Antonsson möter klubben han tillhör

Lördagens match mot Malmö FF är speciell. Inte minst som värdemätare för HBK som ställs mot svårast tänkbara motstånd. För Marcus Antonsson, inlånad säsongen 2021 just från de himmelsblå, är matchen speciell också av personliga skäl. 

- Som du säger, vi möter Sveriges och kanske Skandinaviens bästa lag. De kommer från en vinst mot Glasgow Rangers, de är otroligt starka. Men samtidigt är jag helt övertygad om att det finns goda möjligheter för oss i matchen. Vi har vuxit in i den allsvenska kostymen nu och kan slå alla lag i serien. Gör vi det vi ska, det vi tränar på varje dag varje vecka, och gör det bra kan vi utan tvekan rubba MFF.




Efter en sejour i England, Leeds respektive Blackburn, skrev Marcus på för MFF sommaren 2018. Höstsäsongen 2018 var en framgång med åtta mål på tolv matcher från start och även 2019 var han mestadels ordinarie, men 2020 stod Marcus allt oftare utanför startelvan. En situation som lade grunden för en låneuppgörelse mellan MFF och HBK försäsongen 2021. HBK fick en etablerad, erfaren målskytt med bakgrund inom föreningen och Marcus själv fick chansen till speltid. Efter 13 spelade omgångar står Marcus noterad för fem mål.


- Jag hade en bra tid i Malmö som är en fantastisk förening, framför allt starten var jättebra. Därefter skedde tränarbyten och systemskiften, och självklart är det alltid stenhård konkurrens i Malmö, och jag fick mindre speltid. Utlåningen blev därför en jättebra lösning för båda parter.


- Det viktigaste för mig är lagets prestation och den utveckling vi har haft som lag från att jag kom tills idag är fantastisk, vi har tagit enorma steg tillsammans. För egen del har jag gjort hälften av lagets mål, det är ett okej facit men man är aldrig nöjd. Jag vill göra fler mål men framför allt att laget gör det. Men om vi fortsätter den resa och utveckling vi har haft hittills så kommer målen och segrarna att komma.


- En sak jag tror jag kan bidra med i gruppen med den erfarenhet jag har är att ingjuta mod i andra. Att få andra att förstå och veta att om vi gör det vi ska kan vi rubba vilket lag som helst. Det är en viktig mental aspekt att inte be om ursäkt eller vara överdrivet försiktig bara för man är nykomling. Om vi har tro på oss själva, tar för oss och gör rätt saker så blir vi den lagmaskin vi vill vara och faktiskt delvis redan är. Och då kommer framgångarna.




HBK har precis som i Superettan 2020 en stark defensiv och släpper in väldigt få mål. Detta ger poängchanser i alla matcher. Men för att vinna måste det göras mål och för att göra mål krävs målchanser, vilket har varit en utmaning för laget i vissa matcher.

- Först och främst är det normalt och klokt att bygga bakifrån, att börja med att sätta defensiven. Det har vi gjort. Sen har det offensiva spelet utvecklats mer och mer, tendensen är positiv. Viktigt nu och framöver är att verkligen få fram och få in fler spelare i boxen för det är inne i straffområdet målen görs. Ju fler spelare man kan få in där desto större chans att man gör mål, så enkelt är det. Men tendensen är bra som sagt, vi kommer högre och högre upp i positionerna som lag, vi skapar mer och mer i matcherna. Även detta handlar om mod, om att våga ligga lite högre och ta sig in i straffområdet. Gör vi detta så kommer också målen rulla in.


MFF är seriens hittills målfarligaste lag med 31 mål framåt. Samtidigt har de släppt in 16, fem fler än HBK. Defensiven är naturligtvis fortsatt viktig och framåt kan finnas möjligheter. Hur tar sig laget an denna match rent taktiskt?

- Som alltid handlar det om att hitta nycklar för att låsa upp sin motståndare, förbereda sig väl och jobba hårt. HBK är alltid förberedda och jobbar alltid hårt, det är ingen skillnad denna gång. Det handlar dels om att veta och hantera saker Malmö är bra på och dels om hur vi ska kunna straffa dem framåt. Detta har varit vårt fokus i veckan.


-Utan att gå in på detaljer handlar det om att vara påkopplad i 90 minuter. Något annat duger inte mot Malmö. De är väldigt aggressiva och pressar högt för att vinna tillbaka bollen. Man måste minimera egna misstag och ta vara på tillfällen då de ligger högt med mycket folk. Kan vi spela förbi dem då kommer det finnas ytor. Vi har stora möjligheter att göra mål och vinna matchen.


Låneavtalet med HBK avslutas efter säsongen 2021. Samtidigt löper kontraktet med MFF ut.

-Jag tänker faktiskt inte alls på det. Mitt enda fokus är nästa match med HBK. Jag vet att det låter som en klyscha men det är verkligen helt sant. Jag trivs otroligt bra här nu, jag får spela och vi har en fin utveckling som lag. Alla mina tankar är på matchen mot MFF nu. Sen nästa match, sen nästa. Det andra tar vi sen.


En helt annan sak som närmar sig och handlar om en annan typ av skytte än målskytte är råbockpremiären 16/8. Blir det bockjakt för jaktintresserade Marcus i år?

- Vi får se om det passar in i schemat men ja, det ska jag nog hinna med. Jag har nära till jaktmarkerna i Unnaryd nu, vilket är en förmån. Jakten är ett fantastiskt intresse att ha upptill fotbollen. För mig är det ett sätt att koppla av och tänka på annat. Lugnet i skogen ger kraft och energi.


Dubbelt prickskytte kommande veckor, kanske? Först mot MFF och sen i jaktskogen.

- Ja, det låter bra tycker jag!