Mållöst mot Västerås

I Svenska cupens andra omgång ställdes HBK mot Västerås SK. En chansfattig match på Skedalaheds IP slutade 0-0 efter visst spelmässigt övertag av Halmstad.

Efter mildare väder i veckan och därmed efterlängtad träning på fullstor plan kom HBK till match utan Samuel Kroon som ådragit sig en blödning i ryggen. Thomas Boakye tog Kroons normala plats som högermittfältare framför nyförvärvet Phil Ofuso-Ayeh som nu är spelklar och startade matchen som högerback. I Halmstadmålet fick Malte Påhlsson chansen istället för normala förstemålvakten Malkolm Nilsson Säfqvist. I övrigt mönstrade Magnus Haglund en förväntad startelva mot Västerås SK i Svenska cupens gruppspels andra omgång. Ett Västerås som överraskande besegrade Malmö FF i första omgången efter en fantastisk frispark fram till slutresultatet 2-1.

Malte Påhlsson fick stå sin andra tävlingsmatch i HBK-tröjan.

Halmstad startade matchen frejdigt. Innan två minuter var passerade hade Mikael Boman avslutat från straffområdeslinjen, skottet halvblockerades av Västeråsback och räddades enkelt av VSK:s målvakt, och Sadat Karim försökt sig på en cykelspark i straffområdet men utan att träffa bollen.

HBK fortsatte vara det lag som kom till avslut. Sadat Karim tog med sig en långboll, vände och vred och avslutade (12) med ett bra skott utifrån men inte tillräckligt välplacerat, enkel räddning.

Med kvarten spelad hade Västerås ännu inte kommit till något avslut. Men chansen kom med 19 minuter spelade. Ett inlägg från vänster nådde sånär en framstörtande Västeråsare i straffområdet. Om denne hade fått träff med pannan skulle Påhlsson i HBK-målet fått stora besvär.

Västerås tuggade sig så sakteliga in i matchen och befann sig nu en del i närheten av Halmstads straffområde men inga bollar nådde fram till Malte Påhlsson. De skott som inte gick utanför blockerades eller rensades undan av Halmstadförsvarare.

Men sammantaget hade Halmstad ett litet grepp om matchen med halvtimmen spelad och kom ofta fram genom Boakye och Ofuso-Ayeh som överlappade på högerkanten. Men precis som för Västerås togs avsluten utifrån och fastnade allt som oftast i Västerås försvarsmur.

Just de många avsluten varav väldigt få på mål var kännetecknande för den första halvleken som inte bjöd på någon glimrande fotboll. Individuellt var Erik Ahlstrand involverad i mycket och med fin bollbehandling lyckades han ta sig ur flera trånga situationer. Även Ofuso-Ayeh utmärkte sig genom offensiv löpvillighet. Inga farliga målchanser, mållöst i paus.

Tävlingsdebut för Phil Ofosu-Ayeh.

Fortsatt litet Halmstadsgrepp i inledningen av andra halvlek, men målchanserna fortsatte lysa med sin frånvaro.

Byten i HBK (61). Amir Al-Ammari ersatte Erik Ahlstrand och Emil Tot Wikström ersatte Simon Lundevall.

Al-Ammari hamnade direkt i händelsernas centrum (62) genom en fin, svepande långboll till Thomas Boakye på högerkanten. Boakye fick skickligt med sig bollen med bröstet i steget och kom till avslutsläge, dock ur något snäv vinkel, men bollen smet en bit utanför den bortre stolpen.

Med tjugo minuter kvar var matchbilden oförändrad. Litet Halmstadsgrepp men inga målchanser åt något håll och heller inget skönspel. Ett mål kändes i detta läge ganska avlägset.

Då kom möjligheten för Västerås. Ett frisparksläge liknande det Västerås avgjorde med mot MFF. Samma frisparksskytt, Simon Johansson, men denna gång gick bollen rakt i muren.

Dimman började svepa in över Skedalaheds IP då Tot Wikström fick det läge som han gjorde så många mål på säsongen 2020 (90). En boll studsade ut ur straffområdet till fint skottläge med möjlighet att curla in den vid bortre, men metern utanför.

Det allra sista som hände var en frispark av Al-Ammari som slogs skickligt i ytan mellan målvakt och försvarslinje, men ingen HBK:are lyckades sticka fram pannan och bollen rann ut till inspark. Matchen slutade 0-0.

Tidigare så målglada Halmstad har nu gått mållösa av plan i två matcher. En poäng efter två gruppspelsmatcher betyder att Halmstad är utslagna ur cupen redan inför matchen mot MFF nästa lördag.

Halmstads BK - Västerås SK, 0-0, Svenska Cupen

Startelva Malte Påhlsson - Phil Ofosu-Ayeh, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson - Thomas Boakye, Joel Allansson, Erik Ahlstrand (Amir Al-Ammari, 61), Simon Lundevall (Emil Tot Wikström, 61) - Mikael Boman, Sadat Karim
Avbytare utan spel Zackarias Nilsson, Edvin Kurtulus, Alexander Berntsson, Isac Larsson, Dusan Djuric