HBK vinner Superettan!

Det var en kall novembereftermiddag när årets sista hemmamatch gick av stapeln. En match mellan HBK som spelade för serievinst och för sin åttonde raka seger och Örgryte som spelade för att undvika negativt kval.

Det var de rödblåa gästerna som började piggast och fick med sig en frispark i bra läge redan innan den första minuten var spelad. Även om frisparken gick över var det en indikation på att Öis var pigga.

Den första halvtimmen präglades av ett lågt stående men hårt jobbande Öis-försvar, som HBK trots ett stort bollinnehav, hade svårt att komma igenom. ÖIS försvarade sig bra och kunde komma på kontring ett par gånger, men varje gång kom Andreas Johansson eller, för dagen nya, Alexander Berntsson i mellan och styrde undan.

Men efter en dryg halvtimme fick HBK bättre fart i sitt passningsspel och med hjälp av några snabba spelvändningar och pigga aktioner av bland annat Samuel Kroon och Emil Tot Wikström kunde HBK vid ett handfull gånger komma fram till bra lägen. Bästa chansen fick nyss nämnda Tot Wikström när han viker in från kanten och avslutade men Fredrik Andersson i ÖIS-målet kunde rädda utan större problem.

Samuel Kroon lär minnas sin 24-årsdag resten av livet. Seriesegrare!

Precis innan pausvilan skapade HBK halvlekens bästa chans, Mikael Boman tog emot Thomas Boakye låga inspel och hittade Sadat Karim som sköt ett hårt skott men precis över.

- Första 10 minuterna är det mycket kamp om initiativet, ett ställningskrig med mycket långa bollar från bägge lagen. Sen får vi tag i det och kan vara bollförande resten av halvleken.  Vi skapar några målchanser men vi vet att vi är väldigt vältränade och har ett spel där vi maler ner våra motståndare så vi sa i paus att om vi bara höjde tempot så skulle inte ÖIS orka stå emot i 90 minuter, sa HBK:s tränare Magnus Haglund efter paus.

Andra halvlek började med ett imponerade fyrverkeri signerat de tillresta ÖIS-supportrarna. Men när röken skingrat sig var Emil Tot Wikström åter där med en farlig målchans. Denna gång rann han igenom och skulle avsluta från nära håll när en försvarare bröt till hörna. HBK fortsatte att mala på och skapade flera chanser. Bland annat hade Boman ett hårt skott som Andersson räddade med problem, Sadat Karim en cykelspark från nära håll och Emil ett volleyskott som räddades till hörna.

Men med drygt kvarten kvar kom HBK runt på högerkanten som så många gånger förr och ett inlägg hittade Mikael Boman som kunde ta ner den på bröstet innan han kan avslutade distinkt från nära håll. 1–0 till HBK och Mikael Boman fortsätter sin fina höstform.

Mikael Boman gjorde matchens enda mål och blev sedan utbytt. ”Tack för det”, sa speakern!

Sadat var sedan nära att öka på ledningen några minuter senare med ytterligare en cykelspark. Denna gång var det ribbans underkant som var i vägen.  I slutet tvingade Öis spela mer på risk och flyttade upp laget och skapade ett litet trycka utan att vara riktigt nära att kvittera och Malkolm och HBK kunde hålla säsongens nittonde (19!) nolla.

- Jag är oerhört stolt och glad att vi kan vinna matchen och serien. Vi har ett extraordinärt lag med extraordinära spelare som inte tappar fokus efter sundsvallsmatchen utan går in och snarare höjer sig. Att vi kan vinna serien är vi i HBK mycket stolta över, avslutar Magnus.

Halmstads BK - Örgryte IS, 1-0 (0-0)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist - Thomas Boakye, Andreas Johansson, Alexander Berntsson, Andreas Bengtsson - Samuel Kroon (Erik Ahlstrand, 82), Joel Allansson, Jonathan Svedberg, Emil Tot Wikström (Dusan Djuric, 89) - Mikael Boman (Crespo Kamara, 79), Sadat Karim
Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Joseph Baffo, Simon Lundevall, Edvin Kurtulus
Mål 1-0 (78) Mikael Boman (Sadat Karim)