Boman fixade kontrakt efter kval

HBK tog sig direkt tillbaka till Allsvenskan och hade inför comebacken fått in två gamla spelare i Stefan Selakovic och Jesper Westerberg. Det blev en tuff säsong där laget tog sju viktiga poäng de sista seriematcherna, innan man åter igen besegrade giffarna i kval.
Bildtext: Mikael Boman blev stor kvalhjälte när han gjorde båda målen när GIF Sundsvall besegrades med 2-1 på Örjans vall.

Svårast möjliga motståndare i premiären mot Malmö FF på Swedbank Stadion men HBK lyckades plocka ett poäng, innan det även blev 1-1 hemma mot IF Elfsborg. Efter de inledande sex matcherna hade HBK inte vunnit med hade fyra raka vinster. Då väntade en annan nykomling, Östers IF, på hemmaplan. Inlånade Andreas Landgren svarade för matchens enda mål.

Det blev en ny tuff period med bara två poäng på sex matcher och därför var segern borta mot Syrianska FC otroligt viktig med 2-1. Än en gång gjorde Landgren mål medan Marcus Antonsson gjorde sitt första allsvenska mål.

Kristoffer Fagercrantz och Stefan Selakvoci i hemmamatchen mot Åtvidabergs FF.

Efter halva serien låg man på kvalplats men åkte några omgångar ner under strecket, innan det var match mot mittenlaget Åtvidabergs FF på Kopparvallen. Mikael Boman avgjorde med sitt 1-0 mål och HBK hade häng på de andra lagen.

Har du missat de tidigare artiklarna om HBK:s allsvenska säsonger? De finns här tillsammans med andra historiska artiklar om HBK.
I dag återstår det 4 dagar till den allsvenska premiären den 11 april hemma mot BK Häcken.

2-2 mot Gefle IF innan AIK kom till Örjans vall. Stefan Selakovic fick avgöra på straff strax innan pausvilan till stor belåtenhet för alla HBK-supporters.

Stefan Selakovic har gjort 1-0 mot AIK på straff. Från vänster syns Johan Blomberg (skymd), Kristoffer Thydell (rygg), Stefan Selakovic, Gudjon Baldvinsson, Antonio Rojas och Mikael Boman.

Efter två raka förluster låg HBK på kvalplats med samma poäng som Brommapojkarna under sig, men med ett avstånd på fyra poäng upp till Östers IF ovanför kvalstrecket. Än en gång avgjorde Mikael Boman med matchens enda mål.

Då följde tre raka förluster och HBK låg med tre omgångar kvar på 15:e plats  Östers IF hade också förlorat och var bara en poäng före medan det var sex poäng upp till säker mark.

1-0 hemma mot Mjällby AIF efter en sen straff inslagen av Kristinn Steindórsson gjorde att HBK gick förbi Östers IF med en poäng. Borta mot BK Häcken, på den sista matchen någonsin på Rambergsvallen, vann HBK med 3-1 och tog ännu en viktig trepoängare.

"Kiddi" Steindorsson avgjorde på straff mot Mjällby och gratuleras av Marcus Antonsson, Gudjon Baldvinsson och Andreas Landgren.

Inför sista omgången låg HBK på kvalplats med Östers IF tre poäng efter och Brommapojkarna en poäng före. Och det var just BP de skulle möta hemma på Örjans vall i sista omgången. Vinst och kontraktet var klart, medan förlust skulle kunna innebära nerflyttning.

Det blev dramatiskt värre då BP tog ledningen samtidigt som Öster gjorde 1-0 i sin match. Helt plötsligt var HBK ur högsta serien. Marcus Antonsson kvitterade först till 1-1 och senare även till 2-2 med endast stopptiden kvar. Nu var det en kamp mellan HBK och BP för öster hade bara oavgjort. HBK låg på och var nära men det hela slutade 2-2 och än en gång blev det kvalspel mot GIF Sundsvall.

Första kvalmatchen uppe i Sundsvall blev 1-1 sedan Gudjon Baldvinsson kvitterat med ett drömmål. På Örjans vall tog Sundsvall ledningen genom Pa Dibba och han hade en jättechans att öka i början på andra halvlek men Stojan Lukic klarade. Tre minuter senare kvitterade Mikael Boman på ett inlägg från Johan Blomberg och det tog bara fyra minuter ytterligare innan han gjorde tvåan efter Jesper Westerbergs perfekta inlägg som han stötte in på volley. HBK höll ut och säkrade sitt allsvenska kontrakt.