Förlust på Friends Arena

Efter sju raka allsvenska matcher utan förlust var det dags för Halmstads BK att ta sig an AIK på nationalarenan. En svår uppgift mot ett hemmastarkt lag. Efter en jämn match stod AIK som segrare efter att matchens enda mål fallit i matchminut 22. Målskytt Nicolas Stefanelli.

Magnus Haglund inför matchen:
”Det är viktigt att vi är bra med från början idag, att vi står upp och tar duellerna, får bollar i planens längdriktning och därmed variation i vårt spel.”

”Efter sju raka matcher utan förlust känner vi oss mentalt starka. Vi tror på det vi gör, vi vet att vi är svårslagna. Men vi vet också att vi möter en svår motståndare och måste göra en bra prestation för att få med oss några poäng. Och det är vi beredda att göra alla dagar i veckan.”

Halmstad inledde matchen med stor löpvilja och aggressivitet och AIK stressades till att slå bort ett par uppspel. Kvällens första avslut var också Halmstads, men Marcus Antonssons nick hamnade en bra bit utanför Janosevics högra stolpe.

AIK samlade sig efter de inledande minuterna och skapade bland annat en hörna från höger. Hörnan slogs lågt, snett bakåt för direktskott men varianten gick inte hem denna gång – skottet högt över.

Men Halmstad fortsatte spela respektlöst med effektivt och finurligt passningsspel och mycket boll på offensiv planhalva med ytterligare ett nickavslut, denna gång från Sadat Karim, men än en gång utanför och inget hot. Men tendensen var tydlig – HBK ämnade inte vara blyga denna kväll.

Men plötsligt och ur ingenting ledningsmål för AIK (21). Ett inspel i djupled nådde Henok Goitom som nickade skickligt i sidled till en framstormande Stefanelli som avslutade. Malkolm Nilsson Säfqvist räddade förstaläget men Stefanelli skyfflade in sin egen retur till 1-0.

AIK fick energi av målet, styrde och tryckte ner Halmstad en period innan matchen återigen stabiliserades genom en högre backlinje och mer tryck framåt från Halmstad. Ännu ett nickavslut av Antonsson (37) men HBK väntade fortfarande på sin första riktiga målchans.

Pausresultat: 1-0 till AIK.

Andra halvlekens första farlighet (48) var Halmstads. Efter att Karim vunnit boll vid vänster hörnflagga hamnade bollen till sist hos Simon Lundevall i straffområdets vänstra del. Avslutet sökte bortre hörnet men en AIK:are kom emellan med pannan och bollen ut till en resultatlös hörna.

Efter bolltapp av Halmstad på egen planhalva bet sig AIK fast i och kring Halmstads straffområde (50) och skapade oreda. Mikael Lustig föll i duell med Andreas Johansson och publiken ropade efter straff – ”Ante” ropade åt Lustig och tecknade åt honom att stå på benen. Ingen straff.

Dubbelhörna för AIK (60) där båda ledde till halvfarligheter. Först efter avslut som blockerades till ny hörna, och sen nickavslut som seglade metern utanför Nilsson Säfqvists högra stolpe.

AIK skapade ett par ytterligare halvchanser. Först via skott utifrån av Stefanelli (65) där bollen smet metern utanför och därefter en desto vassare chans. Avslut från nära håll i straffområdet (68) där ”Malle” fick sträcka ut ordentligt med en fin parad. Returen nickades utanför av en Goitom ur balans. Bollen rann ut över kortlinjen.

Byten i HBK (70): Sadat Karim ersattes av Mikael Boman och Simon Lundevall ersattes av Emil Tot Wikström.

Matchens dittills överlägset farligaste möjlighet för HBK kom via nyinbytte Tot Wikström i minut 75. Efter en lång löpning i hög hastighet utmanade Tot Wikström tre AIK:are, bröt skickligt inåt banan och tog avslut. Men det låga skottet tog i insidan av vänster stolpe och ut till försvarande spelare som rensade. En mycket bra aktion av Tot Wikström.

Nytt byte i HBK (76): Samuel Kroon ersattes av Erik Ahlstrand.

Frisparksläge i ”Al-Ammari”-läge (85) strax utanför AIK:s straffområde till höger. Al-Ammari gick på mål och träffade detsamma men en välplacerad AIK-målvakt stod rätt placerad och räddade utan besvär.

Ännu ett byte i HBK (87): Andreas Bengtsson ersattes av Alexander Berntsson.

Halmstad lyckades trots stort bollinnehav inte vaska fram någon mer möjlighet. Matchen slutade 1-0 till AIK.

Andreas Johansson efter matchen:
”Varför vi förlorar? De lyckas göra mål och inte vi. Så enkelt är det. Jag tycker annars vi gör en väldigt bra första halvlek men tyvärr gör de mål på sin första chans. Vi fortsätter på ett bra sätt i andra halvlek, tar oss fram bra, spelar förbi deras forwards och mittfältare och kommer till några halvchanser och även stolpskottet. De spelar på resultatet såklart men vi gör totalt sett en bra match och hade inte behövt skämmas för poäng här idag.”

”Det som kanske fattas är att vi behöver skapa ännu fler heta målchanser. Och när de kommer behöver vi trycka in dem. Men samtidigt möter vi bättre lag med bättre spelare i år. Vi behöver också ha lite flyt i målsituationerna. De har flyt vid sitt mål idag och flyt spelar också roll. Men i övrigt behöver vi fler inlägg, få in ytterligare någon spelare i boxen och skapa tryck.”

AIK – HALMSTADS BK 1 – 0

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist – Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson (Alexander Berntsson, 87) – Samuel Kroon (Erik Ahlstrand, 76), Joel Allansson, Amir Al-Ammari, Simon Lundevall (Emil Tot Wikström, 70) – Sadat Karim (Mikael Boman, 70), Marcus Antonsson