Emma har varit med på hela resan

När HBK satte i gång med första provträningen hösten 2015 fanns Emma Orrdal. Den 29-årige målvakten har sen varit med på damlagets långa och framgångsrika resa.
- Det är en häftig resa att vara med på, där vi klättrat högt i seriesystemet och blivit en allt mer självklar del av föreningen på kort tid. Personligen har jag utvecklats mycket som fotbollsspelare sedan jag kom hit och tack vare Mats (Lindgren), som jag har haft som målvaktstränare i fem år, är jag en bättre målvakt i dag än jag trodde jag kunde bli, menar Emma.

För Emma Orrdal blev inte säsongen 2020 riktigt som hon hade tänkt sig.

- Den blev inte riktigt som jag hade hoppats då vårsäsongen ställdes in p.g..a Corona och efter att ha spelat de två inledande matcherna i enkelserien skadade jag mig på en träning. En fraktur i handen gjorde att jag var borta från målvaktsspel i drygt sex veckor. Det var skönt att komma tillbaka och kunna avsluta med ett par matcher innan säsongen var över, med DM-finalen som höjdpunkt.


Skadan gjorde att hon inte kunde träna normal målvaktsträning utan fick ägna sig åt annat.

- Med tanke på hur min säsong såg ut spenderade jag mer tid än tidigare på att utveckla spelet med fötterna samt fysiken, säger Emma Orrdal, som tycker att hon som f.d. handbollsmålvakt har sina styrkor i närspelet där hon får användning av sina reflexer och är ganska orädd att ta några smällar.


Som 29-åring har hon blivit äldst i laget och har en viss erfarenhet som hon delar med sig av.

- Jag försöker bidra med lugn och lite rutin kring matcher och träningar.


- För min egen del, efter att ha debuterat i div. 1 som 29-åring, är jag såklart sugen på att se om jag kan hålla på den här nivån ytterligare några säsonger. Samtidigt är jag fullt medveten om att jag snart är inne på "bonusåren" som fotbollsspelare.


Emma, som jobbar på dagarna som fysioterapeut i Falkenberg, där hon främst träffar personer inom LSS och inom äldreomsorgen, ser fram emot årets säsong.

- Vi har fått känna på div. 1 förra året och vet vad som krävs på den nivån. Det ska bli spännande att möta en hel del nya lag, där matcherna mot Laholms FK kommer att sticka ut då det är hallandsderby och att vi har haft några tuffa matcher mot den genom åren.


- Vi har många individuellt duktiga spelare på samtliga positioner och det är många som konkurrerar om platserna i startelvan. Det ger bra kvalitét på både träning och match. Även om flera spelare bytts ut genom åren har vi från början haft en bra vinnarmentalitet i laget, ända från första säsongen och den finns kvar än, säger Emma Orrdal.



Emma Orrdal

Född 23 september 1991
Position Målvakt
Klubbar BK Astrio (-2008), Sperlingsholm Skuggan BK (2008), Oskarströms IS (2009-15), Halmstads BK (2016-)