"Ante G" inför mötet mot sitt gamla lag

Söndagens match är speciell för Andreas ”Ante G” Johansson. Då ställs hans HBK mot en annan klubb han håller kär – IFK Norrköping. Klubben han representerade 2012-2018 och vann SM-guld med som hyllad lagkapten 2015. 
Efter att ha inlett denna comebacksäsong med ödmjukhet och defensiv disciplin har HBK i de senaste matcherna flyttat fram positionerna även offensivt. 
- Jag håller med, vi har stegrat det successivt, säger ”Ante”. 

- När vi gick in i säsongen var det många som aldrig hade spelat allsvensk fotboll förr. Då är det rätt att börja i den änden, att bygga bakifrån. Vi var kompakta från start och det har vi fortsatt vara. Nu börjar vi ta steg offensivt också. Senast mot Kalmar skapade vi väldigt mycket, vi är på rätt väg. Nu återstår det allra sista, att trycka dit bollarna.

Och defensiven verkar inte ha tagit skada när laget blivit snäppet mer offensivt inriktat. 
- Nej, det stämmer. Det finns en enorm lojalitet till laget i truppen. När vi tappar boll tar alla ett otroligt ansvar och vi faller snabbt in i rätt formationer. Vi har också fått lite bättre bett i vår höga press nu jämfört med i början av säsongen. Vi är rejäla och har bra självförtroende. Allt samverkar och gör oss starka.

Man brukar prata om att laget försvarar kollektivt, inte bara backlinje och målvakt. Hur beskriver Ante detta konkret?
- Först och främst handlar det om att alla vet sina defensiva uppgifter. Titta till exempel på det jobb våra forwards lägger ner. De är aktiva hela tiden. 

- För att helheten ska fungera måste spelare och lagdelar sitta ihop, både i djupled och sidled. Med bra utgångspositioner och ett lag som sitter ihop, då blir det tajt och svårt att bryta igenom för våra motståndare. Sen får man inte glömma bort hårt jobb. Hängivenhet och oerhört hårt jobb räcker långt.


Ante i action i mötet med AIK på bortaplan i början på augusti.

Norrköping härnäst. Ett HBK som är obesegrat på hemmaplan siktar såklart på poäng även nu?
- Ja, det är den ingången vi har. Vi är starka och som sagt obesegrade på hemmaplan. Vi vill vinna alla matcher, särskilt hemma. Men det kommer kräva hårt jobb, såklart. Vi möter en väldigt bra motståndare som vill gör saker på sitt sätt och delvis annorlunda än andra lag vi har mött. Det blir en tuff match där de också fått tillbaka ”Totte” Nyman som för mig är en av seriens allra bästa forwards. Men vi går för vinst, självklart.

Det har varit en del turbulens i Norrköping på senare tid. Många har lämnat föreningen, såväl spelare som tränare med flera. Hur många finns egentligen kvar sedan ”Antes” tid i föreningen 2012-2018?
- Då får jag börja räkna... Några spelare är kvar, några ledare också och en del kanslipersonal. Men absolut, det är många som har lämnat. Det är så det är i fotbollsvärlden. Redan efter två, tre år blir det mycket nytt. Men där är fortfarande många bekanta ansikten. 

- Sen får man inte glömma de på läktaren, alla fans. De finns kvar och den uppskattning och stora kärlek de alltid har visat mig för det jag har gjort i klubben på och utanför planen värmer verkligen hjärtat. Det var faktiskt några stycken som var på plats nu när vi mötte Kalmar. De hade åkt dit bara för att se mig. De ropade på mig efter matchen och vi pratade en stund. Det är många som verkligen brinner för klubben, det blir en kärlek i båda riktningar. Klubben betyder mycket för mig och jag har den största respekt för den som motståndare.


Att möta IFK Norrköping för Ante är speciellt. Här på bild tillsammans med IFK:s Marco Lund Nielsen.

Att ha ”Antes” status inom två föreningar, hos två supportergrupperingar, är få spelare förunnat. 
- Jag är verkligen stolt över det. Det har kanske lite att göra med den man är som person, vad man representerar och utstrålar. För mig kommer laget alltid i första hand. Jag bryr mig inte om vem som gör mål och liknande, allt handlar om laget och klubbmärket på bröstet. Man ger allt för klubbmärket, så är det bara. Det är en egenskap jag uppskattar hos andra och det är därför den spelaren jag själv har försökt vara och leva upp till.

- En som stod för allt detta när jag var ung är ”Tobbe” Arvidsson. Jag minns när jag stod där på ståplats. ”Tobbe” personifierade inställningen att ge allt för klubbmärket. Sen kom jag själv med i a-truppen och fick se och lära mig detta på nära håll, och senare också spela tillsammans med honom. ”Tobbe” gav järnet tills han stupade och den hängivenheten har inspirerat mig.

Känslan är att ”Ante” har egenskaper och förutsättningar för att bli en framtida fotbollstränare. 
- Inte omöjligt. Att arbeta med människor, att vara med och bidra och påverka och styra såväl ett lag som spelare individuellt i en bra riktning för deras eget bästa, det är roliga och intressanta bitar. Tränarrollen handlar ju väldigt mycket om detta och inte bara om spelsystem och taktik. Helheten är spännande.

Som mittback i HBK, vad blir viktigt att hålla koll på mot Norrköping på söndag? 
- Jag nämnde ”Totte” Nyman. Jag håller honom väldigt högt. För mig är han klass rakt igenom. Han har varit skadad och det är väl inte säkert att han spelar från start men de har också många andra spelare med individuell skicklighet offensivt. Det är ett bollskickligt lag. De vill ha mycket boll, de vill äga boll och ta sig framåt med boll. De rullar kvickt hemma på sitt konstgräs men på Örjan är det naturgräs med andra förutsättningar. 


Hemma på Örjans vall är HBK starka. Senast blev det 1-1 mot Malmö FF.

”Ante” har varit på högsta nivån länge och det är man inte utan förmåga att förnya sig. Vad i sitt spel jobbar han på att utveckla idag? 
- Det är en ständig process. Först och främst gäller det att hålla kroppen i trim så man orkar. Matcher och träningar är tuffa och sliter. När man väl är på plan uppstår lägen man känner igen där man kan luta sig emot erfarenhet, men andra gånger ställs man inför nya situationer som man kan lära sig något av. Det är en daglig utveckling, man blir aldrig fullärd. Jag tror det var Janne Andersson som sa att om man inte vill utvecklas så avvecklas man. Precis så är det. Man måste ha nyfikenhet, hunger.

Avslutningsvis, vilka är nycklarna för att HBK ska klara målsättningen att vinna en plats i Allsvenskan 2022?
- Att fortsätta med det kompakta försvarsspelet. Vi släpper in väldigt få mål och gör man det får man med sig poäng. Sen ska vi bygga vidare framåt, utöka målproduktionen och få med oss fler trepoängare. Vi har mött alla lag nu och varit med i alla matcher. De har varit jämna och slutat oavgjort eller med uddamålsseger. Det ger oss en tro på det vi gör och en styrka som vi ska behålla.