Jumbon tog mot topplaget sin första vinst

Nykomlingen HBK låg efter tolv omgångar på 12:e och sista plats i Allsvenskan 1972. Ingen seger på de inledande tolv matcherna och inte mycket talade för det när topplaget, och sedermera svenska mästarna, Åtvidabergs FF kom till Örjans vall. En målexplosion i början på andra halvlek gav segern till HBK med 3-1.
Bildtext: Rutger Backe gör 1-0 i kamp med målvakten Ulf Blomberg och till höger den förre HBK:aren Janne Olsson. Bilden är från Strömbergs Årets Fotboll 1973.

HBK hade bara mäktat med fyra oavgjorda matcher före matchen mot Åtvid. Målskillnaden var inte heller så uppmuntrande med 7-28. Åtvidaberg hade 17 poäng (då gällde tvåpoängsregeln vid vinst) och nästan samma målskillnad fast tvärtom, 26-8.

I ÅFF fanns flera landslagsmän som Jan Olsson, Kent Karlsson, Conny Torstensson och Benno Magnusson. Dock saknades de stora målskyttarna denna match: Roland Sandberg och Ralf Edström. Sandberg ledde skytteligan med sina 11 mål och Ralf var tillbaka veckan efter då han gjorde fyra mål mot IFK Norrköping.

Inför matchen skrev Hallandsposten: "Sällan har väl HBK varit så nederlagstippade som just inför kvällens match, då Bollklubben tar emot Åtvidabergs FF".

HBK hade inget att förlora denna dag och kunde avspända gå in på Örjans vall. Inledningsvis var Åtvidaberg bäst och en avgörande faktor var den straff som bortalaget fick efter tio minuter. Veine Wallinder blev fälld av Ingvar Sandberg och Benno Magnusson fick förtroendet att lägga straffen. En bra slagen straff men som Lennart Ljung räddade galant.
- Jag chansade att Benno skulle placera bollen på samma ställe som senast när han slog en straff på mig. Det var i en reservmatch förra våren när jag spelade för AIK. Då som nu knep jag bollen, sa Lennart Ljung till HP efter matchen.

Faksimil ur Hallandsposten 1972-08-18.

Bortalaget hade flera bra anfall men det var mållöst när lagen gick in i paus.
I matchens 53:e minut kom 1-0 till HBK. Erling Persson slog en hörna som målvakten Ulf Blomberg missbedömde och Rutger Backe kunde enkelt slå in ledningsmålet. Tre minuter senare var det dags igen för hemmamål. Jerker Jönsson slog en perfekt passning till Roland Fransson på högerkanten. Denne tog sig förbi Kent Karlsson, väntade ut målvakten innan han slog till med vänstern och bollen gick i mål via vänster stolpe.

I mitten på andra halvlek kom 3-0. "Svängsta" Larsson fick en boll ute på vänsterkanten. Han slet sig fri från sin bevakning och sköt ett hårt skott som Ulf Blomberg inte kunde hålla och på returen var Rutger Backe påpassligt framme och gjorde sitt andra mål för kvällen.

HBK kunde mycket väl ha gjort både 4-0 och 5-0 men i stället var det Leif Franzén som reducerade till 3-1 när han med tio minuter kvar sköt ett långskott rätt upp i krysset förbi en chanslös Lennart Ljung.

- Grabbarna svarade för en helgjuten insats idag och jag är glad att vi höll spelmönstret nära nog matchen igenom. Detta var vår bösta match för året i hård konkurrens med GAIS-matchen. Jag är mycket nöjd. Hade på känn att det skulle gå vägen när Lennart klarade straffen, sa lagledaren Sylve Bengtsson efter matchen till HP.

Inte undra på han var glad. Senast HBK vann en allsvensk match var 1959. Då var han också med men som spelare.