Arbetsinsats gav tre poäng mot Norrby

Ny seger för Halmstad då Norrby besegrades med 2-0 i ett höstlikt Borås efter mål av Emil Tot Wikström i första halvlek och Joseph Baffo på straff i slutminuterna.

På ett regnigt Borås Arena kom HBK till match mot Norrby efter en stark 2-0-seger mot Brage i helgen. Norrby å andra sidan tappade viktiga poäng efter Gais sena 3-3-kvittering senast. HBK ville bygga vidare på sin fina trend och Norrby sökte formen efter en lång period utan vinst.

HBK inledde matchen med den höga press tränare Magnus Haglund ofta eftersträvar. Och redan i sjunde minuten låg bollen i Norrbys kasse. Andreas Johanssons långa uppspel nickskarvades framåt av Mikael Boman. Norrby såg ut att ha situationen under kontroll men en alert Sadat Karim stressade fram ett bolltapp och spelade vidare till Emil Tot Wikström som endast hade att rulla in bollen i öppet mål. Drömöppning för Halmstad som är svårslagna då man gör första målet.

Efter målet försökte Norrby gå framåt men utan att skapa oro kring Malkolm Nilsson Säfqvist i Halmstads mål. Ofta spelades den långa bollen på HBK:s vänsterkant och vid just ett sådant tillfälle kom läget till sist. Andreas Bengtsson kom snett in i en situation med en högt studsande boll och blev passerad. Men skottet som följde gick i burgaveln.

Halvleken avslutades med relativt låg spelkvalitet från båda håll med hafsigt passningsspel och många individuella misstag.

Målskytten Emil Tot Wikström:
”Otroligt skönt att göra mål! Jag ser att Sadat vinner bollen efter lite slarv av Norrby. Han spelar in den till mig och det är helt öppet.”

”Vi börjar matchen som vi ska och fram tills målet spelar vi helt okej. Sen går vi ner oss en del och vi bör kunna göra det bättre i andra halvlek. Det blir viktigt att hålla i bollen och värdera, för jag tycker vi ska vara starka nog för att spela av den här matchen och kanske göra något mål till.”

Andra halvlek inleddes med ett energiskt Norrby som parkerade på offensiv planhalva. Vid något tillfälle blev det kaotiskt i Halmstads straffområde men bollen rensades undan. Strax därefter ropade Norrbyspelarna på straff efter att ett skott utifrån träffat Thomas Boakye. Reprisbilderna visade att domaren gjorde rätt som friade, bollen träffade bröstet. Men Norrby trummade på och i 54:e minuten kom deras första riktigt vassa möjlighet.

Bollen spelades in i straffområdet från vänster och låg plötsligt fri ett par meter framför Nilsson Säfqvist som försökte nå den men en Norrbyspelare kom före, rundade ”Malle” och sköt. Men Andreas Johanson dök upp som en räddande ängel och rensade undan på mållinjen. Oerhört nära mål där.

I matchminut 61 genomförde HBK två byten då Jonathan Svedberg och Samuel Kroon gav plats åt Dusan Djuric och Erik Ahlstrand.

Bytena innebar ingen omedelbar förändring av matchbilden utan Norrby fortsatte ha stort bollinnehav och mycket boll på Halmstads planhalva samtidigt som Halmstad hade svårt att etablera ett eget offensivt spel.

Först framåt sjuttionde minuten fick HBK grepp om matchen och Norrbyövertaget jämnades ut.

HBK genomförde ett tredje byte då Edvin Kurtulus ersatte Sadat Karim (89).

När de flesta förberedde sig på en sista Norrbyforcering var det istället HBK som stack upp och stängde matchen. Mikael Boman stångades med ett par motståndare en bit in på offensiv planhalva. Han kom segrande ur duellen och lättade bollen framåt mot Emil Tot Wikström som i löpduell med en motståndare blev nedriven just i skottögonblicket. Domaren pekade på straffpunkten och fram stegade Joseph Baffo. Straffen slogs hårt vid målvaktens vänstra stolpe, 2-0 till HBK (90+3).

Strax därefter blåstes matchen av och Halmstad bärgade tre viktiga poäng.

Joel Allansson:

”Riktigt gött! Särskilt som matchen inte blev så bra för oss. Vi fick 1-0 tidigt vilket kan ha påverkat, för sen gör Norrby det bra. De låser fast oss högt upp och vi kan inte riktigt spela oss ur det. Vi borde ha gjort det bättre idag men vi är stabila bakåt och släpper inte in många mål. Det ger oss en trygghet och gör att vi inte heller behöver göra så många mål framåt. Idag räckte det. Vi är nöjda med resultatet och jobbar vidare.”

Norrby IF - Halmstads BK, Superettan, 0-2 (0-1)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson - Samuel Kroon (Erik Ahlstrand, 61), Joel Allansson, Jonatan Svedberg (Dusan Djuric, 61), Emil Tot Wikström - Sadat Karim (Edvin Kurtulus, 89), Mikael Boman
Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Crespo Kamara, Simon Lundevall, Viktor Ljung,
Mål 0-1 (7) Emil Tot Wikström (Sadat Karim), 0-2 (90+3) Joseph Baffo, straff