Läget i damlaget

Damlaget är igång med sina förberedelser och står inför sin andra säsong i div. 1. Stora delar av truppen är ny, vissa spelare finns på andra orter och några har lämnat. Tränaren Fredrik Andersson svarar på några frågor om hur det sett ut den första tiden inför säsongen 2021.

Det har skett förändringar i truppen inför 2021.

- Jag önskade egentligen att behålla så stora delar av truppen som möjligt. Det för att inte behöva börja om med vissa delar i vår träning. När jag nu kan summera nyförvärven så måste jag vara mer än nöjd. Vi har fått in väldigt bra spelare och alla är motiverade till att träna hårt för att vara så väl förberedda som möjligt.


Vi satte punkt på förra säsongen digitalt, lite tråkigt med de minnen som vi skapat tillsammans. Egentligen gjorde vi det till en gemensam hyllning både till dem som är nya, de som är kvar och till dem som har lämnat. 

#memories


Senast i veckan kom det nya spelare till damlaget, är det fler på väg in?

- Det är hela tiden en process och vi stänger inga dörrar. Vi har även några spelare som tränar med oss,  där vi funderar på vilket som är bästa lösningen för dem och deras utveckling. Här har vi ett stort ansvar som förening. Man kan inte ta in spelare bara för att vara ett visst antal. Kan vi inte erbjuda en bra plan för varje individ med träning och rätt antal matcher, så försöker vi hitta samarbeten med andra föreningar.

Vi har också vårt nybildade F17 som hela tiden gör stora framsteg och där vi mer än gärna vill lyfta fram talanger.


Samarbetsavtalet med Vittsjö?

- I grunden håller jag med Magnus Haglund om att det bästa är att ”äga” sin situation. Nu ser det annorlunda ut för damlaget och vi är på olika nivåer, ännu. Därför är det en bra möjlighet för oss att kunna låna in spelare. Något som är utvecklande för oss är ju samtidigt att kunna erbjuda spelare att träna med ett topplag i Damallsvenskan.

- Jag ser också samarbetet som en sorts försäkran som säkerställer vårt damlag.


Hur har pandemin påverkat?

- Den har ju påverkat hela världen och vi är inget undantag. Några har haft Covid-19 och vi har fått ställa om och anpassa oss. Här vill jag nog ändå påstå att vi är väldigt lyckligt lottade och har klarat oss väl. Ser man till hur Corona kan drabba människor så är några inställda matcher eller träningar inget som vi tänker klaga på.


Hur ser det ut i jämförelse med konkurrenter?

- Det är klart att man är intresserad av hur det ser ut hos de andra men aldrig något som jag tänker uttala mig om. De får sköta sina verksamheter, vi har fullt fokus på vad vi gör. Jag följer all fotboll med stort intresse och därmed också de i närområdet. Nu tvingas vi också rikta om vårt intresse till sydligare breddgrader. Vi hamnar ju i södra serien där finns lag som jag inte vet så mycket om.


Hur ser det ut i jämförelse med förra året?

- Vi har kommit mycket längre både individuellt och som lag på ett år. Vi har också lyckats införa en bra träningsmentalitet där samtliga är med på träningar och bidrar. Min syn på utveckling är att man måste utmana sig själv i veckan och vara beredd att ta in och lära nya saker. Sedan kommer helgens match och då är det något av ett test/prov på vad vi tränat. 


- Efter säsongen får man då ett betyg som kan värdera insatserna i form av en tabellplacering. Vår examen ligger längre fram och här har vi ingen press på att det måste ske nu eller ett visst årtal.


- Ett tillåtande, förlåtande klimat där det är ok att göra misstag i kombination av att ha väldigt roligt är viktiga verktyg som hjälper oss att hela tiden ta steg i vår utveckling.