Amir nöjd efter övergången

Efter en medicinsk undersökning i HBK:s gym ritade nyförvärvet Amir Al-Ammari på övergångspapperet som gör han till föreningens spelare. Det var en nöjd spelare som kommer att få bära upp den vackra blå tröjan med nummer 24 på ryggen.
- Det är fantastiskt skönt att det är klart. Jag kommer till en klubb som har en historia bakom sig och direkt efter samtalen med Magnus Haglund så kändes det bara rätt, säger Amir efter att han signerat övergångspapperen till Halmstads BK.

De senaste åren har han varit seriekonkurrent med HBK
- Matcherna mot HBK har alltid varit bra matcher, vi (Jönköping) har både förlorat och vunnit. Att få komma hit nu och veta att man är en del av laget, och vi kommer att vara det jobbiga laget att möta, det känns skönt.

Beskriv dig själv som spelare.
- Jag är en innermittfältare som jobbar stenhårt i nittio minuter från boxen till boxen. Är en tvåvägsspelare med ett bra passningsspel och förhoppningsvis kunna göra poäng också. 

Som ung stack han till Bröndby IF i Danmark och var ungdomsproffs.
- En väldigt lärorik tid. Jag flyttade som 16-åring och fick bo ensam i ett annat land som jag inte kunde språket i. Det hjälpte mig mycket att växa som människa och gav mig fotbollsutbildning som jag bär med mig än i dag.

Under de två senaste säsongerna har han spelat samtliga matcher i Superettan för Jönköpings Södra. 
-  Det gjorde att jag utvecklades mycket i Jönköping då jag fick spela så många matcher och förhoppningsvis ska jag fortsätta på det spåret i Halmstad. Det var en faktor till att jag kom till Halmstad också. Magnus var rak och tydlig vad han ville och vad jag skulle ha för roll i laget. 

Han har spelat både svenska och irakiska ungdomslandslag.
Jag är född och uppvuxen i Sverige och fick mitt dubbla medborgarskap för två år sedan, säger Amir, som inte är låst till något land än i fotbollssammanhang.

Jag har inte gjort någon tävlingsmatch i A-landslaget för Irak, så jag är inte låst till något landslag än. Det beslutet får jag ta när tiden kommer. Senast jag var med och spelade var i januari 2020 då jag var med i asiatiska mästerskapet i Thailand med irakiska U23-landslaget.

Hur tänker inför 2021 med HBK?
- Först och främst att vi ska spela Allsvenskan, det är något jag har strävat efter sedan jag började spela fotboll. Nu är jag här, är väldigt taggad.

- Jag vet att vi (Halmstad) är nykomlingar, men på papperet ser jag inte oss som nykomlingar utan det finns en otrolig kvalité i laget som har rutinerade spelare och spelare som varit högre upp än Allsvenskan. Så att komma till HBK känns otroligt skönt och tryggt, säger HBK:s senaste (och andra) nyförvärv under helgen.


AMIR AL-AMMARI

Född 27 juli 1997

Längd/vikt 183 cm/70 kg
Tidigare klubbar
IFK Öxnehaga (-2009), Husqvarna FF (2009-13), Bröndby IF (2013-16), Husqvarna FF (2017), Jönköpings Södra IF (2018-20)

Superettan matcher/mål 88/18

Landskamper 5 U23 för Irak, 4 U19 för Sverige