Vinst i premiären

Efter tre år i Superettan var det på söndagen äntligen dags för allsvensk premiär för HBK när BK Häcken kom på besök. SMHI hade lovat klassiskt premiärväder och det hann med och både regna och snöa under dagens match. En väderlek som absolut satte sin prägel på matchen.

Från HBK:s genrep mot Elfsborg gjorde tränare MagnusHaglund tre förändringar, Simon Lundevall Sadat Karim och Thomas Boakye tog plats i startelvan, de två sistnämna gjorde sina allsvenska debuter.

HBK började piggt och det syntes att de var inspirerade för allsvenskan. Joel Allansson och Amir Al-Amman vann mycket boll på mitten och HBK:s press generade i att Häcken till en början hade svårt att få i gång sitt så skickliga passningsspel.

Efter en dryg kvart skadar sig HBK:s nyförvärv Phil Ofosu- Ayeh och får tvingas till behandling, under detta kan gästerna flytta upp spelet och pressa ner HBK längre ner på egen planhalva. Några minuter senare kommer Phil in igen, men tvinga utgå strax därpå efter en luftduell.

Samtidigt med detta skapar Häcken matchens första chans när Leo Bengtsson avslutar hårt och lågt men utanför Malkolm Nilsson Säfqvist högra stolpe.

Häcken fortsätter vara spelförande i matchen när HBK sjunker lågt och stundtals bildar en sexbackslinje. Ett fåtal gånger i första halvlek lyckas Häcken snyggt och effektivt såga sig igenom HBK:s defensiv och skapa några farliga målchanser.

Närmast i första halvlek är Erik Friberg med ett tung skott. Framåt har HBK svårt att skapa det riktigt farliga målchanserna men hemvändaren Marcus Antonsson hotar ständigt i djupled.

- Vi växer i matchen ju längre tiden går, vi kommer in till matchen med Elfsborg i bagaget där vi vann med 1–0 men det är ändå svårt att veta vad vi står. Men spelarna var taggade och gjorde verkligen jobbet efter den plan vi sagt från början. Häcken har en period i början i första halvlek där vi inte får fatt i dem. Men efter 30 minuter börjar de kännas trötta och vi får fatt i de bättre går in i halvlek med bra känsla, säger Magnus Haglund efter matchen.

Mot slutet av halvleken börjar HBK komma ur pressen och kan hålla i bollen och etablera lite eget spel. Sadat får till ett avslut från dåligt läge och i slutskedet skapar hemmalaget sin bästa chans när Antonson, efter en farlig omställning, får avsluta men Pontus Dahlberg i Häckenmålet kan rädda utan större problem.

I paus avtog regnet något och bägge lagen gick ut och försökte vara mer kreativa vilket gav en betydligt bättre och mer sevärd halvlek med fler chanser från bägge hållen. HBK fortsatte där de avslutade första halvleken med en högre press vilket tvingade gästerna att slå en del långt. där kunde mittlåset Josef Baffo och Ante G väldigt bra stå emot och stod för ett imponerande försvarsspel, de tillsammans med ett fortsatt hård arbete över hela planen gjorde andra halvlek betydligt jämnare.

Häcken hade svårt att trycka ner HBK på samma sätt trots ett större bollinnehav.

Årets första mål kom i den 86:e minuten. Edwin Kurtulus hittade Thomas Boakye på högerkanten som med ett perfekt inlägg på bortre stolpen, där nyss inbytte Mikael Boman som med ett disting volleyskott pricksköt 1–0 till HBK.

Några minuter senare kunde Amir utöka ledningen men hans fina frispark räddades till hörna. Häcken försökte en slutforcering, men var aldrig nära att kvittera och segern i premiären var ett faktum.

- Vi får en bra start på andra halvlek. När man möter Häcken behöver man ta rätt beslut varje gång för de är så skickliga i sitt återerövringsspel och sitt kontringsspel. Men de hanterar vi väldigt bra i andra och kan spela oss ur pressen och ta kontroll över spelet. Häcken är ett jättebra lag och kommer vara i toppen hela serien, så därför för det extra skönt att ta tre poäng, avslutar Haglund.

Halmstads BK - BK Häcken, Allsvenskan, 1-0 (0-0)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist - Phil Ofosu-Ayeh (Edvin Kurtulus, 20), Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson - Thomas Boakye, Joel Allansson, Amir Al-Ammari, Simon Lundevall (Emil Tot Wikström, 74) - Marcus Antonsson, Sadat Karim (Mikael Boman, 74)
Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Alexander Berntsson, Dusan Djuric, Erik Ahlstrand
Mål 1-0 (84) Mikael Boman (Thomas Boakye)