Förlust i Värnamo

HBK Dam förlorade bortamatchen mot IFK Värnamo med 2-1 efter 1-0 i paus. Laget har haft svårt att få till det sista som behövs för att skapa målchanser och göra mål den senaste tiden.

- Ja, spelet sista tredjedelen har inte varit helt synkat, säger Fredrik Andersson. När man anfaller måste man ta löpningar för att skapa yta åt sig själv eller andra. Vi var för statiska idag och fick inte isär motståndarna som vi vill.

IFK Värnamo gjorde 1-0 där HBK agerar alltför tveksamt i några sekvenser. Ett mål man kan undvika genom kommunikation och beslutsamhet. HBK saknar inte målchanser utan kunde ha gjort mål redan i första halvlek.

Maja Ödman kom in efter paus och bidrog. Hon fixade till en straff som hon själv ombesörjde.

I andra halvlek kommer Maja Ödman in och bidrar med löpningar som direkt skapar ytor och chanser. I 60:e minuten får hon en passning i djupled där en försvarare tvingades fälla Maja med straff som följd. Maja tar själv hand om straffen och gör 1-1.

Nu hade HBK ett säkert grepp om matchen och trycker på för att göra fler mål. HBK hade skott utifrån, avslut efter hörnor, inlägg som hotade men Värnamos duktiga målvakt, Cajsa Pruner, stod emot. Istället sticker Värnamo upp och gör 2-1 i en situation som HBK hade kontroll på.

Nu startade en intensiv jakt på att kvittera. HBK gick ner på trebackslinje och flyttade upp Amanda Rees Fager i anfallet, bytte in Jennifer Andersson och Emma Harrysson för att få in ny energi i laget.

Förändringarna gav inte full effekt denna gången även om det fanns lägen.

Detta gav samtidigt Värnamo chanser till omställningar och de hade farliga lägen till att göra ytterligare mål.

Inför sista matchen så har HBK dam tre poäng och nio mål bättre än Göteborgs FF som ligger på nedflyttningsplats.  Det skall alltså mycket till för att laget skall trilla ut men teoretiskt så finns risken.

-Ja, det är en serie som lever in i det sista och vi få Onsala i dubbelmöte, eftersom vi har dem i sista omgången och möter samma lag i DM-final fyra dagar senare, säger ”Fidde”.

IFK Värnamo – HBK Dam  2 – 1

Emma Orrdal – Hanna Comnell, Agnes Heinrich, Amanda Rees Fager, Alice Sandahl (72) – Alva Hed, Nellie Evald (72), Emma Nielsen – Alexandra Hellekant (52), Moa Karlsson, Nellie Andersson.

Avbytare: Ellie Nielsen, Maja Ödman (52) Emma Harrysson (72) Jennifer Andersson (72) Emmy Ecklein

Mål: 1-0 Sefika Muratovic (42), 1-1 Maja Ödman (straff 60), 2-1 Amela Basic (66)