Vad gör Ryan Miller nuförtiden?

Ryan Miller. HBK:s första amerikanske spelare. HBK.se tog kontakt med honom och han var väldigt glad över kontakten.
- Jag gillade verkligen att återbesöka mina minnen från tiden i  Halmstad, säger Ryan.

Ryan spelade universitetsfotboll med Notre Dame och tillhörde efter college MLS-klubbarna Columbus Crew och DC United innan han hamnade i Sverige på provspel hos oss i Halmstad. Men det blev först kontrakt med Ljungskile SK i Superettan.

- Det är fortfarande svårt för en ung amerikansk spelare att få chansen i MLS. Jag minns fortfarande hur vackert jag upplevde allt i Sverige. I Ljungskile fick jag väldigt god kontakt med Lennart Göransson (dåvarande sportchef) och hans fru och dem fixade boende till mig. Det tog två veckor innan jag förstod att dem skulle bli väldigt goda vänner till mig. Dem kommer alltid vara mina "extra" föräldrar. Dessutom är Sverige väldigt vackert och människorna är väldigt varma, berättar Ryan.

 
Ryan Miller under 2011 i HBK-tröjan

Ljungskile kämpade då i bottenskicket på Superettan men med Ryan i laget växlade dem upp under hösten. Under sommaren  2009 hade HBK valt att värva Christian Järdler istället för Ryan men vid årskiftet kom chansen tillbaka och ett treårigt äventyr påbörjades.

- Jag skadade mitt knä tidigt på försäsongen och det var diskussioner om operation. Till slut valde man att vänta tills efter säsongen men det påverkade mig hela tiden. Jag spelade mycket som ytterback men både jag och laget slet med att leverera bra prestationer men vi klarade oss till slut, säger Ryan om 2010.

Ryan opererades och blev i januari 2011 uttagen till USA:s landslagsläger. En upplevelse förstås men det innebar också att Ryan missade det första veckorna under den nya ledningen med Pep Clotet Ruiz. Ryan gillade upplägget, blandning mellan ungt, gammalt och spanskt och tyckte det kändes bra och i premiären blev det oavgjort mot Kalmar. I omgång två väntade Malmö FF, borta.

- Jag minns att vi spelade väldigt bra och, en av mina bästa vänner, Jonas Gudni Saevarsson gav oss ledningen innan paus. Vi kom ut till andra halvlek. Jose Zamora fick rött kort, vilket var ett dåligt domslut. Malmö gjorde 1-1 tre minuter senare.

Ryan vet inte varför men säsongen föll ihop där. HBK drabbades av skador och dåliga prestationer.
- Och jag spelade mest mittback, skrattar Ryan.

Jens Gustafsson ersatte Pep under sommaren och Ryan hamnade mer utanför laget. Detta tyckte han var tufft men bara att acceptera och jobba på. Det bästa med 2011, enligt Ryan, var att få se en fenomenal, ung spelare växa in i laget. Karl-Johan Johnsson.

Lagfoto 

Bakre raden fr v: Per "Texas" Johansson, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Joe Sise, Karl-Johan Johnsson, Ryan Miller.
Främre raden fr v: Emil Salomonsson, Michael Görlitz, Marcus Olsson, Kristoffer Thydell, Jonas Gudni Saevarsson.

Under 2012:s inledning fick Viktor Ljung chansen men skadade sig tidigt och Ryan fick tillbaka platsen som ytterback och levererade på den nivån han själv förväntade av sig.

- En otroligt rolig säsong. Jag och Johan Blomberg hittade varandra på högerkanten. Kiddi och jag tävlade om mest assist i ligan. Jag tror han slog mig men jag kom topp-3 i assistligan till slut, vad jag minns. Att vi missade direktplats upp var tråkigt men hemmasegern i kvalet mot Sundsvall med 3-0 inför en fantastisk och exalterad hemmapublik var underbart. Tyvärr var det min sista insats i HBK men är fortfarande glad att man fick avsluta i dur.

Under tiden i Halmstad köpte Ryan en lägenhet och när HBK:s andra amerikan genom tiderna, Michael Thomas, anlände blev de två rumskamrater. 

- Michael och jag är fortfarande goda vänner. Vi är med i samma Fantasy Football-liga. Men jag skapade flera goda vänskapsband i Halmstad. Jag sms:ade med Emil Salomonsson häromdagen bara. Jag har kontakt med Jonas Gudni Saevarsson, Mikael Boman och Richard Magyar regelbundet. 


Ryan tillsammans med Mikael Boman.

Ryan påpekar att han trivdes väldigt bra med alla lagkamrater och uppskattade relationerna här.

Efter tiden i Halmstad vände Ryan tillbaka till Förenta Staterna av personliga skäl. Han skrev på för Portland Timbers men bröt dock benet ganska tidigt in på året. Efter ett par operationer var han bättre men drömmen om professionell fotboll var över. 

- Portland påminner mycket om Sverige. Det märkte jag under min rehabilitering. Jag förälskade mig i området och bestämde mig för att stanna. Efter betänketid om vad livet skulle innehålla framöver så insåg jag att jag hade en passion för spelarutveckling, berättar Ryan.

Han insåg att mycket av hans framgångar kom från han själv och att spelarutvecklingen i USA är långt efter resten av världen. Efter att ha startat som assisterande tränare i Portland Timbers akademi har han klättrat och är idag akademichef. Med 11 anställda, tid och pengar så tror han det kommer ut några riktigt intressanta spelare ur akademin de närmsta åren. 


US Soccer gjorde en liten film om Ryan som tränare under 2017.

- 2020 kunde haft en bättre start runt om i världen men jag gillar att fokusera på det positiva. Jag ser fram emot att världen blir frisk och att allt återgår till det normala. Jag ser fram emot att implementera våra nya projekt tillsammans med mina kollegor . I denna hetsen har det varit bra att titta tillbaka på mina senaste fem år och se fram emot de fem kommande åren, avslutar Ryan vårt samtal med. 

Ryan Miller

Född 14 december 1984 i Barrington, Illinois, USA 
Från Ljungskile SK 2010, till Portland Timbers 2013
Allsvenska matcher/mål 43/0
Kvalmatcher/mål 2/0
Superettan matcher/mål 30/0
Klubbkarriär Chicago Fires (-03), Notre Dame Fighting Irish (03-07), Nevada Wonders (-04), Indiana Invaders (05-07), Columbus Crew (08), Cleveland City Stars (08), DC United (08-09), Ljungskile SK (09), Halmstads BK (10-12), Portland Timbers (13)