Storseger mot J-Södra räckte inte

Sista artikeln i artikelserien om HBK:s allsvenska säsonger handlar om 2017 när HBK var tillbaka i Allsvenskan efter att ha slagit ut HIF i kvalet året innan. Det ville sig inte och trots tränarbyte och stor spelaromsättning på sommaren fick HBK lämna Allsvenskan efter en säsong.
Strax innan premiären mot Östersunds FK lånades två spelare från FC Köpenhamn in och en av dessa Mads Roerslev spelade från start när HBK vann med 1-0 efter mål av Sead Haksabanovic. Det blev dessvärre danskens enda match när det i veckan efter upptäcktes att han var för ung och registreringen drogs tillbaka.

Till matchen mot Jönköpings Södra IF var Aboubakar Keita med i laget och tidigt i matchen fick Isak Pettersson rädda en straff, men strax därefter tog ändå hemmalaget ledningen. I mitten på första blev Kosuke Kinoshita utvisad och i början på andra utökades ledningen till 2-0. Haksabanovic reducerade och till slut blev det poäng efter en kvittering av Alexander Ruud Tveter.

Hemma mot Djurgården hade HBK flera bra chanser men i slutminuterna fick järnkaminerna straff till stor ilska hos HBK:arna. Fredrik Liverstam skäller på domare Johan Hamlin. Övriga HBK:are på bilden syns Isac Pettersson, Ivo Pekalski, Marcus Johansson och Marcus Mathisen.

Nu följde fem raka matcher utan något mål framåt, innan Kosuke Kinoshita spräckte målnollan hemma mot Hammarby. Det blev ändå förlust med 1-2 och samma siffror blev det mot BK Häcken hemma. En mållös historia mot Örebro SK innan avslutningsmatcherna innan uppehållet mot IFK Norrköping och IK Sirius. Där blev det uddamålsförluster i bägge matcherna. Mot uppsalalaget hade HBK ledningen i paus och de avgjorde först i 93:e minuten.

Borta mot IK Sirius gav Fredrik Olsson HBK ledningen och kramas om av Nikoali Alho. Dock var glädjen bortblåst när matchen var slut då Sirius gjorde segermålet i 93:e minuten.

Det var en tuff förlust och det blev till slut att styrelsen agerade och Jan Jönsson fick lämna sitt uppdrag som tränare. Detta efter elva matcher utan vinst, varav åtta förluster. Igor Krulj fick kliva upp som tränare efter att tidigare varit assisterande tränare.

Har du missat de tidigare artiklarna om HBK:s allsvenska säsonger? De finns här tillsammans med andra historiska artiklar om HBK.
I morgon är det allsvensk premiär hemma mot BK Häcken.

Efter uppehållet blev det 1-1 hemma mot IF Elfsborg och borta mot IFK Göteborg, innan det blev förlust mot GIF Sundsvall borta med 0-1. Till returen mot giffarna hade HBK hämtat in Johan Oremo och efter en dryg halvtimme hade han redan gjort ett mål som betydde 2-0, då Marcus Mathisen tidigt svarat för 1-0. Allt såg frid och fröjd ut men i halvlekens sista sekunder kvitterades det till 2-2 och det blev bara en poäng.

0-0 borta mot Östersunds FK innan det var dags för match mot Jönköpings Södra IF hemma. Tidigt ledningsmål av Andreas Bengtsson och efter åtta minuter fick nyförvärvet Höskuldur Gunnlaugsson göra sitt första mål. När det gått en kvart fick Johan Oremo göra trean och till slut vann HBK med hela 6-1. För, en av målskyttarna, Sead Haksabanovic och Ivo Pekalski var det sista matchen för de båda flyttade till England dagarna efter.

Aboubakar Keita inlånades under säsongen från FC Köpenhamn. Här i kamp med Kevin Walker i Djurgården.

Även Pontus Silfwer och Tryggvi Hfran Haraldsson plockades in men det hjälpte inte då HBK nu förlorade fem raka matcher och målskillnaden 2-13. Oavgjort hemma mot Kalmar FF och seger hemma mot IFK Norrköping gav ett litet hopp, men det skilde sju poäng upp till Jönköping på kvalplats.

0-2 nere mot Malmö FF efter att båda målen kommit till via HBK-fötter blev Isak Petterssons sista match i HBK. Hemma mot IFK Göteborg ledde HBK i paus med 1-0 men i matchens 89:e minuten hade IFK vänt och avgjorde matchen genom en viss Mikael Boman.

Ännu fast ett litet, litet hopp kvar och borta mot Örebro SK vann HBK med 1-0 efter mål av Gabriel Gudmundsson men några dagar senare stod det klart att HBK inte skulle klara nytt kontrakt.

Märkligt nog kom årets två enda bortasegrar under de två sista matcherna borta. För efter 1-1 hemma mot AFC Eskilstuna, vann HBK igen och denna gång på Tele2 Arena med 3-1 mot Hammarby IF.

Därmed var den här artikelserien slut om HBK:s allsvenska säsonger från 1933/34 fram till 2017. Nu är det 2021 som gäller!