Thylander minns vändningen mot Norrköping

Mattias ”Thylle” Thylander värvades till HBK 2002. Det var den nye tränaren Jonas Thern som värvade Mattias och även Sharbel Touma från AIK. Mattias har även tillhört Malmö FF och Trelleborgs FF i Allsvenskan. Under tiden i MFF gjorde han 1 A-landskamp.

Det var i Höllvikens GIF som det hela började. Det är i Höllviken han växte upp och det är där han bor idag. 

- Förutom att jag arbetar väldigt mycket, så umgås jag med min familj och vänner. Jag är också tränare i min sons fotbollslag. Det är oerhört givande på många sätt. Fotbollen är fantastisk i det att man har lika trevligt när man är tränare, som när man är spelare, berättar Mattias om vad han gör nu.  


I kamp med Stefan Selakovic när HBK tog emot Malmö FF på Örjans vall i slutet av 1990-talet.


Vilken kontakt har du med fotbollen idag?

- Jag följer mina gamla klubbar, även om det är sparsamt. Jag träffar också en hel del klubbar och spelare när jag arbetar i det ena företaget, som jag har tillsammans med en god vän, säger Mattias. 


Mattias beskriver sitt bästa HBK-minne så här:

- Ha, ha, det är enkelt! Vändningen mot IFK Norrköping på Örjans Vall den 26/8 2002. Vi låg under med 1-2 hemma och var tillsammans med Norrköping ett av de två bottenlagen. För oss blev den här matchen vändpunkten och där vi sen, om jag minns rätt, hade 20 eller 21 matcher i följd utan förlust. I den 89:e minuten nickade Ante G in en hörna vid första stolpen vilket betydde 2-2.

 

Innan HBK spelade han två säsonger i AIK, här med Stuart Baxter i bakgrunden.


- I ett av IFK:s anfall i matchminut 93, så bryter jag ett Norrköpingsanfall på högersidan och slår en crossboll över deras mittbackar till Pascal ”Pagge” Simpson, som vräker sig framåt och får en tå på bollen. Målvakten slänger sig och är nog helt säker på att rädda skottet som knappt har styrfart. Grästuvan, som ger bollen ett litet skutt över målvakten, fanns definitivt inte i hans tankar….3-2. Stämningen i omklädningsrummet efteråt, kommer jag aldrig att glömma! 


Mattias har bara goda minnen från tiden i HBK och  utvecklar det så här:
- Familjärt är ett ord som direkt känns helt rätt. Alla i klubben arbetade verkligen som en familj och tog hand om varandra. Gamla spelare och ledare var och är alltid välkomna. Anrikt och genuint är också ord som dyker upp i tankarna. Många duktiga spelare har passerat Örjans vall i sina karriärer och flera av dessa visar sitt stöd till föreningen långt efter avslutad karriär. 


”Thylle” har fortfarande kontakt med personer från HBK-tiden. Han har allra mest kontakt med Jonnie Fedel, som lånades in från Höllvikens GIF 2003 och som han också spelade med i MFF. Mattias träffar ibland Pascal Simpson i Stockholm eller i Skåne. Han har även haft kontakt med "Texas” Johansson, ”Tobbe”Arvidsson, Mikael Kaller och Rasmus Svensson. 


Mattias Thylander spelade allsvenskt för fyra klubbar. I slutet tillhörde han Trelleborgs FF innan han avslutade karriären i Höörs IS.


Vilket smultronställe hade du i Halmstad?

- Jag trivdes väldigt bra på Bar Mezzo hos Alex och Micke. Förutom att de lärde mig att göra en perfekt Caffè latte, så var det där jag lärde mig prata italienska. Deras goda sallader måste också nämnas, säger Mattias. 


Som avslutning säger Mattias Thylander så här om hur detgår för HBK i årets Superettan:

- Jag hoppas ju varje år att HBK ska ta klivet upp i Allsvenskan. Nu när Ante G är tillbaka så känns det väl som att alla de unga spelarna har möjligheten att lära sig av en klok spelare med ett gott hjärta och som vill väl. Jag hoppas att de lyssnar för då kan deras utvecklingskurva peka brant uppåt! 


MATTIAS THYLANDER

Född 22 oktober 1974

Från AIK 2002, till Silkeborgs IF 2004

Allsvenska matcher/mål 13/1

Allsvensk i Malmö FF 1994-99 (85/4), AIK 2000-01 (27/0) och Trelleborgs FF 2007-09 (53/3). Landskamper 1 A, 6 U, 7 J, 10 P.

Klubbkarriär Höllvikens GIF (-1990), Malmö FF U (1991-93), Malmö FF (1994-99), AIK (2000-01), Halmstads BK (2002-03), Silkeborg IF (2004-05), Trelleborgs FF (2005-09), Höörs IS (2010-11)