Tung förlust mot Degerfors

Det blev en tung förlust på Örjans vall mot Degerfors som vann rättvist. HBK kom inte upp i samma nivå som senast och får ta nya tag i kommande matcher.

Serieledande Degerfors kom på besök på ett gråmulet Örjans vall för den sista matchen i den sextonde omgången. Hemmalaget som vann senast mot just Degerfors hade två nya spelare från den matchen, på anfallet startade Sadat Karim istället för Mikael Boman och i försvaret tog Alexander Berntsson saknade Edvin Kurtulus plats på högerbacken.

Det var ett revanschsuget Degerfors som började bäst och tog tidigt tag i taktpinnen. HBK:s presspel som fungerat så bra under säsongen bet inte mot de spelskickliga värmlänningarna som gång på gång kom igenom. Längre bak såg HBK som vanligt stabila ut och kunde i början av matchen avvärja de flesta försök som gästerna skapade utan större besvär. I takt med att HBK kom in i matchen och började etablera ett eget spel kunde Degerfors ställa om med flera vassa omställningar. Farligt blev det när gästernas Ferhad Ayaz kom fri med Malkolm, rundade honom skulle bara lägga in bollen i ett öppet mål när Ante G räddade bollen på mållinjen.

Men HBK kom in mer i matchen ju längre matchen gick och efter ungefär en halvtimme hade Sadat Karim två bra skott men utan något mål. HBK:s bästa chans kom efter en hörna där Samuel Kroon skarvade den på bortre till en fristående Ante G som inte fick bollen förbi Ismaiel Diawaera i gästernas mål.

Istället var det Degerfors som rättvist kunde ta ledningen. En snabb omställning på högerkanten bäddade för ett fint, lågt inlägg till William Dahlströms som från nära håll kunde göra sitt sjunde mål för säsongen. De sista minuterna innan paus tog HBK över spelt då Degerfors lade sig lägre, men det värmlänningarna låg bra i defensiven och tog med sig 0–1 i paus.

I andra halvlek höjde Degerfors tempot och var återigen bollförande med hög kvalitet i sitt spel och HBK hade svårt att hänga med till en början men lyckades ändå vaska fram några halvchanser. Men efter en knapptimme ökade gästerna på till 0-2 efter ytterligare ett inlägg från höger till William Dahlström som från nära håll kunde göra mål.

Knappa fem minuter senare ökade Degerfors på till 0-3 då Johan Bertilsson avgjorde matchen. Med detta så sjönk Degerfors lite tillbaka och gav hemmalaget utrymme att anfalla och HBK fick en straff efter 75 spelade minuter som Rasmus Widesheim-Paul kallt slog och reducerade till 1-3. Rasmus 9:e mål för säsongen.

HBK försökte sedan etablera ett tryck och gick för en reducering men Degerfors försvarade sig bra och HBK var inte riktigt nära ett till mål istället var det Degerfors Jose Segurea Bonilla som med matchens sista spark gör 1–4

Efter matchen var både HBK:s tränare Magnus Haglund och Degerfors tränare Anderas Holmberg eniga om att Degerfors var det bättre laget och att det som framförallt skiljer från förra matchen är att HBK:s press inte gav samma resultat.

- Vi kommer inte tillräckligt nära i pressen så de kan spela sig igenom och därifrån komma till flera bra lägen och straffa oss i djupled. Vi försökte under matchens gång göra små förändrar men vi fick inte till det helt, sa tränare Magnus Haglund efter matchen.

Halmstads BK - Degerfors IF, Superettan, 1-4 (0-1)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist - Alexander Berntsson (Emil Tot Wikström, 66), Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson - Samuel Kroon (Alexander Johansson, 89), Dusan Djuric (Erik Ahlstrand, 72), Joel Allansson, Thomas Boakye - Sadat Karim (Crespo Kamara, 66), Rasmus Wiedesheim-Paul
Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Jonathan Svedberg, Jacob Olsson
Mål 0-1 (34) Villiam Dahlström, 0-2 (58) Villiam Dahlström, 0-3 (65) Johan Bertilsson, 1-3 (77) Rasmus Wiedesheim-Paul, straff, 1-4 (90+5) José Segura