Motståndarkollen: Malmö FF

De regerande svenska mästarna och topplaget i Allsvenskan, Malmö FF, kommer till Örjans Vall lördagen den 7 augusti och möter HBK:s herrlag. Malmö FF ligger på andra plats i tabellen, en poäng bakom Djurgårdens IF.

I måndags mötte HBK AIK på Friends Arena och den sju matcher långa förlustfria raden bröts när AIK vann med 1 – 0. HBK började första halvlek på ett bra sätt med stor löpvilja och bra presspel men i den 21:a minuten tog AIK ledningen med 1 – 0. Henok Goitom nickade i straffområdet ner bollen till en fristående Nicolas Stefanelli, som avslutade mitt på Malkolm Nilsson Säfqvist. Stefanelli kunde sedan styra sin egen retur i mål. Efter målet fick AIK mer energi och skapade ett tryck mot HBK-målet.

I andra halvlek var det fortsatt övertag för AIK och de skapade några halvchanser som Malkolm i HBK-målet räddade. I den 75:e matchminuten var det mycket nära att HBK kvitterade. Inbytte Emil Tot Wikström sköt, efter en långlöpning på AIK:s planhalva, ett skott i insidan av stolpen. Stolpreturen tog försvararna i AIK hand om. Amir Al-Ammari fick ett bra frisparksläge i slutet av matchen men det hårda skottet gick rakt på AIK-målvakten Budimir Janosevic.

MFF var spellediga under helgen eftersom matchen mot IF Elfsborg från den 13:e omgången spelades redan den 20 maj på grund av lagens Europacupspel.

Malmö FF blev klara för tredje kvalomgången i Champions League-kvalet genom att slå ut HJK Helsingfors. I tisdags mötte de Glasgow Rangers på hemmaplan och vann med 2 – 1. Inom loppet av tre minuter i början av andra halvlek gjorde MFF två mål. Målskyttar var Søren Rieks och Veljko Birmančević. I matchens sista spark reducerade Glasgow Rangers till 2 – 1.

I den här kvalmatchen hade Malmö FF en 3-5-2-uppställning. Returen spelas tisdagen den 10 augusti.

I Allsvenskan har MFF vunnit de tre senaste matcherna och då har de inte släppt in några mål och de har gjort 11 mål. Johan Dahlin är nu, efter ett långt skadeuppehåll, tillbaka i målet.

Anfallaren Antonio Čolak och yttermittfältaren Veljko Birmančević som värvades till MFF i våras, har fått igång målproduktionen efter EM-uppehållet. Čolak är i delad ledning av skytteligan i Allsvenskan med 7 mål och Birmančević ligger tvåa med sex mål.

MFF har i sommar lånat ut anfallaren Amin Sarr till Mjällby AIF och de har även värvat några nya spelare. Försvararen och den tidigare finske landslagsmannen Niklas Moisander kommer närmast från Werder Bremen, den ghananske anfallaren Malik Abubakari har värvats från den portugisiska klubben Moreirense FC och Peter Gwargis, som har spelat i det svenska U19-landslaget, kommer från Brighton & Hove Albions U23-lag. I onsdags blev den peruanske landslagsmittfältaren Sergio Peña klar för Malmö FF. Han kommer närmast från FC Emmen. Romain Gall, som har varit utlånad till Örebro SK, har nu återvänt till Malmö FF.

I HBK är det en spelare och en ledare som har anknytning till Malmö FF. Marcus Antonsson är den här säsongen utlånad från MFF och Pelle Olsson, som är HBK:s analytiker, spelade i MFF 1985, innan han som spelare kom till HBK 1986.

MFF är HBK:s svåraste motståndare genom tiderna i Allsvenskan. Det har bara blivit 17 segrar på 103 matcher och HBK har inte vunnit mot MFF sedan bortasegern den 13 september 2008. Då vann HBK med 3 – 0 på Malmö Stadion och Anselmo gjorde två mål och Per ”Texas” Johansson ett mål.

Senaste hemmasegern mot MFF kom den 2 november 2002. HBK vann med 1 – 0 och det var Sharbel Touma, som nickade in bollen i mål efter ett perfekt inlägg från Mattias Thylander.