Målrikt mot BoIS

Det blev en målrik match mellan Halmstads Bollklubb och Varbergs BoIS i Rydahallen, Borås. Hela sex mål blev det till slut och tre av dessa var HBK:s. Samtliga föll i matchens första halvlek. Målskyttar: Mikael Boman x2 samt Simon Lundevall genom frispark. 3-3 i matchen.

Länsderbyt mot Varbergs BoIS, tillika genrep inför nästa helgs match i Svenska Cupen, skulle ha spelats i Halmstad. Men det kalla vädret och avsaknaden av såväl uppvärmd konstgräsplan som fullstor inomhusplan i kommunen gjorde att matchen fick flyttas till Rydahallen i Borås.

Ett på grund av skador och skavanker decimerat HBK tog sig via buss till Borås. Kvar i Halmstad: knäskadade Viktor Ljung och Jonatan Svedberg samt Joel Allansson (häl), Edvin Kurtulus (sjuk) och Alhassan Haestad Kamara (baksidalår).

Matchens inledning präglades av mycket kamp och ett antal frisparkar utdömdes. Just vid en sådan tog Varberg ledningen (8). Bollen sveptes in i straffområdet från vänster. Halmstads försvar misslyckades med att få undan den och i stället kom ett Varbergsavslut från nära håll som eventuellt också touchade en Halmstadsförsvarare. Ingen chans för Malkolm Nilsson Säfqvist i HBK-målet. 0-1 till Varberg.

Halmstad hade knappt hunnit samla sig förrän det var dags igen. Varberg kontrade snabbt och skottavslutade från en position centralt i banan. Lågt och välplacerat, längst ute vid Nilsson Säfqvists högra stolpe. 0-2 till Varberg (13).

Så långt i matchen hade Halmstad haft svårt att få till ett ordnat offensivt spel och först efter knappa kvarten kom det första etablerade HBK-anfallet.

Halmstads första farlighet (22) tillkom efter fint kombinationsspel på högerkanten och till sist ett misslyckat avslut av Sadat Karim i straffområdet. Vid den efterföljande hörnan avlossade Dusan Djuric ett skott utifrån. Hårt, men Varbergsmålvakten avstyrde utan större bekymmer till ännu en hörna. Inget resultat.

Halvvägs in i halvleken hade Halmstad nu hittat positionerna, samtidigt som Varberg möjligen medvetet föll tillbaka något, och spelet var utjämnat. Och då kom också Halmstads första mål.

Simon Lundevall hittade vid en omställning ut till Andreas Bengtsson till vänster. Bengtsons fina inlägg nådde Mikael Boman i den bortre delen av straffområdet och Bomans nick tog en för Varbergsmålvakten kanske oväntad bana och gick i en båge över densamme och in i maskorna. Reducerat till 1-2 (26).

Redan några få minuter senare (30) skulle det bli kvitterat. Samma spelare var inblandade även denna gång. Lundevall vann bollen efter kamp vid offensiv kortlinje till vänster om Varbergsmålet. Bollen spelades till Bengtsson längre ut på vänsterkanten. Bengtssons inlägg nådde Boman i boxen, Boman vände om och avslutade med vänster fot till vänster om Varbergs målvakt. 2-2 i matchen.

Nu var det Halmstad som förde matchen. Vid en frispark utifrån (34) sköt Lundevall i ribbans överkant. Ett par decimeter lägre och målvakten skulle ha haft stora problem.

Strax därefter farligt frisparksläge för Varberg efter ett missförstånd i Halmstadsförsvaret. När tre HBK:are tvekade smet en Bois:are emellan och snodde åt sig bollen. För att undvika ett friläge stoppades denne bryskt. Men frisparken högt över.

Strax innan halvtidsvilan fick Simon Lundevall ett nytt frisparksläge, närmast identiskt med sitt förra. Denna gång gick han mot första stolpen och skickade in bollen i krysstrakterna helt utan chans för målvakten. Mycket vackert. 3-2 till HBK (45) vilket också blev halvtidsresultatet.

När andra halvlek blåstes igång hade Alexander Berntsson ersatt Joseph Baffo som mittback.

Varberg var återigen aggressiva från start, men det var ett tryggare Halmstad nu som inte lät sig stressas utan lugnt spelade sig ur pressen och kontrollerade Varbergs försök till ett snabbt, långt spel väl.

Tvåmålsskytten Mikael Boman ersattes av Alexander Johansson (60) och Andreas Bengtsson med två assist av Isac Larsson (65).

Ett ögonblicks ouppmärksamt försvarsspel hos HBK straffade sig i 73:e minuten. En lång boll spelades mot Varbergs högerkant där Varbergsspelaren fick gott om tid att ta emot och måtta inlägg. Snett inåt bakåt, skott och mål – lågt vid Nilsson Säfqvists högra stolpe.

Undermatchens avslutning fortsatte Varberg försöka. Samtidigt hade Halmstad nu allt svårare att få fast bollen offensivt och etablera ett anfallsspel. Men chansmässigt skapades ingenting av värde och när klockan nådde 90 minuter blåstes matchen av.

3-3 i Borås alltså i en match där båda lagen hade bra perioder. På det hela taget ett rättvist resultat.

HALMSTADS BK – VARBERGS BOIS 3 - 3

Malkolm Nilsson Säfqvist – Thomas Boakye, Andreas Johansson, Joseph Baffo (Alexander Berntsson, 45), Andreas Bengtsson (Isac Larsson, 65) – Samuel Kroon, Erik Ahlstrand, Dusan Djuric, Simon Lundevall – Mikael Boman (Alexander Johansson,60), Sadat Karim

Avbytare utan spel: Malte Påhlsson, Emil Tot Wikström, Johan Gudmundsson, Melvin Sjöland

Mål: 0-1 (8) Joakim Lindner, 0-2 (13) Robin Tranberg, 1-2 (26) Mikael Boman, 2-2 (30) Mikael Boman, 3-2 (45) Simon Lundevall, 3-3 (73) Keanin Ayer

Domare: Marcus Klitte, Helsingborg

Publik: 0 (Rydahallen, Borås)