Fredrik är både grön och blå

I eftermiddag spelas en toppmatch i Jönköping mellan J Södra och HBK. En som har bra känsla för bägge föreningarna är Fredrik Olsson. Under hans sista fem år i karriären så var det dessa båda klubbar han tillhörde – och båda var han med om att ta upp i Allsvenskan!
Det var hemma i Blekinge som han började sin fotbollsbana. Karriären började i Mörrums GoIS, innan han via Mjällby AIF blev allsvensk i Helsingborgs IF. Brist på speltid gjorde att han gick till Landskrona BoIS där karriären tog ny fart.


Det blev allsvensk debut i Helsingborgs IF. Här ses Fredrik tillsammans med Henrik Larsson och Gustav Svensson i en match mot IFK Göteborg 2008.

Efter fem år i BoIS värvades han till Jönköpings Södra IF. Under 2015 vann han skytteligan i Superettan med 17 mål och allsvenskt avancemang.
-Jag hade två fantastiska år i Jönköping där jag fick privilegiet att arbeta med den absolut bästa tränaren jag haft, Jimmy Thelin. Han fick truppen, även mig, att utvecklas både som spelare och som personer, vilket kulminerade med en skytteliga vinst för egen del och ett allsvenskt avancemang, menar Fredrik.


Skytteligavinnare 2015 i Superettan med 17 mål och allsvenskt avancemang med Jönköpings Södra.

Han följde inte med Södra till Allsvenskan utan i stället blev det en flytt till västkusten där han tog på sig den fina blåsvarta dressen.
-Jag kom till HBK för att göra om samma resa jag gjort med Jönköping året innan. Det var en härlig erfarenhet att ha fått förmånen att gå ut på anrika Örjans vall inför storpublik vid en rad tillfällen, säger Fredrik.

Läs om fler gamla HBK-profiler här.


-Att vi dessutom lyckades kvala oss upp till Allsvenskan via kvalet mot HIF var en mäktig känsla som jag för alltid kommer bära med mig, säger Fredrik, som vrickade fram bollen till Andreas Bengtsson som blev nerdragen vilket innebar straffen till 1-1 i den avgörande matchen.


2016 kom han till HBK och bildade anfallspar med Alexander Ruud Tveter. Ett lyckosamt år med kvalseger mot HIF på Olympia.

Han gick tillbaka till Jönköping under sommaren 2017 och stannade i föreningen till han avslutade sin fotbollskarriär i november 2018. Därefter valde familjen att flytta tillbaka till Halmstad.
-Jag och familjen trivdes väldigt bra på västkusten, specifikt i Halmstad, vilket gjorde valet att flytta tillbaka hit kändes helt rätt, säger Fredrik, som i dag jobbar med ”innesporten”.
-Idag driver jag en padelhall i Falkenberg och övrig tid tillägnas familjen.

Han har dock inte släppt fotbollen helt även om han inte längre är aktiv, utan det blir mer hemma vid TV’n.
-Jag älskar svensk fotboll och försöker se så många av HBK:s matcher jag kan. 


Allsvenskt spel med HBK mot Malmö FF våren 2017.

Om eftermiddagens match har han en tanke utan att avslöja hur han tror att poängen fördelas.
-Jag tror på en underhållande och rolig match med förhoppningsvis många mål, avslutar en av Superettans meste målgörare i denna serie genom tiderna med totalt 117 mål på 286 matcher.


FREDRIK OLSSON
Född 4 februari 1985. 
Från Jönköpings Södra IF 2016, till Jönköpings Södra IF 2017. 
Allsvenska matcher/mål 11/3. 
Superettan-matcher/mål 25/11.
Kvalmatcher/mål 2/0. 
Allsvensk i Helsingborgs IF 2007-08 (6/0) och Jönköpings Södra IF 2017 (10/1).
Superettan-spelare i Mjällby AIF 2001-06 (55/22), Landskrona BoIS 2008-13 (136/51) och Jönköping Södra 2014-15 och 2018 (70/33)
Landskamper 10 J, 7 P.