Storseger och tillbaka i Allsvenskan

HBK var skoningslösa när man hade chansen att säkra allsvenskt avancemang vid seger borta mot GIF Sundsvall. Gasen i botten från start och hela matchen igenom. Slutsiffrorna skrevs till hela 6-0 till HBK som därmed är klara för Allsvenskan 2021! Målskyttar: Mikael Boman x2, Samuel Kroon, Emil Tot Wikström x2 samt Crespo Kamara.
Förutsättningarna inför mötet med GIF Sundsvall var klara. HBK-vinst och det allsvenska avancemanget är klart. Med sex raka segrar i ryggen och fin bortastatistik – 8 vinster på 14 matcher – var chanserna goda på papperet. Men ”Giffarna” hade naturligtvis andra planer.    
Magnus Haglund inför matchen:
”Vi går in till matchen med en god känsla efter en stark säsong, men det är en tuff bortamatch mot ett starkt och skickligt Sundsvall. Det ligger lite extra i potten idag och det känns i truppen, men vi behandlar denna match som vilken match som helst. För oss gäller som vanligt att göra jobbet.”

Gulklädda HBK inledde matchen som så ofta förr, med hög och aggressiv press vilket gav många bollerövringar och mycket spel på Sundsvalls planhalva i matchens inledning. Och utdelningen skulle komma.

Andreas Johansson satte en boll i djupet på Mikael Boman. Boman var urstark i löpduellen mot sin försvarare, höll undan, behöll kontrollen över bollen och kom till avslutsläge. Höger yttersidan smet in strax till vänster om målvakten och Bomans nionde mål för säsongen var ett faktum. 1-0 till Halmstad i matchminut 13.

Direkt efter målet förändrades matchbilden något av naturliga skäl. Sundsvall gick framåt och kom till ett par inläggslägen. Men Halmstad straffade dem omgående. Sadat Karim vann boll vid egen straffområdeslinje och skickade den framåt. Emil Tot Wikström tog emot och löpte framåt centralt i banan, ensam mot två Sundsvallsförsvarare. Boman hann ifatt till vänster och i precis rätt ögonblick släpptes bollen ut till honom. Det hårda vänsteravslutet borrade sig in i nättaket. 2-0 till HBK med 24 minuter spelade.

Men HBK var inte nöjda. Redan några minuter senare (28) satte Andreas Johansson ännu en långboll mot Boman. Denna gång löpte han inte med den utan skarvade felvänd vidare till Samuel Kroon som hamnade i friläge. En skicklig förstatouch och sidoförflyttning förbi målvakten och Kroon kunde enkelt rulla in matchens tredje mål, hans sjunde för säsongen. 3-0 till HBK, vilket också blev halvtidsresultatet. 

Tvåmålsskytten Mikael Boman i paus:
”Det står 3-0, det är svårt att vara missnöjd. Vi är uppmärksamma bakåt och effektiva framåt. Samtidigt möter vi ett skickligt lag så vi måste verkligen kämpa för att hålla det här. Vi måste gå ut och göra en precis lika bra andrahalvlek.” 

Och mycket riktigt, Halmstad inledde andra halvlek på samma sätt som den första med ett Sundsvall som hade mycket svårt att ens ta sig över mittlinjen. Och i 51:a minuten var Halmstads fjärde mål inte långt borta. Efter ett långt anfall spelades bollen in till Sadat Karim i straffområdet. Karim spelade vidare till Joel Allansson som lossade bössan från sexton meter – hårt i ribban. 

Halmstad fortsatte stressa Sundsvall som sjönk allt djupare ned med allt färre uppspelsmöjligheter. Med knappa timmen spelad var det återigen nära Halmstadsmål när Tot Wikström fick ett fint volleyläge i straffområdet – men utanför. 

Några minuter senare var det istället Sundsvall som var ytterst nära att reducera. Johan Blombergs inläggsfrispark nådde måltjuven Pontus Engblom vars nick smet precis utanför Malkolm Nilsson Säfqvists vänstra stolpe. 

Sundsvall skulle komma till ännu en farlighet. Via en omställning avslutade Blomberg från vänster mot bortre stolpen. Möjligen skulle bollen gått in men en framstörtande Sundsvallsspelare tog det säkra före det osäkra och stötte in den från nära håll. Ett misstag skulle det visa sig, då linjedomaren vinkade för offside. HBK i fortsatt 3-0-ledning.

Som snart skulle bli 4-0. Vid Jonathan Svedbergs högerhörna (74) hamnade bollen efter en nickduell hos Tot Wikström vid straffområdeslinjen, något till vänster. Han lade tillrätta och avslutade lågt mot bortre stolpen – stolpe in. 4-0 till HBK och Allsvenskan var nu riktigt nära.

Samtidigt (74) genomförde HBK sitt första byte då en skadad Mikael Boman ersattes av Alhassan Haestad Kamara.

Strax därefter ännu ett byte då Samuel Kroon ersattes av Erik Ahlstrand (81).

Halmstad spelade nu ut. Emil Tot Wikström avancerade in i straffområdet från vänster, sökte sig framåt och inåt, letade efter läget. Till sist hittade han det och högerskottet skruvades elegant in vid bortre stolpen. 5-0 i minut 84.

Halmstad genomförde ytterligare tre byten (88): Jonathan Svedberg, Joseph Baffo och Emil Tot Wikström ersattes av Dusan Djuric, Edvin Kurtulus och Alexander Berntsson. 

Men Halmstad var inte färdiga. I tredje och sista tilläggsminuten stormade Erik Ahlstrand fram på högerkanten. Bollen skickades snett inåt bakåt där ”Crespo” dök upp och stötte in den vid första stolpen. Smått osannolika 6-0 till HBK.

Matchen blåstes av och därmed var Halmstads Bollklubb klara för Allsvenskan 2021!

Magnus Haglund efter matchen:
”Fantastiskt härliga känslor! Detta var ingen enkel match att ta sig an men spelarna hanterar den på ett otroligt sätt och bara fortsätter matchen igenom.”

”Vi är ett extremt starkt kollektiv som jobbar stenhårt för varandra och klubbmärket. Så stabila, så rejäla i match efter match. Det har varit en fantastisk säsong och en fantastisk resa. Vi har fått igång många spelare och sett en fin utveckling hos dem under säsongen. Sju raka segrar… Nu blir det en trivsam bussresa hem!”

Mikael Boman:
”Fantastiskt! Att gå upp till Allsvenskan har varit mitt mål ända sen jag kom tillbaka till HBK. Vi är ett djäkligt hårt jobbande kollektiv, vi tummar aldrig på nånting och försvarar oss ända från forwards och ned till målvakt.”

”Det har varit en tuff och svår säsong, många saker som har hänt hade kunnat störa oss. Inte minst att vi har haft Corona i truppen. Det är fantastiskt att vi lyckas ändå!” 

Lagkapten Andreas Johansson:
”Det är detta jag har tänkt på och drömt om ända sedan jag flyttade hem. Magnus har fått ihop detta på ett fantastiskt sätt, en stor eloge till honom och ledarteamet.”

”Så som vi ser ut nu är vi rejäla och otroligt svåra att möta. 18 nollor, inte ett enda mål insläppt på fast situation. Jag har nog aldrig varit med om något liknande, det måste vara någon slags rekord. Men vi har kämpat hårt för det. Vi lägger oerhört mycket tid på defensiven i träning. Titta på våra innermittfältare idag. De gör ett enormt jobb och plockar ner Sundsvall, då blir det också enklare för oss där bak.” 

”Visst trodde jag att vi skulle vara starkare som lag redan när jag kom förra året. Men sedan Magnus kom in har vi byggt detta bit för bit. Vi har gått tillbaka till ett klassiskt 4-4-2, HBK:s klassiska sätt att spela, där vi jobbar otroligt hårt för varandra.”

”Jag har haft en lång karriär och detta står ut. Jag var i HBK från 15 till 27 års ålder, nu är jag tillbaka igen. Detta är speciellt, detta är stort. Nu ser jag fram emot att satsa vidare i Allsvenskan nästa år, det ska bli fantastiskt kul!”


GIF SUNDSVALL – HALMSTADS BK 0 - 6
Malkolm Nilsson Säfqvist – Thomas Boakye, Andreas Johansson, Joseph Baffo (Alexander Berntsson, 88), Andreas Bengtsson - Samuel Kroon (Erik Ahlstrand, 81), Joel Allansson, Jonathan Svedberg (Dusan Djuric, 88), Emil Tot Wikström (Edvin Kurtulus, 88) - Mikael Boman (Crespo Kamara, 74), Sadat Karim
Avbytare utan spel: Malte Påhlsson, Simon Lundevall
Mål: 0-1 (13) Mikael Boman, 0-2 (24) Mikael Boman, 0-3 (27), 0-4 (74) Emil Tot Wikström, 0-5 (84), 0-6 (93) Crespo Kamara
Domare: Farouk Nehdi
Publik: 0 (NP3 Arena)