med tålamod. Många spelare i dag är ”latebloomers” och är ca 21 år när de slår igenom. I dagens A-lag finns det flera exempel på spelare, som har jobbat hårt under många år och sedan tagit en plats i HBK:s A-lag, menar Magnus.


Magnus avslutar med att säga att Halmstads BK är en förening, med ambitiösa ledare och spelare, som tillsammans arbetar hårt och under enkla förhållanden för att få framgångar på olika fotbollsplaner.