Ny seger när HBK besegrade Brage

Hemmalaget Halmstads BK tog ytterligare tre poäng i Superettan under lördagen när man besegrade IK Brage med 2-0 efter mål av Emil Tot Wikström och Mikael Boman.
Brage kom till dagens match i god form med bara en förlust på de senaste åtta matcherna och senaste en oavgjord mot serieledande Degerfors.

Inför matchen förutspådde tränare Magnus Haglund att det skulle bli ett ställningskrig om vilket lag som skulle ta tag i taktpinnen och det var tydligt att det var HBK som vann den kampen.

HBK:s höga press bet bra på Brages försvar så hemmalaget kunde vinna mycket boll högt upp i banan. Men trots det lyckades inte HBK komma till några klara målchanser i första delen av matchen. Samtidigt gjorde det stora bollinnehavet att Brage inte lyckades etablera något eget spel att tala om. De få injektionerna som de gästande skapade var enstaka kontringar men inget som fick Malkolm Nilsson Säfqvist i HBK målet att göra några större ingripande.
Det som HBK skapade i första delen av första halvlek kom oftast från högerkanten, där Tomas Boakye var pigg och hade ofta bra samspel med Samuel Kroon. Ett par inlägg från den kanten skapade lite oroligheter för Brages försvar.

1-0 kom ganska logiskt efter 19 minuter i en bra fas för HBK. Emil Tot Wikström drev igenom Brages mittfält och avslutade tungt i bortre hörnet, stolpe in. Efter målet tog HBK över rejält och Brage hade svårt att komma ut ur sin planhalva. En kvart senare vann Joel Allansson bollen högt i en Brageomställning och hittade Mikel Boman som gjorde 2-0 som skulle visa sig avgjorde matchen.

- Vi gör två väldigt fina mål. Första är mot uppställt försvar och andra är på en omställning så det är väldigt positivt att vi kan göra mål i olika moment i spelet, säger tränare Magnus Haglund efter matchen.

Andra halvleken var mest en transportsträcka, även om Brage blev mer aggressiva i andra så var HBK stabila över hela planen. Brage hade även mer boll under halvleken men skapade inget mer än ströchanser som HBK försvaret hade kontroll på.

När Brage gick upp och fanns det luckor i deras defensiv som HBK ett par gånger lyckades utnyttja utan att göra mål. Närmast kom Jonathan Svedberg som efter fint spel med Sadat Karim och Andreas Bengtsson fick ett bra skottläge men skottet smet över ribban.

Mikael Boman var även han nära på att göra sitt andra mål men hans tunga avslut räddades av Adrian Engdal i Brages mål.

- Jag är jätteglad för segern, Brage kommer hit i bra form och vi visste att de skulle bli en tuff match. Men vi gör en jättebra första halvlek där vi kan utnyttja deras misstag som kommer när vår press biter, säger Magnus och fortsätter.

- I andra halvlek tycker jag att det märks att vi är disciplinerade och är väldigt mogna, vi är väldigt skickliga på att spela efter vad det står på tavlan, både resultat och tid och det är viktigt att vara framgångsrika. Vi hållet även nollan för 14 gången i år och det är vi väldigt stolta och glada över, avslutar en nöjd Magnus Haglund.

Halmstads BK - IK Brage, Superettan, 2-0 (2-0)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist - Thomas Boakye, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson - Samuel Kroon, Joel Allansson, Jonatan Svedberg, Emil Tot Wikström (Simon Lundevall, 76) - Mikael Boman (Erik Ahlstrand 90), Sadat Karim
Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Alexander Berntsson, Edvin Kurtulus, Dusan Djuric, Alexander Johansson
Mål 1-0 (19) Emil Tot Wikström (Joseph Baffo), 2-0 (33) Mikael Boman (Joel Allansson)