Sent mål avgjorde för Sirius

Efter den gedigna hemmapremiären- och segern mot BK Häcken var det dags för bortamatch mot IK Sirius på klassiska, nu ombyggda, Studenternas IP. En tät match med ett disciplinerat, främst försvarande, HBK avgjordes sent vid en av matchens få målchanser. 1-0 till Sirius.

Andreas Johanson inför matchen: ”Vi tror att Sirius kommer ha mycket boll här idag och det är klart att det kan ge oss fina omställningsmöjligheter om vi jobbar kollektivt med bra press på bollhållaren för att vinna boll. Samtidigt vill vi såklart också ha bollen och bedriva ett bra anfallsspel. Intressant match.”

Magnus Haglund inför matchen:
”Sirius är en tuff motståndare som vi har respekt för, de är skickliga inte minst här på sitt konstgräs. Det gäller att vi hittar rätt i vårt försvarsspel, att vi är aggressiva, och hittar balansen mellan försvarsspelet och omställningsspelet. När vi vinner boll måste vi vara noggranna och värdera rätt för att hitta den gula tröjan och ta oss framåt snabbt och på så sätt skapa lägen.”

Halmstad öppnade matchen med aggressiv press och vann boll högt upp i banan. Detta ledde till oro i Sirius straffområde alldeles i matchinledningen men HBK kom inte närmare än att Simon Lundevall sköt hål i luften i en stökig situation.

Halmstad fortsatte stressa Uppsalalaget till enkla misstag och gavs på så vis ofta chansen till anfallsspel, men efter tio minuter hade detta inte lett till mer än inlägg som inte nådde rätt adress.

HBK:s första avslut på mål (14) var just efter inlägg från Andreas Bengtsson på vänsterkanten och denna gång med rätt adress – men Sadat Karim fick inte fart på nicken, enkel räddning av Sirius målvakt.

Halvvägs in i halvleken letade Sirius med allt mer boll vägar igenom HBK i ett ofta uppställt spel, men ett disciplinerat Halmstad stoppade alla försök. Precis som så framgångsrikt mot Häcken droppade Halmstads yttrar ned och HBK bildade tidvis mer eller mindre en sexbackslinje.

När pausvilan närmade sig hade matchen fortsatt samma prägel. Sirius med mycketboll emot ett uppställt och svårforcerat Halmstad som fokuserade på omställningsspel vid bollerövring.

Till sist blåste domare Fredrik Klitte av en temposvag och chanssnål halvlek, 0-0.

Joel Allansson i paus: ”Det är inte många målchanser hittills idag. Vi vinner en del boll högt men när pressen misslyckas faller vi medvetet ner lågt och har stått i de positionerna ganska ofta. Det som behöver förbättras är omställningsspelet när vi erövrar boll.”

Andra halvlek blåstes igång. Ett långt Halmstadsanfall (49) avslutades med ett tungt skott från Edvin Kurtulus, men målvakten hade god kontroll och boxstyrde undan.

I övrigt var matchens karaktär densamma – stort bollinnehav för Sirius som flyttade boll i sidled och letade vägar framåt mot ett lågt stående HBK. Fortsatt chansfattigt.

Men plötsligt kom HBK-chansen (60) i samband med en frispark på offensiv planhalva. Amir Al-Ammari hittade Karim i straffområdet. Karim med hög fart fick träff med pannan men strax utanför vänster stolpe

Frisparktill Sirius (64) i farligt läge fem meter utanför straffområdet, centralt i banan. Björnströms vänster sökte vänstra krysset men precis utanför.

Gnistrande HBK-omställning (70) efter Siriushörna. Joseph Baffo satte fart och hittade Marcus Antonsson som gick framåt och tog avslut utifrån något från vänster – halvmetern över. Om Antonsson haft ögon i nacken skulle han sett Simon Lundevall i fantastiskt läge centralt. Passning istället för skott och Lundevall hade bara haft att rulla in den.

Ny möjlighet för Antonsson (75) efter instick från Lundevall men direktavslutet tippades fint till hörna.

Sirius tog ledningen (86) på ett för HBK oturligt sätt. Ett inlägg från höger nickades av Marcus Mathisen mot Malkolm Nilsson Säfqvists vänstra stolpe. ”Malle” slängde sig, bollen i stolpen och sedan i ryggen på Nilsson Säfqvist. Bollen dansade på mållinjen men stöttes in av en framstörtande Kouakou. 1-0 till Sirius.

Byte i HBK (88). Erik Ahlstrand ersatte Thomas Boakye.

Nytt byte i HBK (89). Mikael Boman ersatte Andreas Bengtsson.

Frisparktill Halmstad (94) och HBK flyttade fram allt. Bollen från Al-Ammari slogs något kort och Sirius gick till snabbt motangrepp mot ett HBK med försvarslinjen ur position. Det farliga skottavslutet var det sista som hände i matchen. Slut, 1-0 till Sirius.

Marcus Antonsson efter slutsignalen:
”Otroligt tungt att släppa in ett sent mål. Jag tycker vi gör en gedigen insats idag och de skapar inte mycket överhuvudtaget. Känslan i slutet är att vi ligger närmast efter att ha skapat en del kontringar. Men så blev det tyvärr inte.”

”För min egen del gäller att jobba hårt för laget i försvarsarbetet och vara bereddvid omställningar när läget kommer. Jag hade ett par chanser utan att få in den idag. Men det är skönt att vara igång och det kommer bara bli bättre och bättre framöver.”

IK SIRIUS - HALMSTADS BK 1 - 0

Malkolm Nilsson Säfqvist - Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson (Mikael Boman, 89) - Thomas Boakye (Erik Ahlstrand, 88), Joel Allansson, Amir Al-Ammari, Simon Lundevall - Sadat Karim, Marcus Antonsson

Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Alexander Berntsson, Dusan Djuric, Emil Tot Wikström, Alexander Johansson

Mål 1-0 (86) Christian Kouakou