65 år sedan storsegern i Västerås

I dag för 65 år sedan vann HBK sin största seger i elitfotbollen på bortaplan. På Arosvallen vann HBK med hela 9-0 mot Västerås SK och HBK-centern Östen Ståhl svarade för sex av målen.
HBK hade inför matchen inte vunnit någon av sina tidigare bortamatcher under hösten och Hallandsposten hade på känn att man skulle kunna klara av att ta en poäng. De hade också på känn att centertanken Östen Ståhl, med bara ett mål på de nio inledande matcherna, "förr eller senare börjar väl Ståhl målspottandet".

De fick rätt även om de var Lars-Olof Johansson (senare Jingblad) som gjorde första målet. Under halvlekens tio sista minuter svarade Ståhl för ett äkta hattrick, och gjorde likadant i andra halvlek efter att ha gjort sex mål i följd. Därefter avslutade Lars-Olof Johansson med att göra ytterligare två mål, så han gjorde ett hattrick, om än inte äkta (d.v.s. tre mål i följd).

Lagledaren Bengt Winge rapporterade till HP att Ståhl gjorde två riktiga drömmål. Vid 3-0 målet mötte han direkt på ett inlägg, fick ett särdeles tillslag och bollen visslade in i ena hörnet: "så hårt har jag aldrig skjutit tidigare".

Vid femte målet drev Östen själv bollen på sitt typiska sätt och klippte sedan till med sitt korta, snärtiga tillslag. Det blev en kanon som målvakten inte tog efter ens.

Noterbart är att Östen Ståhl gjorde endast ytterligare två mål på sina totalt 17 matcher, medan Lars-Olof Johansson gjorde inga fler mål denna säsong på 17 matcher. Den allsvenska skyttekungen Sylve Bengtsson, som vann på 22 mål, gjorde inga mål alls i denna match.

...........

Söndag 23 oktober 1955

Västerås SK – Halmstads BK 0 – 9

Rune Ludvigsson – Nils Håkansson, Agne Persson – Gunnar Johansson, Åke Hallström, Olle Ericsson – Olle Göransson, Lars-Olof Johansson, Östen Ståhl, Lennart Westergren, Sylve Bengtsson

Mål: 0-1 (19) Lars-Olof Johansson, 0-2 (35) Östen Ståhl, 0-3 (36) Östen Ståhl, 0-4 (43) Östen Ståhl, 0-5 (62) Östen Ståhl, 0-6 (76) Östen Ståhl, 0-7 (85) Östen Ståhl, 0-8 (86) Lars-Olof Johansson, 0-9 (90) Lars-Olof Johansson

Domare: Lennart Nylén, Svartvik

Publik: 7 476 (Arosvallen)

..........

Texter och faksimil är tagna från Hallandsposten 1955-10-24.

HBK har en större seger mot Fässberg 1968 då man vann med 12-0, men då spelade HBK i div. 3.