HBK:s 4–0 seger värmde en kall novemberdag

Det blev en stabil och viktig seger för HBK när de mötte Dalkurd FF på Örjans vall. HBK vann med 4-0 och tog ytterligare tre viktiga poäng i kampen om en allsvensk plats.

HBK startade den första halvleken bäst och gick ut med ett högt tempo och en ännu högre press som gästande Dalkurd direkt hade svårt med. Hemmalaget spelade aggressivt och fick utdelning redan i den 5:e minuten. Ett fint anfall på vänsterkanten där vänsterbacken Andreas Bengtsson hade kommit upp och frispelats. Han hittade i sin tur Samuel Kroon ensam i straffområdet men Samuel fick ingen träff utan bollen gick istället till Mikael Boman som satte sitt åttonde mål för säsongen.

Jag ska vara ärlig det var faktiskt ett misslyckats skott men som tur är kommer ju Boman där och sätter den säkert, sa Samuel Kroon i paus och fortsatte:

Jag är inte helt nöjd med spelet, vi slarvar en del i vårt passningsspel och utnyttjar inte de ytor som finns där. Men vi leder med 2–0 och har ett bra utgångsläge inför andra halvlek. Vi vill vara det lag i Sverige som pressar mest och jag tycker att den biter en del hittills.

Efter ett tag kom gästande Dalkurd in i matchen och fick föra spelet under en period där HBK sjönk ganska lågt i sitt försvarsspel och fick satsa mer på omställningar. Men det låga försvaret var aggressivt och stabilt och Josef Baffo och Ante G bröt varje försök till genomstickare. Dalkurd enda riktiga farlighet kom efter en kontring på högerkanten där Arian Kabashi fick skjuta men Malkolm Nilsson Säfqvist var välplacerad och kunde rädda utan större problem.

Med dryga 10 minuter kvar hittade HBK tillbaka till sitt höga presspel och fick därmed kontroll på spelet igen och i matchens sista minut kunde Joel Allansson göra sitt andra mål för säsongen efter att Sadat Karim lurat upp Dalkurdförsvaret och frispelade honom i målområdet.

I andra halvlek var det Dalkurd som kommer ut mest aggressiva men HBK var fortsatt stabila och släppte inte till något. Istället var det återigen HBK:s höga press som skapade både chanser. Så när HBK i den 70:e minuten ökade på till 3–0 var det bara logiskt. Joel Allansson hittade Samuel Kroon på andra kanten som på ett tillslag hittade Mikael Boman som förlängde till Sadat Karim som iskallt chippade in målet.

Kort därefter var hemmalaget nära att öka på ledningen. Först nickade Boman utanför i bra läge och i anfallet efter sköt Jonathan Svedberg ett tungt skott som Filip Anger i Dalkurds mål hade problem med.

Dalkurds anfall var lätträknade och det farligaste de skapar var ett kanonskott från distans med fem minuter kvar. Skottet tog i ribbans undersida innan den via mållinjen studsade ut.

Två minuter senare kunde HBK utöka sin ledning ytterligare en gång efter att Sadat Karim frispelats och enkelt kunde göra 4–0. Minuten senare vara Sadat nära att göra hattrick efter att ha snappat upp en retur på Erik Ahlstrands skott.

Vi gör en jättebra match, vi tar kampen gör fyra mål, håller nollan å släpper inte till många målchanser bakåt. De har någon fin individuell prestation med ett skott i ribban men utöver det så tycker ja inte att de har så mycket. Jag gör ett viktigt mål och en fin assist så jag är väldigt nöjd, sa Mikael Boman till Dplay efter matchen.

Vår första halvlek är väldigt stabil, det tidiga målet ger mycket energi och vi kan behålla aggressiviteten genom hela matchen och gör fyra fina mål. Vi vet att planen är har är tungsprungen och alla lag som kommer hit är väldigt trötta på slutet så vi bara fortsätter mala på och gör en strålande andra halvlek, avslutar Magnus Haglund

Halmstads BK - Dalkurd FF, Superettan, 4-0 (2-0)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist - Thomas Boakye, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson - Samuel Kroon (Edvin Kurtulus, 86), Joel Allansson, Jonathan Svedberg (Dusan Djuric, 79), Emil Tot Wikström (Erik Ahlstrand, 86) - Mikael Boman (Crespo Kamara, 75), Sadat Karim
Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Alexander Berntsson, Simon Lundevall
Varningar Joseph Baffo (17), Andreas Johansson (33)
Mål 1-0 (5) Mikael Boman, 2-0 (45) Joel Allansson, 3-0 (69) Sadat Karim, 4-0 (87) Sadat Karim