Antonsson avgjorde

Det blev seger på Borås Arena när HBK på långfredagen slog IF Elfsborg med 1-0 efter att Marcus Antonsson gjort matchens enda mål i början på andra halvlek. Givetvis skönt att vinna men lite oro finns nog efter att tre spelare tvingats lämna plan redan före andra halvleks start.

HBK var de som förde matchen inledningsvis utan att skapa något direkt. I stället kom första halvlek mer att handla om skadebekymmer för HBK. Redan tidigt (7) fick Mikael Boman utgå och ersattes av Sadat Karim.

Senare (25) fick även Emil Tot Wikström lämna för att ersättas av förre elfsborgaren Simon Lundevall. Efter ett inlägg (32) kom Malkolm Nilsson Säfqvist ner och då blev det oroligt, men ”Malle” fortsatte spela.

De två bästa målchanserna i första halvlek hade Elfsborg. I nionde minuten fick de en frispark på mitten till vänster. De slog en cross rakt över till Rasmus Elm som tog den med sig och klippte till. Ett tungt skott som gick i ribbans överkant.

Precis före paus kom ett inlägg från höger där Robert Gojani sköt på volley via marken men Malkolm var beredd och fick med fingertopparna bollen till hörna.

Annars vann HBK hörnorna före paus med 4-2 och på två dem nådde Joseph Baffo (11) och Phil Ofosu-Ayeh (28) högst men ingen av dem fick bollen på mål.

Det bästa anfallet hade HBK (35) när Simon Lundevall drev i djupled, spelade ut bollen till Andreas Bengtsson som slog in bollen mot första stolpen. Där dök Marcus Antonsson upp men hans nick hamnade i målvaktens famn.

Inför andra halvlek fick HBK göra ytterligare ett byte då Samuel Kroon fick känning i ryggen och ersattes av Thomas Boakye.

I 50:e minuten tog HBK ledningen. En långboll från Andreas Johansson nådde Marcus Antonsson som i en duell med hemmaförsvarare, där denne ramlade, tog med sig bollen till sidan innan han chippade bollen i mål.

Elfsborg hade någon farlighet (52) där det blev lite oroligt i straffområdet men HBK-försvaret löste upp det hela. Lite senare sattes Malkolm Nilsson Säfqvist på prov när Prince Isaac Kouame (60) nickade i backen men ”Malle” kunde stöta undan bollen. Lite senare (67) fick Jeppe Okkels ett bra läge men sköt höger över.

Sista tjugo minuterna blev Elfsborg decimerat efter att Fredrik Holst blev utvisad efter två varningar. Ändå skapade de ett jätteläge när (81) Johan Larsson i fritt läge sköt returen, efter ett vasst skott av Noah Söderberg, utanför bortre stolpen.

Under sista tio minuterna hade HBK tre bra lägen. Först (83) hade HBK ett bra anfall där Marcus Antonsson drev in bollen från höger, spelade sidledes till Thomas Boakye, som förlängde till Simon Lundevall, vars skott ändrade riktning och räddades strax utanför mållinjen.

Två minuter senare kom Andreas Johansson på bakre stolpen efter en hörna men stötte bollen precis utanför. Marcus Antonsson kunde bli tvåmålsskytt (88) när Thomas Boakyes inlägg nådde han vid bortre stolpen. Antonsson sköt via marken men strax utanför stolpen.

Det slutade 1-0 och Marcus Antonsson var nöjd efter matchen:

- Skönt att vinna innan premiären. Vi gör en stabil insats och tar ytterligare ett steg framåt. Skönt att även hålla nollan bakåt. Vi gör det vi har sagt och vi kommer till rätt många nästanlägen och har mönster i vårt spel.

- Alltid skönt som anfallare att göra mål och det är en skön känsla inför premiären, säger Marcus Antonsson till discovery+ efter matchen.

HBK hade tidigare spelat tretton tävlingsmatcher mot IF Elfsborg på Borås Arena och som bäst lyckats nå tre oavgjorda matcher (2005, 2007 och 2013) och man ska veta att boråsarna vann med 4-0 mot Malmö FF för några veckor sedan.

Nu är försäsongen slut och nu väntar Allsvenskan. Så redan nästa söndag gäller det att vara på tårna när HBK möter BK Häcken.