Oavgjort borta mot Kalmar

Efter en stark hemmapoäng mot Malmö FF senast (0-0) men med två avstängningar i laget (Joseph Baffo och Amir Al-Ammari) tog sig HBK an formstarka Kalmar FF på Guldfågeln Arena. Det blev ännu ett kryss där matchens båda mål föll i första halvlek. Efter en tidig Kalmarledning kvitterade HBK sent genom Mikael Boman och matchen slutade 1-1. Noterbart är att Halmstad startade matchen med hela åtta egna produkter.

Magnus Haglund inför matchen

”Precis som i alla andra matcher ska vi försöka vara oss själva idag. Kommer vi nära vår potential har vi chans i alla matcher och så även i denna. Men självklart finns det saker i Kalmars spel som är farliga och måste hanteras. Det gäller framför allt att strypa försörjningen till Oliver Berg och Jonathan Ring som är väldigt skickliga. Får vi stopp på dem är mycket vunnet.”

Redan i matchens första minut jobbade Mikael Boman fram en boll till Emil Tot Wikström som bröt in i Kalmars straffområde och sånär kom till ett friläge, men bollen rann för långt ifrån honom och sögs in av Kalmarmålvakten Hägg-Johansson.

I nionde minuten tog Kalmar ledningen. Fröling drev upp bollen längs vänsterkanten och spelade in den i straffområdet där det såg ut att bli ett missförstånd mellan Joel Allansson och Mikael Boman och istället fångade Romario upp bollen. Vidare till Jonathan Ring som strax utanför straffområdet avlossade ett skott som, möjligen efter en lätt touch längs vägen, smet in vid Malkolm Nilsson Säfqvists vänstra stolpe. 1-0 till Kalmar.

Några minuter därefter var HBK nära kvittering tre gånger om. Först skott utifrån av Erik Ahlstrand. Ett mycket bra skott där bollen sökte vänster kryss men Hägg-Johansson gjorde en mycket kvalificerad räddning och tippade till hörna.

Strax därefter sköt Edvin Kurtulus, returen gick rakt ut i en farlig yta men rensades ut till hörna av Kalmarförsvaret. I samband med hörnan kom nästa skott, denna gång från Tot Wikström. Hägg Johansson fick sträcka sig i sin fulla längd och lyckades få fingertopparna på bollen som gick ut till ny hörna som Kalmar fick undan.

Vid ännu en HBK-hörna (19) kom skicklige huvudspelaren Alexander Berntsson i läge men ganska långt från mållinjen. Nicken var bra, men inga större bekymmer för en alert Hägg-Johansson.

HBK fortsatte gå framåt. En lång boll från Andreas Johansson (21) gick över Boman och hans bevakning. Vidare till Marcus Antonsson som vann sin duell och hamnade ensam med Hägg-Johansson som var snabbt ute och Antonssons chip orkade inte över den dykande målvakten.

Otäck situation (27) då Fröling och Kurtulus skallade ihop. Båda blev liggande. Efter en stund var Fröling på benen men Kurtulus behandlades vid sidlinjen och efter ett par minuter (31) genomförde HBK bytet: Thomas Boakye ersatte Edvin Kurtulus.

Så kom den rättvisa kvitteringen (42). Samuel Kroon skickade in ett inlägg från sin högerkant. Hägg-Johansson rusade ut men Boman nådde högst och nickskarvade bollen i bortre stolpen, fångade sedan skickligt in sin egen retur och vrickade in bollen från nära håll. 1-1 nu.

Detta blev också pausresultatet. Avslutsstatistiken, 6-1 till HBK.

Mikael Boman om sitt mål och halvleken

”Det är ett inlägg mot bakre delen av straffområdet där jag smyger in, kommer upp bra och skarvar den i kryssribban. Det var fint att returen damp ner framför fötterna så det var bara att peta in den. Annars känner jag att vi har greppet och skapar väldigt mycket målchanser men deras målvakt gör några riktiga klassräddningar. På så sätt känns kvitteringen helt rättvis och kanske skulle vi också haft mer. Spelmässigt är jag nöjd. Det som fattas är lite mer skärpa när lägena kommer.”

Andra halvlek startade till tonerna av den tillresta Halmstadklackens sång. Och direkt skapades en stor HBK-möjlighet (47). Joel Allansson stressade en Kalmarback efter ett kort uppspel, vann bollen högt och kom i princip i friläge, blev trängd från vänster och försökte vricka bollen i sidled med höger yttersida till en fristående Antonsson, men bollen blev för brant och fångades upp av Hägg-Johansson.

Snart var det dags igen. Efter vunna dueller av först Antonsson och sedan Boman kom Samuel Kroon i fint skottläge i höjd med straffområdeslinjen med sin högerfot. Han försökte böja in den i höger kryss men skottet smet precis utanför stolpen. Pigg öppning av Halmstad.

En period av böljande spel tilltog med inget annat än nästanlägen och några resultatlösa hörnor för Kalmar.

Gult kort till Andreas Bengtsson (63) när han först tappade boll på egen planhalva och sedan såg sig tvungen att bryskt riva ned Kalmarspelaren som norpade bollen från honom. Frisparken ledde till ännu en hörna. Säkert fångad av Nilsson Säfqvist.

Kalmars första farlighet (67) kom via distansskott av Isak Jansson, halvmetern utanför vänster stolpe men Nilsson-Säfqvist såg ut att ha kontroll. Mer Kalmar nu än tidigare i matchen. En jämnare matchbild med färre målmöjligheter.

Då genomförde HBK sitt andra byte (70): Sadat Karim ersatte Mikael Boman.

Farligt frisparksläge (73) för Kalmar, centralt sex, åtta meter utanför straffområdet efter att domaren tyckt att Boakye gick för hårt in i en duell med Fröling, vilket Boakye själv var helt oförstående inför. Men frispark dömdes och dessutom fick Boakye syna det gula. Oliver Bergs skott gick rakt i muren och rensades undan.

HBK blixtrade till med en snabb omställning (80). Kroon slog en lyra mot en löpande Antonsson som hårt trängd ändå fick iväg ett avslut, men precis utanför höger stolpe. Detta var blåsvarts första möjlighet på ett tag i en match som Kalmar nu var på väg att koppla ett grepp om.

Straffsituation för Kalmar (84) då Isak Jansson föll bredvid Boakye. Var det kontakt? Domare Klitte friade.

Ganska hafsigt spel nu. Mycket känslor på banan, två lag som jagade seger.

Med några få minuter kvar av ordinarie tid öppnade sig himlen fullständigt över Guldfågeln Arena. Det höga tempot men lite slarviga spelet bestod med vilt kämpande spelare i båda lagen.

Fyra minuters stopptid. Kalmar hårt distansskott strax utanför. Hörna Kalmar. Avslut, blockering. Mer Kalmar, men till slut fångade Nilsson-Säfqvist ett inspel och kan lugna ner spelet något.

HBK-byte (93): Simon Lundevall ersatte Emil Tot Wikström.

Efter ytterligare någon halvmöjlighet för Kalmar blåstes matchen av. Slutresultat: 1-1.

Chansmässigt och i kraft av den starka första halvleken skulle HBK möjligen vunnit matchen, men Kalmars forcering i andra delen av andra halvlek, dock utan de riktigt stora möjligheterna, motiverar ett oavgjort resultat.

Erik Ahlstrand efter sin tredje allsvenska start för året

”Jättekul att spela från start igen och att få chansen att hjälpa laget på plan. Kalmar är väldigt spelskickliga och det var viktigt för oss att försöka stänga ytorna och göra det svårt för dem. Detta lyckas vi med bra och själva skapar vi ganska många farliga lägen och har chanser att avgöra men ett oavgjort resultat är kanske okej, trots allt.”

”Vid mitt farligaste läge var jag säker på att bollen skulle gå in men målvakten gör en jätteräddning och får upp en hand i krysset. Jag kan inte göra det mycket bättre i det läget, det är bara att berömma målvakten.”

”Vi har många oavgjorda nu och är solida defensivt men vi måste börja göra lite fler mål framåt så att vi får resultaten med oss. Vi behöver höja oss ett snäpp offensivt och avgöra matcherna till vår fördel.”

KALMAR FF – HALMSTADS BK 1 – 1

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist – Edvin Kurtulus (Thomas Boakye, 31), Andreas Johansson, Alexander Berntsson, Andreas Bengtsson – Samuel Kroon, Joel Allansson, Erik Ahlstrand, Emil Tot Wikström (Simon Lundevall, 90+3) – Mikael Boman (Sadat Karim, 70), Marcus Antonsson

Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Kazper Karlsson, Dusan Djuric, Alexander Johansson

Mål 1-0 (9) Ring, 1-1 (42) Mikael Boman