Förlust i cupen

Så var det dags för tävlingspremiär 2021 genom cupmötet mot GAIS i den grupp som även består av Västerås SK och Malmö FF. Efter en händelserik match på Skedalaheds IP med många målchanser åt båda håll stod GAIS som segrare med 0-2 efter ett mål i vardera halvlek.
Efter ett sent återbud från Samuel Kroon startade Halmstad med Simon Lundevall till höger på mittfältet. Nye Phil Ofuso-Ayeh var ännu inte spelklar och ingick inte i matchtruppen. Likaledes nye Amir Al-Ammari startade matchen på bänken. I övrigt en relativt förväntad startuppställning från HBK.

Första avslutet på mål kom efter en snabb Halmstadsomställning med flera blåsvarta i spel och avslutades med distansskott, men utan att skapa problem för GAIS målvakt Mattias Karlsson.

Ett par minuter senare (4) ropade Halmstadsspelarna på straff efter att Sadat Karims hårda inspel från höger fastnat på en GAIS:are. Enligt de blåsvarta en handssituation, men ingen åtgärd från domare Ekberg.

Halmstad trummade på. Andreas Bengtsson tog en lång löpning med boll längs vänsterkanten vid en omställning (6). Inlägget nådde Mikael Boman i straffområdet men bredsidesavslutet på volley gick en bit över målvaktens ribba.

Med kvarten spelad hade bollinnehavet jämnats ut och GAIS vårdade bitvis boll fint inom laget, men utan att hota HBK:s kollektiva försvar.

Men i 21:e minuten bröt GAIS igenom och det med besked – drömmål av Daniel Sterner genom cykelspark efter att ett inlägg från höger studsat upp i luften efter en duell i straffområdet. Första GAIS-avslutet och vilket avslut – 0-1 och stort jubel från den lilla skara ”makrillar” som befann sig utanför idrottsplatsens stängsel.

Mycket nära en stor möjlighet för GAIS (43) då Adnan Maric efter inspel i straffområdet sparkade hål i luften i farligt läge. Träff där skulle ha inneburit problem för Malkolm Nilsson-Säfqvist i HBK-målet.

Efter en minuts stopptid blåste domare Ekberg av halvleken. De långa anfall som Halmstad etablerade i slutskedet resulterade inte i någon farlighet och pausresultatet skrevs till 0-1.

I andra halvlekens tredje minut var det mycket nära kvittering. Ett vackert anfall avslutades via ett hårt, flackt inlägg från Erik Ahlstrand på vänsterkanten. Detta nådde Boman i andra delen av straffområdet och hans hårda direktskott täcktes av en GAIS-are med bröstet nära mållinjen. Eller var det med armen? Ett par HBK:are ville ha det till det, men spelet gick vidare.

Halmstad fortsatte forcera och skapade en mycket vass dubbelchans (51). Först nick i ribban av Boman och i sekvensen därefter skott utifrån av Erik Ahlstrand i ”fel” hörn, men Karlsson gjorde en avancerad räddning.

Spelet vände och GAIS ställde om snabbt. Sterner vidare ut till Johan Andersson som tog skott ur ganska snäv vinkel från höger. Bollen smet förbi Nilsson-Säfqvist och in vid bortre stolpen. En riktig kalldusch för Halmstad som öppnat halvleken med ett klart grepp om händelserna. 0-2 till GAIS (52).

Ny Halmstadschans (54) efter förarbete av Boman i straffområdet och tillbakaspel till Joel Allansson som sköt, men Mattias Karlsson var nere vid sin vänstra stolpe och avstyrde till hörna. Även hörnan blev farlig då Andreas Johansson styrde en boll mot vänstra stolpen, men strax utanför.

Så långt i matchen får resultatet betraktas som ologiskt, men GAIS hade skickligt utnyttjat sina chanser.

Byte i HBK (68). Erik Ahlstrand ersattes av Dusan Djuric.

0-3 var inte långt borta (69) efter att Nilsson-Säfqvist inte riktigt fick händerna på ett högt inspel från höger. Istället damp bollen ner i farligt läge mitt i straffområdet men ”Ante” Johansson dök upp och fick undan bollen.

Ny HBK-möjlighet (72) då Sadat Karim fick ett fint nickläge efter inlägg från höger men en sidledsförflyttning i avslutsögonblicket fick honom något ur balans och bollen smet strax över ribban.

Nu skapades chanser åt båda håll. Viktor Alexandersson i GAIS fick ett jätteläge (73) och hade egentligen bara att rulla in bollen från nära håll då förmodat överspelade Nilsson-Säfqvist fläkte sig efter sidledsförflyttning och lyckades få bollen på sig.

Nya HBK-byten (77). Sadat Karim ersattes av Alhassan Haestad Kamara och Simon Lundevall ersattes av Amir Al-Hammari.

Det chansartade spelet fortsatte. Nytt hål i luften i Halmstads straffområde då Adnan Maric återigen missade bollen i mycket farligt läge.

Nästa möjlighet var HBK:s (81) då Andreas Bengtsson skickade in ett lågt inlägg från vänster. ”Crespo” Kamara mötte vid första stolpen med en nätt liten touch men Karlsson i GAIS-målet fick ut en fot för en mycket fin benparad. Karlsson hade hittills gjort en smått fantastisk match och snuvat Halmstad på den nätkänning som laget fick sägas förtjäna.

Efter tre tilläggsminuter blåstes matchen av. En chansrik tillställning där en storspelande Mattias Karlsson fredade GAIS-målet samtidigt som Halmstads försvarsspel inte var fullt så disciplinerat som så ofta annars innebar 0-2 till GAIS och en lite snöplig premiärförlust i Svenska Cupen för HBK.

HALMSTADS BK – GAIS 0 - 2
Malkolm Nilsson Säfqvist – Thomas Boakye, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson – Simon Lundevall (Amir Al-Ammari, 77), Erik Ahlstrand (Dusan Djuric, 68), Joel Allansson, Emil Tot Wikström – Mikael Boman, Sadat Karim (Alhassan Haestad Kamara, 77)
Avbytare utan spel: Malte Påhlsson, Isac Larsson, Edvin Kurtulus
Mål: 0-1 (21) Sterner, 0-2 (52) Andersson
Domare: Andreas Ekberg, Lund
Publik: 0 (Skedalaheds IP, Halmstad)