Stabil 2-0-seger mot Ljungskile

HBK tog emot Ljungskile i Superettans tjugonde omgång. Halmstad, med hela ordinarie tränarstaben samt flera spelare frånvarande på grund av Covid-19 samt Dusan Djuric avstängd, ville befästa sin andraplacering i tabellen. Tabelljumbon Ljungskile, å andra sidan, krigar för att rädda kontraktet. Annorlunda och intressanta förutsättningar denna lördag, sålunda.

Med Dusan Djuric, Joel Allansson, Rasmus Wiedesheim-Paul, Edvin Kurtulus och Andreas Bengtsson indisponibla tvingades HBK till justeringar jämfört med en normal startelva. Jonathan Svedberg och Erik Ahlstrand bildade centralt mittfältspar, Thomas Boakye på vänsterbacken, Alexander Berntsson mittback, Joseph Baffo högerback och Sadat Karim forward. Laget leddes av Johan Bergström, P19-tränare till vardags.

Redan i matchens tredje minut skapade Halmstad två fina möjligheter. Först genom ett tungt skott av Emil Tot-Wikström, men tyvärr rakt på målvakten, och i situationen efter vändning och skott av Karim, halvmetern över.

Minuterna därefter bet sig HBK fast på offensiv planhalva och nästa heta chans skulle inte dröja länge. Mikael Boman tog ned en långboll på höger sida, spelade vidare till Samuel Kroon som hittade Tot-Wikström i ”slottet”, men direktskottet avvärjdes med en fin benparad. I andraläget fick även Svedberg ett skottläge men utanför.

Med en kvart spelad hade Halmstad haft ett kraftigt grepp om händelserna och kommit till ytterligare några halvlägen, medan Ljungskile haft stora problem att överhuvudtaget ta sig över mittlinjen. Och chanserna fortsatte komma, många gånger genom en pigg och aktiv Tot-Wikström. I tjugonde minuten kom Karim fram på högerkanten, sökte sig inåt banan och spelade Tot-Wikström som i hög fart och uppvaktad av motståndare sökte en touch mot bortre hörnet. Han fick träff, dock något löst, och bollen gick en bra bit utanför stolpen.

Övertaget fortsatte. Ännu en gång bröt HBK fram på högerkanten ,det låga inspelet nådde Karim som drog till direkt från nära håll, men oväntat utanför. Målet kändes nära nu.

Och mycket riktigt, i 40:e minuten var det dags. Boman sög in en boll vid mittlinjen och satte den i djupet på en löpande Kroon. Via en slags 33/33/33-duell mellan Kroon, en motståndarback samt målvakten fick Kroon med sig bollen och hade plötsligt öppet mål ur snäv vinkel från vänster. Inget misstag – 1-0 till de blåsvarta!

Resultatet stod sig halvleken ut. Det sista som hände var att Tot-Wikström vann boll och avancerade fint i hög fart, hela vägen till ett fint skottläge till vänster. Skottet dessvärre högt över och etter värre – han blev liggande och vred sig i plågor efter att ha träffats illa av LSK:s Perparim Beqaj i skottögonblicket.

Målskytten Samuel Kroon i halvtid: ”Vi kom ut starkt idag och skapade en massa chanser, men utan att få in bollen. Sen i en period kom Ljungskile in i det lite mer, så det var skönt att målet kom just i det läget.”

Om målet: ”Jag såg att Boman fick bollen och tog löpningen. Jag ville egentligen ha bollen mer centralt och trodde först inte jag skulle nå den, men jag lyckades komma före. Det var en konstig situation, jag vet inte riktigt vad som hände men jag fick med mig bollen och satte den.”

”I andra halvlek ska vi fortsätta som vi började den första. Aggressiv press, försöka ha bollen så mycket som möjligt och inte ge dem några möjligheter.”

Andra halvlek blåstes igång med Tot-Wikström på plan. Skönt att skadan inte var värre. Inga byten.

Men det blev inte riktigt den aggressivitet som Kroon tänkt sig. Ganska avvaktande första tio minuter tills det blixtrade till vid en HBK-hörna i 56:e minuten. Trångt i boxen, två Halmstadavslut, båda blockades och Ljungskile red ut stormen - tillfälligt.

För nu trampade HBK igång. Högre press, större bollinnehav. Och då kom också tvåan direkt, ett mycket fint mål. Ahlstrand med boll i mittcirkeln. Skickligt vidare till en löpande Kroon som förlängde till Boman i straffområdet. Boman vann duellen och rullade distinkt in bredsidan till vänster om målvakten. 2-0, 63 minuter spelade.

Halmstad fortsatte spela vägvinnande och 3-0-målet var mycket nära vid en hörna i 71:a minuten. Bollen nicktouchades vid första stolpen och seglade mot bortre – där en Ljungskilespelare påpassligt räddade på mållinjen.

Minuterna gick utan dramatik. HBK med kontroll, Ljungskile utan att kunna hota. I sista ordinarie minuten kom första Halmstadbytet då Boman lämnade plats för Crespo Kamara.

Efter två tilläggsminuter blåste domare Fredrik Hanson av matchen. Tre poäng till HBK efter en mycket väl genomförd match.

Johan Bergström om matchen:

”Grabbarna gör en jättefin, stabil insats. Vi sätter tonen direkt i första halvlek med mycket energi, Vi gör det vi ska och får också sätta målet genom Kroon. I perioder i matchen är bolltempot något lägre än vi hade önskat men vi skapar flertalet chanser och sammantaget förtjänar vi minst 2-0 i dag. All heder till killarna som går ut och gör en riktigt bra insats.”

”Förutsättningarna var speciella idag men killarna har jobbat hårt och länge, vi vet precis vad vi ska göra i varje moment. Idag gjorde de så många bra saker där ute så ingen förtjänade att kliva av, därför gör vi inga byten förrän i absoluta slutskedet. De som är på plan orkar, detta är Halmstads Bollklubb.”

”Nu har vi en ledig dag i morgon. Då samlar vi ihop oss och ser fram emot matchen mot Jönköping”, avslutar en nöjd Bergström.

HALMSTADS BK – LJUNGSKILE SK 2 - 0

Malkolm Nilsson Säfqvist – Joseph Baffo, Andreas Johansson, Alexander Berntsson, Thomas Boakye - Samuel Kroon, Jonathan Svedberg, Erik Ahlstrand, Emil Tot Wikström, - Mikael Boman (Crespo Kamara, 90), Sadat Karim.

Avbytare utan spel: Malte Påhlsson, Gabrie Wallentin, Isac Harrysson, Isac Larsson, Jacob Olsson, Alexander Johansson

Mål: 1-0 (40) Samuel Kroon, 2-0 (63) Mikael Boman

Domare: Fredrik Hansson, Stockholm

Publik: 0(Örjans vall)