Tjugo år sedan HBK slog ut Benfica

Efter 2-1 i hemmamötet mot Benfica var de flesta övertygade att HBK skulle få svårt att gå vidare i returmötet på Estadio da Luz. Portugiserna, som tagit in en ny manager i Jose Mourinho, var stora favoriter men HBK spelade - den 28 september 2000 - 2-2 och gick vidare i dåtidens UEFA-cupen.

Benfica hade gjort fyra förändringar i laget sedan första matchen och de satte högsta fart från början med Karel Poborsky som dirigent, men med undantag av ett skott strax över av Abdelsator Sabry skapade de inte så mycket. Därför blev det lite överraskande 1-0 i 24:e minuten när Petrus van Hoojdonk nickade in första målet men nio minuter senare kvitterade HBK genom Fredrik Gustafson som gjorde sitt första mål i HBK-tröjan. Ett lysande anfall där smålänningen med ett distinkt direktskott vid första stolpen kunde kvittera.


Hemmalaget hade före paus en intensiv anstormning men HBK offrade sig och kunde gå till paus med sammanlagd ledning med 3-2. Efter paus svarade Håkan Svensson för flera fina räddningar och i 88:e minuten avgjorde HBK när Stefan Selakovic drog till på volley. Totalt 4-2 till HBK just då och hemmalaget var tvungna att göra tre mål. Det blev bara ett genom Miguel i 90:e och HBK kunde gå vidare – och fick senare möta 1860 München.


Efter matchen var det glada röster som pratade med Hallandspostens utsände.
- Det här var bra för svensk fotboll, vi visade att det går att rubba de stora lagen, sa Tom Prahl.


- Helt otroligt är det. Adrenalinet pumpar extra vid såna här tillfällen och man lyfts extra av att alla gubbar kämpar som aldrig förr. Men fråga mig inte om det här var min bästa match nånsin för det vet jag inte, sa Håkan Svensson.


- Jag såg att backen inte skulle nå bollen och fick faktiskt ganska gott om tid att sikta. Och träffen kan jag inte klaga på, menade Stefan Selakovic om sitt 2-1 mål.


- Det var inte en dag för tidigt. Jag såg att målvakten tog ett steg ut och försökte sätta den vid första stolpen. Och eftersom det var lite blött fick bollen extra fart, sa Fredrik Gustafson om sitt 1-1 mål.


Tom Prahl hade satsat på 4-5-1 och det blev bingo.
- Hade vi misslyckats skulle vi väl kanske ha blivit kritiserad för en defensiv uppställning. Men jag tror inte att vi hade klarat av Benfica med ett rakt mittfält.


- Sedan gör ju killarna en helt fantastisk insats och visar 100-procentig disciplin och offervilja matchen igenom.


-Nu ska vi njuta av det här i en dag. Sedan måste vi börja ladda för matchen på söndag för så är verkligheten om vi ska klara av det här på två nivåer, allsvensk guldstrid och UEFA-cupen.


Det blev guld för andra gången på fyra säsonger men därefter åkte laget ut mot 1860 München i UEFA-cupen.


SL BENFICA - HALMSTADS BK  2 - 2

Benfica: Enke - Rojas, Meira, Ronaldo, Uribe (Tomas, 61) - Carlitos, Calado, Maniche (Miguel, 76), Sabry - Poborsky - van Hooijdonk

HBK: Håkan Svensson - Stefan Vennberg, Michael Svensson, Tommy Jönsson, Fredrik Andersson - Stefan Selakovic, Fredrik Gustafson, Torbjörn Arvidsson (Peter Lennartsson, 77), Petter Hansson, Jeffrey Aubynn - Henrik Bertilsson (Robert Andersson, 68)

Avbytare utan spel: Conny Johansson, Mikael Gustavsson, Joel Borgstrand, Mikael Nilsson, Björn Carlsson

Domare Franz-Xaver Wack, Tyskland

Publik 25 000

HBK vidare med 4-3 totalt.