Första TV-matchen på Canal+

Under mellandagarna kommer det att bli lite artiklar om olika ting som hänt under HBK:s historia. Den första artikeln handlar om den första TV-matchen som visades på Canal+ 1997. HBK mötte AIK.
Den 1 september 1997 började Canal+ visa veckans match i den nya kanalen som tidigare hette FilmNet. Premiärmatchen var från Örjans vall när HBK tog emot AIK inför 9 732 åskådare.

Tillsammans med Hallands FF gjordes det publikrekryteringar vilket medförde att drygt 3 000 ungdomsspelare från Halland var på Örjans vall denna måndagskväll. Innanför grindarna delades det ut gratiskepsar i blått och svart med tanke på lagens färger.


Faksimil ur Hallandsposten 2 september 1997.

Enligt Tommy "Hacke" Andersson var AIK det bästa laget som besökt Örjans vall denna säsong och ändå var det HBK som drog längsta strået. AIK-tränaren Erik Hamrén suckade djupt när han tyckte det var nära att Johan Mjällby nickade in 1-0 men i stället kontrade HBK och gör matchens enda mål.

Inom HBK skämtades det mycket att Fredrik Ljungberg inte kunde skjuta. Denna gång tog han bollen på egen planhalva, drev framåt med anfallsspelare med sig. Det blev en öppning i mitten och då klippte Fredrik till och matchens enda mål var ett faktum.


Fredrik Ljungberg firade sitt mål genom att ta av sig matchtröjan och lyfta upp den i hörnflaggan.

Matchbilder från SvT finns här.