Malkolm förbereder sig noggrant

Som 16-åring kom Malkolm Nilsson Säfqvist till HBK från BK Astrio. För att få speltid var han utlånad till Lunds BK 2013 och via ett samarbetsavtal spelade han med Östers IF 2015. Men det var samma år som han fick göra allsvensk debut när han fick stå sista matchen hemma mot Hammarby. 2018 tog han över målvaktströjan och har inte missat en enda match i seriesammanhang sedan dess.

Vi får tag i Malkolm Nilsson Säfqvist strax efter att hans ettåring har somnat på torsdagskvällen. En lättare process nu än tidigare, tydligen.
- Ja, första halvåret var jobbigt med extremt korta sovperioder. Min fru fick dra ett tungt lass då tyvärr, själv måste jag ju verkligen sova till exempel inför match. Men det är bättre och enklare nu. Och herregud, det där uppvägs såklart av allt det fantastiska i att ha barn!


Så vad fick Malkolm i sig till middag denna kväll?
- Jag är ju vegetarian sedan ungefär fyra år så det blev en vegetarisk korv stroganoff.Malkolm Nilsson Säfqvist var målvakt när U19 blev svenska juniormästare efter att ha besegrat Hammarby i finalen 2012.


Är det svårt att vara vegetarian som elitidrottsman?
- Nej, det tycker jag inte. Jag tror många utan kunskap har fördomar och tänker att man måste stoppa i sig väldigt mycket vegetarisk mat för att få i sig tillräckligt med näring, men det stämmer inte. Jag gjort olika tester för att titta på de bitarna och alla värden ser perfekta ut.


Vilka är de vegetariska favoriterna?
- Bönor, linser och kikärter funkar alltid. De innehåller mycket fibrer och ger bra mättnadskänsla. För många är det ett stort steg att bli vegetarian men för min del var det enkelt. Jag tycker det är kul att laga mat och gillar att experimentera med kryddningar och smaksättningar. Grytor gillar jag att göra, till exempel.Under våren 2015 spelade "Malle" i div. 1 med Östers IF.


Hur var träningen idag?
- Vi förberedde oss lite inför matchen på söndag. Vi jobbade både med vårt eget spel och med hur IFK vill anfalla. Ett taktiskt inriktat träningspass vilket vi brukar ha några dagar före match enligt ett fast upplägg vi har. 


- Sen avslutade vi med elva mot elva som vi brukar. Månadens spelare skulle egentligen utses idag men vi sköt på det till nästa pass. Det är nåt som Magnus hade med sig som ett sätt att få till tävlingsmoment vid varje träning och skapa en vinnarmentalitet. Vi har ett poängsystem och den med flest poäng vinner. Det avgörs nästa träning men det blir säkert Ante, det brukar det bli.

Har du nån favoritövning/moment i träning?

-Jag gillar när det är intensivt, när jag får mycket skott och avslut mot mig. En mer taktisk träning som i dag blir det mer stillastående. Det är bra för att träna till exempel positionering i matchen men för mig var träningen i går roligare. Då körde vi mindre ytor, mycket press, hög intensitet och så smäller det lite mer.I den sista allsvenska matchen 2015, hemma mot Hammarby, fick Malkolm göra allsvensk debut. Det blev seger med 2-1.


De två senaste har inneburit förlust. Tankar?
- Framför allt förlusten mot Sirius var riktigt tung, det tog ett par tre dagar att skaka av sig frustrationen. Vi kände att vi var värda minst en poäng. Det är en av utmaningarna vi har, att försöka vända besvikelse till en drivkraft.


- Mot Norrköping hade vi 1-0 och tappade till förlust. Men det är så det är och kommer vara i år. Vi möter bättre motstånd och lämnar man ytor så smäller det. Men grabbarna har hanterat situationen, vi använder energin till något bra och jag tror inte vi påverkas. Den styrkan har vi i truppen. Det är oerhört viktigt att vi fortsätta vara disciplinerade defensivt men vi vill bli bättre när vi själva har bollen. En spelare som Antonsson ger oss nya möjligheter. Och sen finns mycket mer offensiv kvalitet också såklart. Och då saknar vi ändå Kroon som var vår poängstarkaste spelare förra året och Tot har inte heller spelat mycket. Oavsett vilka som spelar är det viktigt att ha alla i träning för konkurrens är bra för alla. Så det finns sparkapital.2017 var Isac Pettersson förstavalet i målet men Malkolm fick chansen i oktober mot IFK Göteborg. Han stod de resterande fyra matcherna i serien och har sedan dess inte missat en enda seriematch.

Hur förbereder sig en målvakt inför match?
- Målvakten är väl den spelare som påverkas minst beroende på vilket lag man möter. Alla motståndare vill samma sak, in i boxen och avsluta. Men det finns skillnader. Vissa lag vill få in bollen i boxen via inlägg, andra spelar mer i djupled och andra kör långa bollar.


- Sen tittar man såklart på enskilda spelare. Vissa har bra distansskott till exempel. Sen finns såna som Sead som är extremt skickliga med bollen, då är man kanske mer försiktig och förberedd på det oväntade. Överlag förbereder vi målvakter oss extremt noggrant och är med i alla taktiska möten. Men visst, i slutändan ska man stå där på linjen och stoppa bollarna, det är detsamma oavsett motstånd.


Så vad gäller mot Blåvitt?
- I de matcher jag sett hittills är jag mest imponerad av Sana som ligger bakom nästan allt. I startuppställningen spelar han väl forward men han kan hamna var som helst och dirigera. Sen är det klart att man behöver ha ett öga på en världsspelare som Hamsik.

Har du någon förebild som målvakt?
- Jag har plockat bitar från olika men den jag gillar mest är Buffon. Han har varit i världsfotbollen sen 1997 eller nåt och gjort många fantastiska säsonger i Juventus. Men han spelar inte så mycket längre. Om jag ska ta nån mer aktuell är det Oblak i Atletico Madrid som jag tycker är världens bästa målvakt. Extremt komplett.Malkolm hade ett fantastiskt år 2020 när han radade upp nollor. Här kramas han om av Alexander Berntsson efter att ha räddat en straff i slutminuten borta mot AFC Eskilstuna.


Vad kännetecknar en bra målvaktstränare?
- Det är ganska häftigt, jag har haft båda HBK-legenderna Håkan Svensson och Conny Johansson som tränare. De var väl ganska oldschool i sin tränarstil, det handlade mycket om basic saker som grepp och fall. Det är ganska stor skillnad nu med Dennis Nilsson där vi kör saker som positionering, frånskjutsteknik och annat. Det handlar om mer teknik än man kanske tror, vilken vinkel ska foten vara i när man trycker ifrån, var ska andra benet vara, såna saker gnuggar vi varje dag. Putsar och småjusterar. Man blir nästan manisk ibland!


- Men jag gillar både den lite mer basic och den mer tekniska stilen. Det viktigaste är att alla har ett öppet sinne och att man har bra kommunikation.


Vad vill du utveckla detta året?
- För mig är det viktigaste att etablera mig på denna nivån och fortsätta utvecklas från 2020 som var ett fantastiskt år. Men det blir en utmaning. Skotten kommer lite snabbare, är lite hårdare och sitter lite längre ut. Vi tränar oerhört hårt med fysiken för att bli starkare och nå lite längre ut. Jag känner att det har gett resultat. På de skott som nar kommit men kanske gått utanför har jag ändå känt att jag är där, att jag når längre. Jag känner att jag har tagit kliv.MALKOLM NILSSON SÄFQVIST

Född 3 augusti 1993
Allsvenska matcher/mål 8/0

Superettan matcher/mål 90/0

Totalt i HBK matcher/mål 158/0