Grattis Olle Göransson!

I dag gratulerar vi vår gamle högerytter Olle Göransson som fyller 95 år. Olle spelade i HBK i nästan tio år och ingick i det historiska silverlaget 1954/55.

Olle Göransson prövade på lite fotboll i HBK:s pojklag men bestämde sig senare för friidrott som han utförde i IF Spänst. Det var en ren slump att han kom tillbaka till fotbollen, då han under sin värnplikt började spela i IS Örnia bara för att kunna få permission.



  Det blev ett år i IS Örnia innan Bengt Winge upptäckte honom och såg till att han kom tillbaka till HBK. Premiären blev i tvåan mot IFK Malmö i september 1948. Olle spelade högerytter i en match där kanariefåglarna vann på Örjans vall med 3-1 och där Olle svarade för reduceringsmålet fem minuter före slut.


Hans två första säsonger i A-laget spelade han lite periodvis men 1950/51 var han ordinarie ute på högerkanten, oftast med nr 7 på ryggen. I september 1951 bröt han benet i en bortamatch mot Landskrona och det skulle dröja ett och ett halvår innan han var tillbaka i HBK:s A-lag.


Under sommaren däremellan var han över i USA och hann då att gästspela i den svenskamerikanska klubben Bridgeport. Tillbaka i Sverige blev han uppvaktad av olika klubbar men det blev HBK.


Genom den s.k. mammutserien 1953/54 tog HBK sig upp i Allsvenskan och där spelade Olle samtliga matcher under silversäsongen 1954/55. Det blev inget mål för honom under debutsäsongen men under nästkommande säsong blev han matchhjälte direkt i premiären där hemmamatchen mot Göteborgskamraterna vanns med 1-0.


Lagbild 1955. Övre raden Lars-Olof Johansson (Jingblad), Olle Göransson, Sven Nilsson, Östen Ståhl, Lennart Westergren, Sylve Bengtsson, Bengt Winge. Främre raden Gunnar Johansson, Agne Persson, Rune Ludvigsson, Åke Hallström, Olle Ericsson.

  Hans sista allsvenska match kom i bortamatchen mot IFK Malmö i april 1957 där HBK vann med 1-0 i en match där Malmö hade spelat väl tufft.


Vid sidan om fotbollen spelade han under tio år handboll i Drott, och har senare även varit ordförande i handbollsklubben. Han har även varit adjungerad i HBK:s styrelse.


Olles far Olof spelade i HBK i föreningens tidiga år.


SVEN-OLOF ”OLLE” GÖRANSSON

Född 14 november 1925.

Från IS Örnia 1948, slutade 1957(gästspel i Bridgeport (USA) 1952).
Allsvenska matcher/mål: 53/4.
Div. 2-matcher/mål: 74/12.
Stora silver 1954/55.
HP-Dribblern 1955.