HBK vann dubbla derbyn

1979 spelades det senaste derbyn mellan HBK och Halmia i Allsvenskan. HBK var ett topplag medan Halmia som nykomlingar hade en tuff säsong. Dubbla derbyn där HBK segrade i båda. 3-2 i en jämn match i maj medan HBK var överlägsna i augusti där de vann med 2-0.

Första allsvenska derbyt i Halmstad sedan 1940-talet när HBK tog emot Halmia på Örjans vall inför 16 025 åskådare. Det var stämning,  ramatik, flera mål, kamp, allt fanns i derbyt som Mats Jingblad avgjorde när han gjorde 3-2.

Alf Peterson och Leif "Kola" Bengtsson laddar upp inför för första matchen med armbrytning.

HBK hade etablerat sig i Allsvenskan och när nu Halmia hade tagit steget upp så snackades det fotboll överallt, både bland kvastar och rödtoppar. I själva matchen tog det tolv minuter innan Alf Peterson nickade in 1-0 till HBK efter ett fint frisparksinläge från Sigge Johansson.

Det var dubbla sidor inför första derbyt i Hallandsposten.

Med tio minuter kvar av första halvlek kvitterade Halmia efter att Lennart Ljung missbedömt Bengt-Arne Bengtssons frispark från 30-35 meter. Även i andra halvlek gjorde HBK mål efter tolv minuter. Rutger Backe slet till sig i bollen i kamp med Dennis Lundh och skapade en situation ur ingenting. Måltjuv som han var, bredsidade han bollen vid sidan om Ove Olsson och resultattavlan ändrades till 2-1.

Mats Jingblad får "Kola" Bengtsson åt fel håll och avgör sekunderna senare det första derbyt när han gör 3-2.

Senare fick Halmia en straff som Roger Ström säkert satte bakom Lennart Ljung. Mats Jingblad ville dock ha sista ordet denna torsdagskväll i maj. Med kvarten kvar fick han raka spåret sedan Sigge Johansson hoppat över bollen. Mats avancerade, drog ”Kola” Bengtsson åt fel håll så han tappade balansen och sedan kunde han rulla bollen förbi Halmia-keepern.

Inför returen i Hallandsposten.

När lagen möttes igen i den 18:e omgången var det med Halmia som hemmalag i slutet på augusti. HBK slogs i toppen med bl.a. IFK Göteborg och Malmö FF medan Halmia var fast förankrade i botten på serien. Men derby är ett derby och då kan allt hända.

Om första derbyt var jämnt och händelserikt så var det inte alls så denna gång. HBK var fullkomligt överlägset inför 13 924 åskådare, även om det i paus stod 0-0. Medan Lennart Ljung inte fick ett enda skott på sig under hela matchen så skapade HBK inte mindre än 18 hörnor varav elva kom före paus.

I målvaktskampen med Ove Olsson var det Lennart Ljung som drog det längsta strået i returmatchen.

Fem minuter in i den andra akten kom första målet. Bengt Sjöholm passade till Sigge Johansson, som såg att Ove Olsson stod långt ut, och chansade med en lyftning över denne och som gav resultat.

Med tio minuter kvar avgjordes matchen. Halmiaspelaren Kenneth Nilsson fick sin andra varning. På den efterföljande frisparken från Sigge Johansson kunde Rutger Backe stänka in 2-0 upp i nättaket och matchen var över.

För alla HBK:are blev det ett fantastiskt år. Dubbla derbysegrar mot Halmia och till slut även föreningens andra SM-guld. För Halmia blev det degradering från högsta serien, och därefter har lagen inte mötts i några derbyn i seriespel.

Laguppställningarna vid det senaste derbyt 23 augusti 1979.

Halmia: Ove Olsson – Rino Rukavina, Tommy Svensson, Mats Johansson, Bengt-Arne Bengtsson – Kenneth Nilsson, Dennis Lundh, Roger Ström – Benny Mårtensson, Lars Carlsson, Tord Samuelsson. Avbytare: Benny Wennström, John Jensen.

HBK: Lennart Ljung – Claes-Göran Karlsson, Alf Peterson, Bo Mattsson, Peder Amberntsson – Hans Selander, Bengt Sjöholm, Stefan Larsson – Mats Jingblad, Rutger Backe, Sigge Johansson. Avbytare: Olle Sjödahl, Anders Westergren.

Samtliga faksimiler är ur Hallandsposten 17-18 maj 1979 samt 23-24 augusti 1979. På bilden överst har Rutger Backe precis avgjort andra matchen när han stänkte in 2-0.
Texterna är delvis tagna ur HP:s matchreferat efter matcherna.